Laddar annons
13 Jul, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Senast provad, röd chilenare med krydda

Den av jordbävningen hårt drabbade Chilenska vinnäringen kan behöva en del extra uppmärksamhet. Förvånansvärt lite har vi hört från de drabbade producenterna. Många har och håller fortfarande på att "städa" upp efter förödelsen. Mycket, av det som går, ska lagas. Ute som inomhus. Kommande skördar lär med årstidens upprepade exakthet stå för fortsatt kontinuitet, det som gått sönder i lagringskällarna kan om inte fixas så justeras. Ett årgångsavbrott av stora mått för 2010 är jordbävningen utan tvekan för många av producenterna.

Zardoz 2007 (6552), Chile, 159 kronor
Rödblå, mörk och tät färg. Doft och och smak  är tydlig och nyanserad.. Medelfyllig till fyllig av körsbär och svartavinbär. Inslag av fat, kryddor, gröna örter och en hint av grönt gräs (carmenere), kaffe och viol-lakrits. Trevlig smak, balanserade tanniner och medellång eftersmak.
Passar till: grillade lammracks med  grönsallad, grillede grönsaksspett och tzatziki.
Provad: 2010-06-18

Om vinet: druvorna genomgick en nogrann selektering innan de skördades för hand 24 april till 8 maj. Avkastningen var 39 hl per ha. Efter avslutad alkoholjäsning överfördes vinet till utvalda ekfat där det lagrades mellan 18 till 24 månader. Det buteljerades ofiltrerat.

Vinhuset heter Indomita. De äger mer än 500 ha vinodlingar i Maipo som ligger straxt söder om Santiago, ett av jordbävningen värst drabbade områdena. Vinhuset har riktat in sig på blå sorter men även chardonnay, gewürztraminer och sauvignon blanc finns med i druvportföljen. Vineriet byggdes 2001 och har ståltankar med en kapacitet upp till fyra miljoner liter. till huset hör en källare som ligger i kullen där själva huvudbyggnaden står på. Här ligger cirka 2 000 ekfat, barriquer, som vardera rymmer 225 liter.

Från vinhuset kommer besked att de var ett av de minst drabbade vinerierna.
- vi har haft tur. Det var bara en del fönsterglas samt några tombuteljer i källarna som gick sönder, berättar Stefanie Schotte H., marknadsansvarig på Indomita. hon försätter, - jordbävningen var den 27 februari, vi var möjligen det enda vinhuset i Chile som kunde skörda enligt planerat på måndagen.