Laddar annons
8 Sep, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Senast provad - Kourtaki Retsina

Som utlovat har jag nu provat nedanstående vin Kourtaki Retsina of Attica. Smaken kan beskrivas som både spännande och intressant. Närmaste i genren torde björkvinet Sav vara.

Kourtaki Retsina of Attica (7185), Grekland, 59 kronor
Druva: savatiano
Färgen är gul. Doften stor, tydlig av örter och med en balsamisk ton. Smaken är torr, medelfyllig och grönörtig. Påminner om rosmarin. Inslag av tallbar. Syran är påtaglig, lime och citrus. Alkoholhalten tydlig, smaken är varm och drar mot det eldiga. Eftersmaken är därför varm, den strama syran räddar men frukten är fortfarande blygsam.
Betyg: 3
Omdöme: inte är det något fel på vinet men man bör såklart vara införstådd med den retsinerade smaken som påminner om tallbarr, kåda toppat med en nypa parfymerad örtighet.

Kan i ärlighetens namn inte heller säga om detta är ett "typsikt" retsinavin. Har inte provat tillräckligt varför jämförelser saknas.

När man ska dricka vinet: till grekisk mat, pepprig olivolja, fetaost med mera. Tillfället ska vara vardag och tillsammans med vällagad husman. Vinet är okomplicerat. Servera väl kyld.

Om årgång: nej, det finns ingen årgång på vinet.
Om Attica:
Tips på vinerier: vinvägen i Attica
Om producenten: Kourtaki.
Attica: är en egen appellation.