Laddar annons
Puglia – en region med underskattat vin
14 Apr, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Puglia – en region med underskattat vin

När man pratar om Italien och dess många vinregioner så är det väldigt sällan regionen Puglia, eller Apulien om man så vill, som omnämns först.

Toscana, Piemonte, Veneto, Sicilien och Trentino brukar ofta hora till de mer populära vinregionerna I Italien. Det är inte så konstigt med tanke på hur otroligt populära vinerna från dessa regioner är på den svenska marknaden. Men Puglia, som I Sverige heter Apulien, har länge haft ett rykte om sig att producera mycket bulkviner som inte håller hög kvalitet. Vin från Puglia brukar ofta associeras med primitivo och negroamaro, båda mogna och kraftiga viner som påverkas mycket av det heta klimatet i regionen.

Puglia - mer än bara negroamaro och primitivo

Men faktum är att Puglia och vin från regionen är mycket mer just primitivo och negroamaro. De två druvorna är tillräckligt välkända för att inte behöva någon vidare presentation. Framförallt primitivo, eller zinfandel om man så vill, är känt för sina kraftiga viner. Negroamaro betyder översatt till svenska just mörk och bitter, vilket sammanfattar vinet på ett bra sätt. Med tydliga bittra och kryddiga toner passar det utmärkt till kraftiga kötträtter. Men ett vin från Puglia som inte alls får den uppmärksamhet det förtjänar är verdeca.

Den gröna druvan verdeca

Druvan är en av de vanligaste gröna druvorna i regionen. Den hittas även nästan uteslutande just i Puglia, som för övrigt inte är en region som direkt är känd för sina vita viner. Traditionellt sett har verdeca använts mest i kombination med andra druvor. Bland annat kan man hitta verdeca i flera DOC-appellationer.

Viner gjorda på verdeca har ofta en härlig syra men även tydliga blommiga och växtliga inslag. Med sin citrongula färg sticker det ut och man får ett vin med både fruktiga och blommiga toner. Det är mycket åt apelsinhållet, men där finns även en viss nötighet i form av mandel.

Trots att verdeca är en druva som just nu, och troligtvis även i framtiden, kommer vara ganska okänd för gemene man i Sverige. Mycket beroende på att vinlandet Italien överlag inte är kända för sina vita viner. Men om man vill testa ett nytt och roligt vitt vin från en region som har lite av ett dåligt rykte i Sverige, så bör man definitivt testa druvan verdeca från Puglia.

Om man dessutom möjligtvis har vägarna förbi Taranto i Puglia så ska man definitivt testa vinet ihop med lokala köket, som i princip enbart består av fisk och skaldjur.

Tips på verdeca

Verdeca, Sette Lune, 2019, (93906) 199:-

En klassisk verdeca. Här får man ett härligt fylligt vin med tydliga blommiga toner men där man även får inslag av en hel del apelsin. Dessutom finns det där en härlig liten kryddighet som tillför en extra nyans till vinet. Ett fint verdeca som passar bra till lite fetare fisk och skaldjur.

Primitivo blir allt populärare i Sverige

Vinregionen Puglia

Zinfandel eller Primitivo - om vikten av ursprung

Tips på billiga viner under 90 kronor