Laddar annons
11 Dec, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med Castros stora vita

Alvar Castro är mästaren som gör stora viner i Dãodistriktet i Portugal. Han är mest känd för sina stora röda viner men gör också några riktigt bra vita. Quinta de Saes Reserva Branco, 2011 för 156 kronor är ett mäktigt rikt och komplext vin med stor framtid. Balanserat med fin struktur och i stilen lite som en stor vit torr Bordeaux, men ännu lite mäktigare.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en Kultpinotage, stor vit portugis, billiga fräsch söt Muscat, bästa fuskchampagnen och en riktigt bra österrikisk pappmagnum.

 

Kultpinotage

Sydafrikas egen druva, Pinotage, görs ut på många olika sätt. Många enklare varianter kan vara lite tjoffiga. Den mest berömda, Kanonkop, är ett stort mäktigt vin. Den snyggaste och mest finstämda är i mitt tycke Jacobsdal Pinotage, nu årgång 2011 för 99 kronor. Ett kultvin som görs i ett K-märkt gammalt vineri på samma sätt som när man för två generationer sedan började göra vinet. Jäser i öppna lagarer, får rinna av skalen innan det jäst färdigt och avslutar jäsningen i tank som ett vitvin. Vinner även mycket på lagring.

Cornelis med sonen Hannes driver Jacobsdal, ett vinhus utöver det vanliga.

Billig fräsch söt muscat

Det görs många olika söta vita viner runt om i världen på den lite aromatiska och blommiga druvan Muscat d’Alexandrie. Det är också en av de allra äldsta druvsorterna som finns.  Amfora Muscat d’Alexandrie, 2012 för blott 69 kronor helan har under årens lopp gått lite upp och ned och visat upp rätt olika stilar. Den nuvarande årgången har en ganska lätt sötma, städad aromatik och fina friska sluttoner.  Fräscht, sött, lättsamt vin till verkligt bra pris.

Bästa fuskchampagnen

Skall man ha en fin fuskchampagne till helger och nyår är just nu Ferrari Brut för 149 kronor den bästa. Ovanligt bra komplexitet och justa syror med balans och genomklang. Både lite mineralitet och fruktighet för fest och vardag.

Renklingande zinfandelbox

Zinfandeldruvans billigare viner har dels blivit mycket populära och dels i andra kretsar fått närmast dåligt rykte för att vinerna är så klumpiga, alkoholrika och drar åt sötma i avslutningen. Det finns dock en riktigt bra Zinfandelbox med balans, måttlig sötma och alla saker på rätt ställe med välklingande toner i  Cline Zinfandel, 2012 för 229 kronor per 3l.

Finare vit box

Det finns en hel del små 1,5 liters boxar. De är sällan särskilt bra och både för vinet och konsumenten är pappmagnum en rätt tveksam förpackning. Det finns dock en riktigt bra lite finare pappmagnum i Rabl Grüner Veltliner, 2012, 159 kronor för 1,5 liter. Just rätt trevlig GV med längd och fin liten pepprighet balanserat med bra syra.