Laddar annons
27 Nov, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med stor mogen sydafrikan

Vinhuset Stellenzicht i Stellenbosch gör två riktigt bra viner på Syrahdruvan. En kallas Shiraz, på aussivis, och kostar en hundring och var med på Röttorps Bästa för några veckor sedan. Deras allra främsta vin är gjort på samma druva och den bästa Syrah jag provat från Sydafrikas med stor utvecklingspotential för långlagring. Den heter helt enkelt Stellenzicht Syrah,  och nu finns 2004:an för 219 kronor. Magnifik stor nioårig Syrah med mognad och stor läcker utveckling, tät stil med ännu stor framtid och härlig nutid. Detta internationella toppvin tycker jag just nu kanske är det allra mest prisvärda rödvinet i sin prisklass i hela Systembolagssortimentet. Har varit tillfälligt slut från Sydafrika men har nu åter kommit in i en skvätt i BS.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en fyndig billig röd sicilian, stor mogen Syrah, bra balanserad billig Fitou, bästa billiga champagnen och en 17 årig barolo.

Fyndig beställningsvara finns i 122 butiker!

Det har kommit in ett riktigt bra billigt rödvin i Beställningssortimentet, BS i Santa Tresa Capoccia, 2010 för 79 kronor. Det märkliga med detta mörkfruktiga mustiga vin är att det efter några månader nu välförtjänt finns på hyllan i hela 122 butiker fast det ligger i BS. Rent formellt kommer det att förbli en beställningsvara ända till mars nästa år, men det spelar ju inte så stor roll när det samtidigt finns i så många butiker. Om Du skall beställa, så tänk på att det tar en vecka eftersom det är en BS vara. Generöst och rikt och samtidigt seriöst och bra torrt slut med just struktur. Kommer nu att byta årgång till 2011, som är lika bra.

Billigt, balanserat och snyggt

Réserve de la Condamine, 2011 för 69 kronor är ett bra balanserat klassiskt lite finstämt rödvin med ovanligt bra längd och komplexitet för prisläget. Kul billigt vin till nästan allt.

Komplex druvblandning

Ett mycket trevligt intressant vitt torrt vin med stort smakinnehåll är Fleur du Cap Unfiltered, 2010 för 109 kronor. Mustigt, rikt och komplext intressant och lite utvecklat på den ovanliga druvblandningen med lika andelar sauvignon blanc, chardonnay, semillon och viognier. Måttligt antal butiker men kan beställas på två dagar till alla.

Bästa billiga Champagnen

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, NV för 199 kronor är en bra rik snäll och fruktig champagne som efter bara något år nu ligger bland de sex mest sålda i Sverige. Fin längd med fräscht torrt slut, distinktion och en tuch av mineralitet.  Bästa champagnen nu i billig prisklass, kanske inte så ädelt och snobbigt, men gott och festligt.

17årig lyx barolo

Veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa är Barolo Vigna La Rosa Fontanafredda, 1996 för 699 kronor. Stora vingårdsviner på nebbiolo från Barolodistriktet behöver oftast rätt lång lagring för att visa upp hela sin potential. Denna 17-åring är både lite mogen och samtidigt ännu ungdomlig med stor framtid.  Storslagen, utvecklad stor Barolo.

Lyx silvaner

Det vita lyxvinet är Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs Trocken, 2011 från Juliusspital för 299 kronor. Toppvin från Franken och ett av världens absolut bästa silvaner viner, väl i klass med stor tysk riesling. Stor läcker mineralitet med lysande komplexitet med lång läcker eftersmak.

Billig lagrings malbec

Malbec är en intressant bordeauxdruva som numera gör sina bästa viner i Cahor sydost om Bordeaux och i Argentina och andra länder i nya världen. Cahorvinerna är ofta rätt hårda i tanninerna som unga och utvecklas mycket väl med lagring. Det gäller även rätt billiga viner som Château la Reyne Prestige, 2009 för 99 kronor. Stort och bra vin även för konsumtion idag men växer rejält med fortsatt lagring. Själv konsumerar jag nu mina sparade 2005:or.