Laddar annons
28 Jul, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Sauvignon blancdruvans högborg är Sancerre

Lägg till appellation Pouilly Fumé och saken är klar, förmodligen finns inga andra distrikt som gör vin av sauvignon blanc lika eleganta och krispigt fina som de två loireappellationerna. Det inte sagt att den kaxiga gröna sorten av vitis vinifera är en av världens mest populära.

Druvtypicitet som fläder, grön krispig frukt, citrus, svartvinbärsblad och mindre smickrande 'burksparris och gröna ärtor' är typiska och som ofta används i vinernas smakbeskrivning.

När ursprungsplatsen får träda fram framför 'good enough och varumärke' utmärker sig vinerna på bästa sätt, de liksom smakar av hav, saltstänkt sten, mineral och krispig renhet. Lätt och delikat är en stil, många gånger utmärkande när vinerna kommer från svala odlingsområden.

Nedan är några av de godaste Sancerrevinerna jag provat på sistone, med tillägg av två sydafrikanska alternativ. De är med för att du som vill ska kunna jämföra.

Glöm inte heller Nya Zeeland som ursprungsland alternativt alla svala områden som Tasmanien eller höghöjdsodlingar, någonstans i världen.

Vill man utforska fler spännande varianter av sauvignon blanc är vit Bordeaux given. Här samsas kan druvan samsas i blandning med andra och dessutom få en tids fatkaraktär. Det ger spännande viner, som är mycket trevliga val till middagar. För förslag, läs gärna Karins vin och mat-tips i Måndagsmatchen, vin till laxcarpaccio.

För utblick - läs Anders Röttorps artikel 'de bästa sauvignon blancvinerna sommaren 2015' där han har listat fler vintips av druvan, från olika platser över världen, och i varierande prisklass.

Bra mat och middagsförlag till en elegant Sancerre är skaldjur, lagade fiskrätter som pocherad torsk eller hälleflundra.

Vintips, de bästa Sancerrevinerna

Sancerre Les Pierris 2014 (2259), Domaine Roger Champault et Fils, Sancerre Frankrike, 139 kr för 750 ml

Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Frisk och distinkt fruktsyrlig, stram grön äppelsmak med driv av mineral.
Omdöme: Klockren, fin och lätt koncentration. Personlig favorit!
Passar till: Torsk eller skrei, pocherad, plocka fram örtgröna smaker i ett recept där även färskpotatis ingår. Skaldjur naturell blir också fint.
Betyg: 4
Kul att veta: Skrei är torsk av den norsk-arktiska stammen. När den vänder till Norge kust för att leka heter den, skrei.

Sancerre Côte de Champtin Blanc 2012 (90011), Domaine Roger Champault, Sancerre Frankrike, 189 kr för 750 ml
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, mogna gröna smaker av äpplen, krusbär, vinbär. Balanserad syra. Smakrik i elegant och fin tappning.
Omdöme: Trevlig. Fin, välgjord i den lätta skalan. Vingårdsbetecknat vin som fortfarande finns på importörens hemsida – kolla m a o.
Betyg: 4

Sancerre Domaine Michel Girard 2014 (2420), Sancerre Frankrike, 139 kr ink pant
Liten doft. Smaken är torr, medelfyllig fruktig av äpplen och päron, inslag av citrus. Fin, lång och ren eftersmak.
Klockrent val i PET-flaska. Passar som ett friskt glas vin.
Betyg: 4-
Intressant nog har priset ändrats på bolagets hemsida. Från att visas inklusive pant är det ändrat inom de tre senaste veckorna till att visas utan pant.

Sancerre Domaine de la Villaudière 2013 (5338), J M Reverdy, Sancerre Frankrike, 139 kr för 750 ml
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Stram av citrus, grön frukt med inslag av mineral.
Omdöme: Trevlig och alltid ett supersäkert vinval genom åren!
Betyg: 4

Alternativ till Sancerre finns, i Sydafrika bland annat

Sydafrika har lyckats bra med sauvignon blancdruvan. Uprsprungsplatsen är som bäst sval, som i vinet hos Springfiled Estate, alternativt är vinmakning skicklig och säker som i vinet Zonnebloem som hör till varumärkesgruppen och därmed får ett helt annat (billigare) pris.

Zonnebloem Sauvignon Blanc 2014 (2020), Zonnebloem Wines, Western Cape Sydafrika, 77 kr för 750 ml
Smak: Torr, lätt/medelfyllig. Frisk och fräsch grön frukt, smak av örter, mineral. Fin längd.
Omdöme: Trevlig, superbra pris!
Betyg: 4-

Life from Stone 2014 (81775), Springfield Estate, Robertson Sydafrika, 139 kr
Precis som namnet säger växer vinstockarna till detta vin på stenig, mager jord.  Stockarna har redan några år på nacken, planterade 1983, vilket för nya världen är om inte gammalt i alla fall, betydande ålder.

Vinifiering är enligt konstens alla regler för svala viner och det här en personlig favoritproducent för mig, dessutom som jag tycker med en tydlig sancerre-känsla (säger inte som en värdering, bara som en indikation för stil).

Denna årgång har jag inte provat, men med tidigare års klockrena fullträffar i smak, har jag svårt att tänka mig en stor dipp i kvalitet. Stark rekommendation med andra ord, och ett beställningsvin!