Laddar annons
Vin till svamprisotto – tips på tre viner
19 Apr, 2022

Vin till svamprisotto – tips på tre viner

Trots att många associerar svamp till hösten och rustika hösträtter, så finns det få saker som är lika fantastiska som en krämig risotto gjord på svamp på sommaren. Därför tipsar vi nu om tre viner som passar alldeles utmärkt till sommarens svamprisotto.

Tryffel, karljohan, portabello och champinjoner. Det är några av svampsorterna som är populära att göra risotto på. Den italienska rätten har fått ett rejält uppsving de senaste åren, mycket tack vare att tryffel blivit ett vanligt inslag i det svenska köket. I dag görs chips, dippsåser och flera andra produkter med smak av tryffel. Men frågan är om inte tryffelrisotto hör till de allra mest populära rätterna gjorda på den omtyckta svampsorten. Och då är nästa fråga vilket vin man ska välja till svamprisotto.

Med tanke på dess popularitet så väljer vi nu tipsa om vin som passar till en riktigt krämig svamprisotto. Fokus kommer framförallt ligga på tryffel, men dessa viner passar även till andra svampsorter. Eftersom tryffeln ofta kommer från den norditalienska orten Alba i Piemonte så kommer du märka att vinerna kommer från den regionen. Samtliga viner är valda för att passa krämigheten, sältan och smakerna i en risotto.

Vin till svamprisotto – tips på tre viner

Luna di Mezzanotte, Barolo, 2017, (53288) 189:-

Barolo och Barbaresco hör till de stora och välkända favoritvinerna från Piemonte. Med sin unika karaktär, fina balans och många olika inslag, har de snabbt blivit populära runtom i världen. Luna di Mezzanotte Barolo är ett relativt nytt Barolo-vin i Sverige men man får alla de där klassiska tonerna som finns i en Barolo. Här får man framförallt mycket kryddiga toner, en hel del fat, men även en del nötighet. Ihop får man ett vin som passar utmärkt till en krämig tryffelrisotto. Sältan i risotton kommer gifta sig riktigt bra med strävheten i vinet. Ett riktigt prisvärt Barolo-vin som man nog kommer hitta i många glas ihop med svamprisotto

Borgogno, Langhe Rosso, 2020, (70384) 119:-

Nebbiolo är kungen av piemontesiska druvor, men inte långt efter kommer både barbera och dolcetto. Båda dessa druvor hittar man i det här langhe rosso-vinet, ihop med merlot och den lokala druvan freisan. Ihop får man ett vin som påminner lite om en Barolo, men som har betydligt mer bäriga toner. Om man inte vill ha den där strävheten som finns i en Barolo eller Barbaresco, så ska man definitivt gå och välje en langhe rosso. Att det dessutom kommer från den välkända Piemonte-producenten Borgogno gör att vinet får ännu högre anseende.

Barolo, Trediberri, 2017, (94275) 299:-

Här får vi ytterligare en Barolo med mycket karaktär, riktigt fin balans och tydliga kryddiga inslag. De där tonerna av höstlöv och anis finns också här, och ihop skapar de ett högkvalitativt vin som passar utmärkt till alla möjliga svamprätter. Just Barolo och Barbaresco är ett givet val när det vankas rätter med svamp, och här får du ett riktigt bra vin som kommer imponera på gästerna.

Därför är Barolo vinet på allas läppar

Läs mer om Barolo

Druvan nebbiolo

Vinregionen Piemonte