Laddar annons
14 Oct, 2009

Så långt söderut man kan komma på land

Vingårdarna hos Lomond ligger i ett område som heter Cape Agulhas. Det är också en av de nyaste Sydafrikanska appellationerna och den som ligger längst söderut av alla, när jag talar om fastlandet på den afrikanska kontinenten vill säga. Området är svalt. Wayne Gabb, ägare och vinmakare, berättar att han kan se haven, de är ju faktiskt två som möts i området som också kallas "meeting point", var han än befinner sig på sina 800 ha. Atlanten i väst driver den kalla från syd kommande strömmen "Benguela” mot nordväst och från Indiska oceanen kommer den varma strömmen från norr och löper längs kusten fram till Cape Agulhas där den viker av mot sydöst.

Svala luftströmmar från haven för med sig en hel del regn under sommarmånaderna och gör bevattning av vingårdarna onödig samtidigt får druvorna en långsam, utdragen mognadsperiod. Det tar helt enkelt längre tid på denna plats för frukten att mogna. På grund av havsvindarna har Lomond sällan problem med röta vilket annars kan tyckas komma som ett brev på posten där läget är så utsatt som här med mycket fukt och ideliga regn.

Jordmånen innehåller så mycket som 18 distinkt olika jordtyper, vilket skapar stora möjligheter för den med positivt sinnelag men även gör druvodlingen mer svårjobbad då det samtidigt krävs specificerade insatser inom mycket snäva områden. Variationen är mycket stor. Lomond tar stor hänsyn till miljön och lägger kraft på bevarandet av den naturliga floran och faunan. Fynbos, heter den unika växtlighet som förknippas med Sydafrikas södra spets och hos Lomond vill man att fynbos ska rama in vingårdarna. Det är ett av många sätt för vineriet att skapa förutsättningar för ett naturligt kretslopp, vilket är det enda de tror på. Lomond är inte organiskt/ekologiskt/certifierade men har sedan start arbetat utifrån ett kretsloppsperspektiv.

Varifrån stammar namnet Lomond?
 - Ben Lomond är bergsmassivt som ligger helt nära våra ägor och som symboliserar oss bra, på alla marknader och över hela världen, säger Wayne Gabb som har siktet inställt att sälja mer vin, till den som är intresserad.


Med tanke på att han bara gjort eget vin sedan 2000 och de första kommersiella årgångarna är av 2005 ser det verkligen lovande ut för Mr Gabb tänker jag när jag provar hans vita sauvignon blanc(druvsort) viner. Merlotvinet var inte heller att leka med eller ett vin att vifta bort i mängden. Möjligen är då hans syrah, den som idag finns på Systembolaget, det minst "roliga" av alla hans viner om än inte alls dåligt men kanske inte heller den med stor personlighet. Lomond Syrah är mer som ett vin blans många andra, stabil och druvtypisk. Det kan samtidigt vara en styrka i en alltför varierad tillvaro när viner kan byta skepnad snabbare än människor byter kläder...

Pincushion Sauvignon Blanc 2009
Ljusgul. Kryddigt örtig doft. Torr, medelfyllig smak. Koncentrerad! Vitpeppar, päron, krusbär, tydlig mineralton. (visste jag inte bättre skulle jag gissa på grüner veltlinerdruvan). Lätt beska i den lång, långa eftersmaken. Ungt vin. Gärna spara något.


Pincushion Sauvignon Blanc 2007
Gulgrön. Örtkryddig doft. Torr, medelfyllig. Koncentrerad, mogen. Tydlig smak av mineral och örter, vinterpäron och krusbär. Lång, tydligt besk eftersmak.


Sugarbush Sauvignon Blanc 2009
Ljusgul. Mineral och örtdoft, tydlig. Torr, medelfyllig. Smak av grape, krusbär och lime. Lång, krispig och strukturerad eftersmak.
Toppbra sauvignon blanc som tar plats på egna meriter. Spännande!


Sugarbush Sauvignon Blanc 2007 (båda årgångarna ligger 12 m på jästfällningen)
Gul. Stor fruktighet, bred doft.
Torr, medelfyllig smak. Tydlig mineralton, smak av gul frukt. Eftermsmaken är kort.


Merlot 2006
Röd färg. Koncentrerad, saftig doft samtidigt intressant. Medelfyllig. Lätt rökig, röd frukt, inslag av örter och rostade fat. Tobakston i bakgrunden. Trevlig eftersmak i elegant stil.


Syrah 2005 (första årgången)
Blåröd, mörk färg. Syltig, stor doft. Lätt rökig.
Medel/fyllig smak, bärig sötma, inslag av örter, mörk frukt som plommon. Kraftig helhet, inlsag av fat. Lång eftersmak. Mer traditionell än motsatsen.


Syrah 2007
modern smak och doft av mörka bär och frukt, inslag av avanilj och lakrits. Slimmad personlighet.