Laddar annons
4 Dec, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med vitt toppvin från Rhône

Côtes du Rhône Blanc, 2012 för 89 kronor är ett fynd i BS från stora Rhônefirman Guigal. Med de nya reglerna som gör det möjligt att även ha BSviner på hyllorna i Systemets butiker, finns vinet redan i 52 butiker. Lysande bra lättbegripligt Rhônevin med komplexitet, volym och genomklang hela vägen och bra balans mellan frukt och mineralitet. Druvsammansättningen är nordrhônsk med ca 65% Viognier, 15% vardera av Roussanne och Marsanne och ett stänk Clairette.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en fyndig röd vin(n)are, mogen julvintage port, bästa rosébubblet, en ovanligt prisvärd röd premiumbox och ett stort sydfranskt lagringsvin.

Fyndig röd Vin(n)are

Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon, 2008 för 149 kronor tog i veckan segern i klassen Årets Röda Beställningsfynd i Allt om Vins omröstning bland 31 svenska vinskribenter. Det är den 53:e årgången av detta fantastiska vin.  Stor, rik, tät och generös med stor struktur. Kvintessensen av en långlivad stor cabernet redan idag och utvecklas vidare mycket länge med lagring.

Bästa billiga halvtorra

När Du vill ha ett friskt och hela vägen just halvtorrt vin för måttliga pengar har Moselland Riesling Spätlese, nu i årgång 2012 för 64 kronor, varit ett bra val i flera decennier. Det är idag det bästa valet i den billiga klassen.

Mogen julvintage port

Advent med årets nya Stiltonost och en mogen Vintage Port är en mycket njutbar kombination. Fonseca Guimarens Vintage Port, 1995 för i detta sammanhang ytterst billiga 329 kronor är det bästa alternativet på Systemboalget. Denna fyndiga 18-åring har ännu lite kvardröjande ungdom i doft och smak och vinner på fortsatt lagring. Glöm inte att noggrant dekantera bort den stora fällningen i flaskan, gärna några timmar, innan den skall avnjutas.

Bästa rosébubblet

När Du till mat eller skål vill ha ett fint rosébubbel och tycker att det bör hålla sig inom ramen av ca en hundring per flaska är just nu det i särklass bästa valet Rotari Rosé Brut, 2009 för 99 kronor från norditalienska Mezzacorona. Delikat, finstämt, komplext och balanserat med fina slutsyror har detta mousserande och på fällningen långlagrade mousserande vin en fin fruktighet med bakomliggande mineralitet. Kanske ett snäpp större än deras utmärkta vita i samma prisläge.

Röd finare fyndbox

Bästa röda box bland de lite billigare premiumboxarna är just nu Ramos Reserva, 2012 för 219 kronor för 3l. Komplett rikt och härligt med betydande längd och stort långt slut välbyggt och generöst fynd. Finns även på flaska för 69 kronor.

Vit billig vardagsbox

De Bortoli Sem/Chard. box, 2012, 189 kronor för 3l en riktigt bra frisk druvblandning med bra struktur och rätt betydande innehåll och bra eftersmak som klingar igenom. Det passar till nästan allt och vad mer kan man begära i detta måttliga prisläge. Finns i måttligt antal butiker, kan beställas på ett par dar till alla.

Stort sydfranskt lagringsvin

I november kom ett vin som på ett ovanligt fint sätt kombinerar det delikata snygga med tuffhet och bra struktur. Château Bouscassé Vieilles Vignes, 2010 för 249 kronor är ganska intressant att konsumera redan nu, men växer magnifikt med långlagring. Veckans nya lagringsvin på Röttorps Bästa från Maderian i Sydvästra Frankrike på den lokala tuffa druvan, tannat.