Sorbet smakar svalt och friskt och kan göras med alla frukter eller bär. Låt den egna fantasin bestämma vad som är 'rätt'.
Rosmarinsorbet med jordgubbar
2 dl vatten
150 g socker
4-6 kvistar rosmarin
2 msk citronjuice
2 äggvita
250 g jordgubbar
20 g socker
4 cl körsbärssprit
Koka upp vatten, socker och rosmarinkvistarna under lock och på medelvärme. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Låt svalna av.
Plocka upp rosmarinkvistarna, tillsätt citronjuicen. Vispa äggvitor till hårt skum och vänd ned, blanda väl.
Ställ i frys cirka 3 timmar. Efter 1 timme vispa blandningen, låt sedan stå två timmar till.
Sockra de finskurna jordgubbarna, sprinkla med körsbärssprit och vänd runt försiktigt. Låt marinera i kyl cirka 1 timme.
Servera sorbeten som 'ägg' och dekorera med jordgubbarna. Den som vill kan även blanda jordgubbarna direkt i sorbeten.
Tips
Sorbeten smakar extra mycket och gott om ni spetsar med körsbärssprit
Dryck
Ett glas Moscato d'Asti eller varför inte ett svalt glas körsbärsvin passar bra.