Laddar annons
Cleto Chiarli lambrusco – mycket mer än bara söta viner
8 Apr, 2022

Cleto Chiarli lambrusco – mycket mer än bara söta viner

I Italien är det ett av de mest sålde vinerna. Det finns i affärer, på vinbarer, i restauranger och i många italienska hem. I Sverige däremot har det inte alls slagit igenom, mycket på grund av en förlegad bild. Vinet i fråga är det mousserande röda vinet lambrusco.

I regionen Emilia Romagna handlar väldigt mycket om mat och idrott. Här samsas olika matkulturer i form av kraftiga kötträtter och viner gjorda på sangiovese i delen som heter Romagna. I delen som heter Emilia är det däremot charkuterier och ost som gäller i hög utsträckning. Vinet som allt handlar om där heter lambrusco, och en av de mest välkända producenterna heter Cleto Chiarli.

Många i Sverige associerar lambrusco till vinet som var populärt på 1980-talet. Då var det sött, svalt, mousserande och billigt. Dagens viner gjorda på lambrusco är mycket bredare, mycket torrare och har en helt annan karaktär än 80-talets viner. De är fortsatt röda mousserande viner, men nu med en helt annan karaktär.

– Tyvärr har många fortsatt den här bilden av de söta vinerna. Dessutom känner inte många till att det finns flera olika lambrusco-druvor. De skiljer sig åt en hel del och har helt olika typer av karaktär och smakprofil, berättar Tommaso Chiarli som är femte generationen inom familjeföretaget Cleto Chiarli som producerar viner gjorda på lambrusco.

Hör till de mest sålda vinerna i Italien

Orten i fråga är Modena, en stad som är världskänd för sin kulinariska historia. Det var i Modena som Cleto Chiarli för över 100 år sedan valde att servera lambrusco till gästerna på sin restaurang. Det ledde i sin tur till att han var den första personen som skapade ett eget vinbolag i regionen.

Över 100 år har gått sedan dess och lambrusco har genomgått en enorm utveckling. I Italien är vinet ett av de absolut mest sålda, även om det där också är de söta vinerna som går under benämningen dolce och amabile som hör till de mest populära.

– Men det har hänt jättemycket de senaste åren. Från att den allra största delen av produktionen varit söta viner för några år sedan, så är det i dag de torra vinerna som ökar allra mest nu för tiden. Allt fler får upp ögonen för de här vinerna och vi märker att den yngre generationen vindrickare verkligen uppskattar de torra vinerna och dess karaktär, berättar Tommaso Chiarli som höll en uppskattad vinprovning på Brasserie Bobonne i Stockholm.

Flera varianter av druvan lambrusco

Även om det finns ett antal underdruvor till lambrusco så är det framförallt lambrusco di sorbara och lambrusco di grasparossa som är de överlägset mest populära. De står för den största delen av produktionen.

Om lambrusco di grasparossa producerar de djuplila vinerna som har toner av märkare frukt och bär, så är sorbara betydligt ljusare i färgen och med toner av röd frukt. Viner gjorda på de båda druvorna är torra och har en förvånansvärt bra syrlighet som överraskar.

– Det är just det att många inte känner till hur en modern lambrusco smakar. Det är ett fantastiskt vin som verkligen är uppskattat bland de som testar det. Det är inte sött, det är torrt och det har mycket smak i sig. Om man ser till hur trenden ser ut i dag så är det många som är ute efter mousserande, lättdruckna viner med fräscha smaker. Lambrusco i dig lever upp till allt det, fortsätter Tommaso Chiarli.

Lanseras i tillfälligt sortiment

I lanseringen i tillfälligt sortiment på Systembolaget 22 april kommer ”Lambrusco del Fondatore” nå hyllorna i Sverige. Totalt är det 9 600 flaskor som kommer till Sverige, vilket är en ökning jämfört med år 2021 då det kom 6 000 flaskor av samma vin till tillfälligt sortiment.

– Vi ser att det händer en hel del internationellt. I USA är det en riktig boom nu och väldigt många köper vinet där. Även i Tyskland, framförallt södra Tyskland, är det riktigt populärt. I Danmark är det också på frammarsch, men i Sverige går det sakta. Det känns dock som att allt fler får upp ögonen för lambrusco vilket vi ser på den här lanseringen.

Vinet som lanseras är gjord på den ljusare av de två druvorna, nämligen lambrusco di sorbara. Vinet har en härlig syrlighet med tydliga toner av bär i form av körsbär och jordgubbar. Vinet har en härlig röd färg och fungerar utmärkt till en rad av rätter.

– Det är det som är det bästa med lambrusco, att man kan matcha det med så många olika maträtter. Det passar bra till ost och char, det passar även bra till pizza och pasta. Eftersom det inte är ett tungt vin så passar det riktigt bra till en rad rätter.

1980-talets bild av lambrusco som något sött är på väg att försvinna, istället är den på väg att ersättas av ett trendigt rött mousserande vin med massvis av smak som med sin fräschör passar perfekt till våren och sommarens rätter.

– Lambrusco är fantastiskt, det gäller bara att fler vågar upptäcka vinerna och testa vad dagens lambrusco-viner har att erbjuda. Man kommer inte bli besviken, avslutar Tommaso Chiarli.

Tips på vin från Cleto Chiarli

Cleto Chiarli, Lambrusco Vecchia Modena Premium, 2020, (51747) 149:-

Ett vin gjort på druvan sorbara som ger härligt röda viner och ett skum som sticker ut. Vinet har tydliga toner av bär och frukt i form av bland annat hallon. Det är ett oerhört fräscht vin som med sin torrhet överraskar i smaken. Vecchia Modena är dessutom ett nostalgiskt vin eftersom etiketten har varit med i över 100 år. Ett vin som i princip är motsatsen till 1980-talets lambrusco. Kan gott och väl konkurrera med flera roséviner på sommarens uteserveringar.

Läs mer om druvan lambrusco

Vin till carbonara

Lambrusco - vårens hetaste vin

Tips på italiensk bubbel - mycket mer än prosecco