Laddar annons
13 Oct, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Skördefest i förorten

Åhh..vilka stackars druvklasar tänkte jag när jag vågade mig fram till dem igår. Solens bleka eftermiddagsstrålar värmde husväggen skönt mot vilken vinstockarna lutar sig och möjligheten spred sig i min tanke att kanske är det ändå inte så illa som jag först befarade. Druvorna var i princip allt som fortfarande var blekt gröna på stockarna vars blad redan var bruna. Jag har bara förträngt dem, inte haft tid, blev tagen på sängen av frostnätterna o s v, anledningarna kan skrivas upp på en lång lista varför jag inte tagit hand om dem. Frågan var berättigad, - skulle druvorna vara förstörda efter förra veckans alla frostnätter?

Jag smakade på en, - hmmm....god, ännu en,  - javisst, bättre och den tredje och sista var rent ut sagt utsökt söt och god.  Dags för skörd m a o. En snabb koll här på bloggen och jag ser att skördedatum var beräknat till 7 oktober. Right on time alltså och inget att tveka över om man räknar 100 dagar från blommning till skörd, och enligt traditionell vinmakarpraxis. 

När är rätt tid för skörd är förmodligen ett beslut som de flesta vinmakare våndas över. På min resa i Ungern under augusti fick jag också lära mig attdet  instrument (refraktometer) som mäter mognad och en druvas sockerhalt inte är vinmakarens enda och avgörande underlag eller hjälpverktyg för när skörden ska starta. Det bästa sättet att kontrollera druvans kvalitet och mognad på enligt Lazlo på Törley Winery var att provsmaka och att ta en druva mellan tummen och pekfingret,  trycka försiktigt och om druvan då spricker upp lätt och kärnorna lossnar från fruktköttet - då är tiden inne för skörd.

Den senare tekniken använde jag mig således av. Kvaliteten på skörden såg fin ut, de flesta druvorna hade klarat sig utmärkt från frostskador. Några klasar kunde möjligen ha fått fler hängdagar men jag bestämde mig för ett och samma skördedatum, den 12 oktober 2009.  Klasarna såg friska och fina ut men två små fick kasserades såväl som ett antal strö-druvor vilka hade skrumpnat. Totalt vägde årets skörd 2,4 Kg.  Av 0,5 kg pressade jag juice till samma vikt som sedan fick stå i kylen över natten för att macerera i en temp. om +8 C. De flesta kärnorna var då bortplockade (ger mycket bitterhet).  Skal och rester silades bort på morgonen och nu hoppas jag på att jäsningen(naturligt) kan komma igång. Juicen ligger i ett öppet porslinskärl och det står på min köksbänken, temperaturen är väl ca + 21 C. Får se vad som händer nu och jag återkommer!