Laddar annons
28 Nov, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sancerreproducenten Gitton Pére & Fils i Stockholm 25 november 2009

Släkten Gitton har gjort vin i Loiredalen sedan andra världskrigets slut. Deras vin Sancerre Les Belles Dames är sedan lång tid känt i Sverige då det sålts sedan 1974 på Systembolaget. I begynnelsen var det ett av de första franska vinerna buteljerat och sålt till Sverige direkt av producenten. Vanligt hos oss på den tiden var annars härtappat vin.

Företaget grundades av Marcel Gitton när han köpte en halv hektar vingård i Sancerre. Genom åren har företagets utvecklats och de äger idag hela 37 ha i Loiredalen. Sedan 1989 ingår även Château Lafon i Côtes de Duras, ett litet vinområde i mellan Bordeaux och Bergerac. Vingården drivs av Pascal, son till Marcel Gitton. Pascal Gitton är en stor personlighet och har ett stort engagemang för sitt arbete såväl som för appellationerna Sancerre, Pouilly Fumé och den relativt nytillkomna Coteau du Giennois. Vid sin sida finns Pascals Australienfödda fru, Denise Gitton som ansvarar för ekonomi och kundkontakter.

I Sancerre äger Gitton 27 ha, 23 är planterade med sauvignon blanc och resten pinot noir. Stockarnas genomsnittsålder är ungefär 30 år. Vingårdarna är rika på flinta som ger vinerna den speciella, kritiga nyansen som är typisk för Sancerre. På etiketten för Les Belles Dames står ”silex” vilket såklart betyder flinta. I grannområdet Pouilly Fumé äger Gitton 7,5 ha även där huvudsakligen planterad med sauvignon blanc. Några kilometer från de två välkända appellationerna ligger den sedan slutet av 90-talet nytillkomna Coteaux du Giennois där Gitton äger 2 hektar sauvignonvingård, varav en halv hektar är planterad med pinot noir.

Coteaux du Giennois Vigne du Taureau Blanc 2007, 109 kr
Frisk, aromatisk och örtigt stram doft. Torr, medelfyllig smak med bra syra, tydlig mineralton, smak av päron, äpple och krusbär. Rund avslutning.
Betyg: 4

Pouilly Fumé Clos Joanne´Orion 2007, 179 kr
Stram mineraldriven doft. Torr, medelfyllig med stram krusbärsmak, inlsag av lime och citrus. En liten violton dröjer sig klädsamt kvar i eftersmaken.
Betyg: 3

Sancerre Les Belles Dames 2008, 149 kr
Lätt blommig, grön vårton. Torr, medelfyllig smak med tydliga inslag av mineral. Aromatisk och fruktig citrussmak och bra kraft. Vinet har en viss tyngd, trots det lätta anslaget av druvsorten.
Betyg: 4-

Pouilly Fumé Péchignolles 2007, 179 kr
Stor, rökig doft. Torr, medelfyllig smak av persika, inslag av ananas. Örter och mineralrökig. Trevlig rondör, bra eftersmak.
Betyg: 4-

Sancerre l´Amiral 2008, 179 kr
Stor mineraldoft. Torr, medelfyllig smak av mineral. Tydligt aromatisk, örtigt inslag och en ton av persika. Bra längd, viss tyngd i smaken ger vinet bra kraft och driv.
Betyg: 4

Sancerre Les Romains 2008, 179 kr
Citrusstram syrlighet överväger i doften. Torr, medelfyllig citrusstram smak med rejält mineralbett och elegant anslag. Vinet med den mest påtagliga krusbär, vinbär, flädertonen som default röjer sauvignon blancdruvan.
Tydlig eftersmak men som också röjer ett mycket ungt vin.
Betyg: 5-

Sancerre Les Herses 2006, 179 kr
Örtig doft. Torr, medelfyllig och rund, aromatisk smak. Blommig rondär och härlig mineralton. Vinet passade utmärkt till maten. Både pilgrimsmusslor till förrätt och örtig kalv som huvudrätt. Till osten, vällagrad comté passade vinet toppen (förvånande för undertecknad).
Betyg: 4

Sancerre Galinot 2005, 279 kr
Stor mineraldoft. Torr, medelfyllig och distinkt aromatisk. Blommig smak, inslag av örter, frön frukt och mineral. Bra längd.
Betyg: 4

Sancerre Vigne du Larrey 2005, 269 kr
Tydlig mineraldoft. Torr, medelfyllig till kraftig smak. Tydligt fruktig av päron, äpplen, inslag av persika (exotisk frukt). Aromatisk och blommig. Lång eftersmak. Utvecklat vin som fortfarande har spänst och kraft att utvecklas framöver.
Betyg: 4+

Sancerre Les Romains Rouge 2008, 169 kr
Bärig doft. Lätt till medelfyllig friskt syrlig smak av röda och blå bär. Stram eftersmak.
Pinot noir ”pure”, eller precis som det kommer direkt från pressen.
Betyg: 3

Sancerre Les Pommereaux 2005, 195 kr
Bärig doft med rund tyngd av fat. Bra struktur, medelfyllig, bärig smak med drag av körsbär. Fattoner. Trevlig eftersmak. Den modernare pinot som fått make up av fatlagring, 18 månader för att vara exakt i 225 L barrique.
Betyg: 4