Laddar annons
Sagrantino – världens kraftigaste druva
14 Apr, 2022

Sagrantino – världens kraftigaste druva

Italienska druvor som nebbiolo, sangiovese, barbera, nero d’avola och corvina är kända både nationellt och internationellt. Men ändå är det en för den stora massan relativt okänd druva som hör till de mest unika.

Umbrien, en av få italienska regioner som inte har en gräns mot havet. Här hittar vi städer som Perugia och Terni. Här hittar vi även ett naturskönt italienskt landskap som taget ur ett vykort. Det är kullar, det är grönska och det är framförallt vingårdar. I Italien är det väldigt vanligt att man inom sin region väljer att dricka viner som är typiska för just regionen. I Piemonte blir det med andra ord mycket nebbiolo och barbera. I Veneto blir det corvina och rondinella. Och i Umbrien blir det sagrantino.

Sagrantino - unik i sitt slag

Druvan sagrantino skiljer sig väldigt mycket åt jämfört med andra italienska druvor. Vinerna som görs på druvan är kända för att vara oerhört kraftfulla, så kraftfulla att druvan av många beskrivs som världens kraftigaste. Faktum är att det tog ända fram till 1970-talet innan producenter i Umbrien vågade ge sig på att producera torra viner på druvan, då det tidigare enbart hade gjorts söta viner.

– Det är med andra ord en ung druva när det kommer till torra viner. När jag flyttade till Umbrien så insåg jag att det var mycket som behövde göras när det kom till vinproduktionen, berättar Peter Heilborn som driver Tenuta Bellafonte, en vinmakare som producerar några av de absolut bästa vinerna gjorda på sagrantino.

"En otrolig druva"

Peter kommer själv inte från Umbrien utan valde att flytta dit efter en av sina resor till regionen. Orsaken till flytten stavas i mångt och mycket sagrantino.

– Det är en otrolig druva som många inte känner till, jag skulle säga att den är unik i världen. Det är en komplicerad druva som jag insåg att jag kan göra både eleganta och fina viner av. Jag valde att flytta till Umbrien 2007 och satsa på vinmakandet. Jag älskar Umbrien och sagrantino då det är en fantastisk druva, säger Peter.

I dag produceras totalt en miljon flaskor gjorda på sagrantino varje år. Antalet producenter är väldigt få och druvan odlas på en geografiskt liten plats i närheten av byn Montefalco. Det gör att den ofta hamnar i skuggan av druvor som producerar betydligt fler viner varje år.

– Hela regionen gör otroligt mycket bättre sagrantino-viner nu än vad man gjorde förr. Det är en imponerande utveckling där i stort sett alla producenter blivit mer proffsiga och vinerna blivit rejält mycket bättre.

"Mer elegant än vad den var tidigare"

År 2007 valde Peter Heilborn att flytta till Umbrien. Sedan dess har han sett hur många valt en helt annan stil när det kommer till produktionen av sagrantino. Från att tidigare gjort väldigt kraftfulla viner så har många vinmakare lyckats få till betydligt mer eleganta viner som fortfarande har den unika karaktären som sagrantino ger.

– Sagrantino är en väldigt kraftfull druva, men den stilen vi gör den i idag, gör att den blir mer drickbar och elegant än vad den var tidigare. Det gör att allt fler upptäcker druvan och ser hur unik den faktiskt är.

"Något som många inte upplevt"

Från att ha producerat viner som var rejält kraftiga, till att i dag producera eleganta viner. Så kan man sammanfatta druvan sagrantinos resa på bara några år. Ändå krävs det ett stort antal år i flaskan innan man rekommenderas dricka vinet. Till exempel lanseras 13 maj Tenuta Bellafontes Collenottolo från år 2014 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Och snart påbörjas arbetet med årgång 2015. Vilket visar vinets komplexitet och unika karaktär.

– Allt fler internationellt börjar upptäcka druvan. Den börjar bli populär i USA och i norra Europa. Sen är det även en generationsfråga. Många yngre vindrickare gillar att testa nytt och upptäcka nya stilar, och det här är verkligen något som många tidigare inte upplevt. Jag älskar verkligen Umbrien och vinerna som vi gör här. Sagrantino är en fantastisk druva som många fler verkligen borde upptäcka, avslutar Peter Heilborn.

Barolo - Italiens trendiga vin

Italienskt bubbel - mer än bara prosecco

Tillfälligt sortiment på Systembolaget - 8 april

Lambrusco - vårens hetaste vin