Laddar annons
24 Jul, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 30 | Chenin blancdruvan för spännande viner

Veckans vintips är ett EKO-certifierat vin, ett annat vin är lämpligt för alla veganer och vin för dem som söker miljövänliga alternativ och helst ser sitt att vinet är klimatkompenserat.

För alla oss andra är vin av härliga chenin blancdruvan många gånger en sort som jag tror att vinälskare blir presenterade för.

Brancai, det röda snitsiga valet från Toskana får stå för veckans röda festvin och är en personlig favorit.

Vintips - vitt vin upp till 90 kr

Brochet Facile 2014 (2267), Nordic Sea Winery, Frankrike, 74 kr
Ekocertifierad och dessutom, ett vin som passar veganer. Nåja, fördelar som dessa är inte allt för även smaken måste vara bra. Är ett vin i vardagsgenren. Okomplicerad och lätt, friskt torr smak med av vinbär, nässlor och krusbär. Trevligt sommarvin som med fördel kyld och dricks svalt.
Betyg: 3+

Vintips - vitt vin upp till 170 kr

Vouvray Vieilles Vignes la Coulée d'Argent Sec 2013(88981), Bourillon Dorléans, Loiredalen Frankrike, 131 kr
Halvtorrt vin för dem som är mycket känsliga för sötma, för andra är vinet torrt med mogen frukt som ger en skjuts 'söthet' till helhetaintrycket. Balanserat vin som smakar av mogna äpplen och päron, av örter och bivax. Fin längd. Serveras med glädje till skaldjur, till fisk eller en sallad med kyckling. En nypa saffran i rätten kan göra underverk.
Betyg: 4

Vintips - rött vin upp till 90 kr

Leyda Reserva Syrah 2013 (6689), Viña Leyda, Aconcagua Chile, 71 kr
Medel/fylligt, smakrikt och mustigt vin av mörk frukt och svarta vinbär, strama tanniner och smak av fat, söta mörka bär, lakrits och örter. Vinet är mycket fruktigt varför tanninerna till trots, smaken borde passa bra till grillade rätter. Prova till lamm eller nötköttet. Extra bra: Klimatkompenserat vin + miljöcertifierad.
Betyg: 4

Vintips - rött vin upp till 170 kr

Brancaia Tre 2012 (75501), Brancaia, Toskana Italien, 129 kr
Harmoniskt vin där fyllighet matchar tanniner och frukt. Smakar av svartavinbär och körsbär, inslag av kaffe, cigarr och örter. Finvinsambition. Servera till fina köttbiten och en middag där ni lagt ned lite tid på att få till helheten. Lufta gärna innan servering och häll sedan tillbaka vinet i flaskan.
Betyg: 4

Vinbankens vinköplista med veckans bästa vintips

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.