Laddar annons
8 Sep, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans vintips, två x vitt från Grekland

Retsina (grekiska Ρετσίνα) är ett grekiskt vitt vin. Det har producerats i cirka
2 700 år och är mycket populärt i Grekland. Den karakteristiska smaken av kåda kommer från aleppotall. Under antiken förvarades vinet i amforor som förslöts med hjälp av kåda för att förhindra att vinet reagerade med syre och blev förstört. Kådan bidrog till att konservera vinet samt gav det en speciell smak och man fortsatte att tillsätta det även sedan nya metoder att förvara vinet uppfunnits.

Vardagsvin
Kourtaki Retsina of Attica (7185), Grekland, 59 kronor
OBS! det här vinet finns i de flesta av landets butiker. Under alla de år jag fört provningsanteckningar har jag inte testat det en enda gång!!
Hur det är möjligt är en gåta men en anledning är utan tvekan den att vinet är utan årgång vilket gör att det inte dyker upp på de så kallade "nya årgångsprovningarna". Således kan en "produkt" i Systembolaget rulla på utan att utsättas för granskning eller jämförelse. Vinet kategoriseras inte heller som en bas-listning varför det faller utanför den ordinarie bas-sortimentsprovningen. Men oavsett anledningarna ovan så är det ju mer än märkligt att man kan "missa" vissa viner i ett annars fullt överskådligt sortiment. Under dagen ska en flaska inhandlas och provas-pronto. Återkommer.

Till dess, rekommenderas ett fantastiskt trevligt vitt vin:

Fest
Amethystos White 2009 (82506), Makedonien Grekland, 149 kronor
Torr, medelfyllig, fruktig och komplex smak. Exotiskt inslag, lätt fruktsöt med inslag av rökiga fat, citrus och mineral. Balanserad.
Passar: Smakrika fiskrätter gärna i grekisk stil eller med asiatisk krydda. Prova även till persiska rätter.
Betyg: 4

Presentation av Retsina ovan är hämtad från Wikipedia, se här.