Laddar annons
31 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 31 | Röda viner med mognadstoner

Veckans röda viner har smak av mognad. Det är visar sig som torkad frukt och man kan hitta inslag av läder, kanske av knivsudd nypon. Ett utvecklat rött vin är mer tillåtande till mat i jämförelse till det unga, spänstigt fruktiga rödvinet. Till mogna rödviner kan man i princip servera det mesta. 

Men värt att tänka på, att precis som för det utvecklade vinet, ska maten inte smaka för koncentrerat, starkt eller skarpt. Det är bättre med balans och finstämda nyanser i mat precis som till vin med mognadstoner. Tänk harmoni. I regel passar  även ett mer utvecklat vin bättre till 'ost' av blandade sorter. Prova får ni se.

Två bra vitvinstips till ostbricka är ett sött dessertvin som här veckans extravin eller ett smörigt, nötsmakande chardonnayvin som inte är med på dagens lista. Förslag på smörig chardonnay tipsar Anders om i 'Chardonnay för svensk sommar 2015'. Veckans två vita viner går däremot mycket bra till färskost som ni kan servera med gröna örter, med päron eller selleri eller till getost.

Vintips - vitt vin upp till 90 kr

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2013 (2275), Gadais Père & Fils, Muscadet Frankrike, 81 kr
Torr, medelfyllig. Stram syrlig smak av uttalade äpplen. Ren och krispig. Suveränt bra vinköp i enklare genren.
Betyg: 4+

Se gärna Karins recept och matförslag till detta vin i Måndagsmatchen.

Vintips - vitt vin upp till 170 kr

Riesling Sauvage 2014(5899), Georg Breuer, Rheingau Tyskland, 115 kr
Torrt, medelfylligt klingande rent vin som smakar av grön frukt som äpplen, av persika och citrus, av örter och mineral. Tillgänglig, god smak i den friska, strama stilen.
Perfekt, nästan när som helst men till fördrink, till rätter med skaldjur och citrusstänk, sallader med vinägrette.
Betyg: 4

Vintips - rött vin upp till 90 kr

Cappello di Prete 2009 (2727), Candido, Apulien Italien, 79 kr
Medelfylligt, kryddigt och utvecklat vin med tydlig fruktsmak, körsbär och plommon, med inslag av fat nypon och rosmarin.
Fantastisk smakbärare och utvecklad i sin stil, till budgetpris. Passar till ostbrickan, till vardagsrätter av alla möjliga slag.
Betyg: 4+

Vintips - rött vin upp till 170 kr

Conde de Valdemar Gran Reserva 2007 (12601), Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 135 kr
Fylligt, strävt och fruktigt vin som smakar av mörk frukt som plommon och körsbär, torkade blåbär, av tobak, örter, vanilj och kakao. Utvecklad.
Fantastiskt vinköp för att prova ett mer moget vin. Utmärkt val till fläskkött som lagats i ugn på låg temperatur. Eller till en ostbricka.
Betyg: 4+

Extravin, sött vin från Österrike passar till dessert

Lenz Moser Trockenbeerenauslese 2012(12920), Lenz Moser, Neusiedlersee Österrike, 159 kr för 375 ml.
Mycket sött, simmigt fylligt vin med smak av aprikos, apelsin och honung. Utmärkt till söta bakverk, frukttårta eller till grönmögelost.
Betyg: 4

Vinbankens vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.