25 Nov, 2012

Senast provade, från bolaget och näthandlare som ger tips till julmat

Senast provade drycker är vita viner, rosé och rött vin, ljus lageröl som säljs på Systembolaget men också viner från en nät-handlare. Den senare har valt ut en handfull drycker till julmaten med en kort motivering till varför vinet passar till julskinkan, köttbullarna den gravade laxen eller till jansson frestelse. Vinbanken har provat och recenserar.

Drycker på Systembolaget____________________________________________________________________________

Öl, ljus lager
The Lawn Mower Backyard Brew (nr 1407), Carlsberg Sverige AB, Sverige, 10, 90 kr för 330 ml burk (+1 kr pant)
Utseende: Ljus bärnsten
Doft: Fin doft i karamell, örtig, fruktig
Smak: Medelfyllig och smakrikt maltig, inslag av örter, frukt som grape, moderat kolsyra, balanserad beska och helhet. Trevlig eftersmak.
Betyg: 4

Rosévin
Sepia Reserva 2011 (2182), Viña Vistamar, Central Valley Chile, 74 kr. PET-flaska, + 1 kr pant.
Syrah, cabernet franc.
Rosa färg. Torr frisk smak av röda syrliga bär med inslag av söt kola. Frisksyrlig eftersmak.
Helt okej så länge som du godkänner den söta tonen i drycken. Servera till mat med söta tillbehör, asiatiska kryddor, rotfrukter eller bärgeleer.
Betyg: 3-

Rött vin
Sepia Reserva Syrah 2010 (2134), Viña Vistamar, Central Valley Chile 59 kr. PET-flaska, + 1 kr pant.
85% syrah och 15% cabernet sauvignon.
Bärig, sötma med drag av mörk frukt och söt vanilj. Helhetsomdömet är enklare, rödbärig vinsmak med liten krydda. Kort eftersmak. Enklare vin som i sin miljövänlig förpackning inte kan negligeras.
Betyg: 3-

Lindemans Bin 99 Pinot Noir 2011 (nr 6264), Lindemans, Sout Eastern Australia, 85 kronor
Utseende: Blåröd, ljus.
Doft: Bärig, solvarma hallon och björnbär, kryddor och fat.
Smak: Lätt/medelfyllig. Bärig smak av mogna hallon och björnbär, av kryddor och kola. Frisk eftersmak och lätt helhet. Vinet passar utan tvekan till Julens skinka men också till fiskrätter, förstärkta med smak av svamp, bacon eller ost.
Betyg: 3+

Fontanafredda Barolo Serralunga 2008 (2305), Barolo Italien, 235 kr
Mogna körsbär, nypon, viol och örter. Fylligt vin. Mörk frukt, kärnig körsbär, tobak, läder och fat. Bra syra, kraftiga tanniner. Festvin med potential för utveckling. Smaken var mycket större och mer generös efter ett dygn i öppnad butelj.
Betyg: 4+

Näthandel - The Wine Company_________________________________________________________

Det är spännande att se hur denna nät-shop utvecklas. Lysande är alla kommentarer från kunderna om vinerna de köpt och hur de smakar. Här kan den som vill även sätta egna betyg. Dialogen är öppen och för den som bara nyfiket tittar in på sidan, inte har bestämt sig eller bara vill fråga "någon annan" om råd innan köp, finns stöd av andras kommentarer. Dessutom är det ganska festlig läsning, det är kul läsning helt enkelt.

Men, för de recensioner eller uttalanden från vin-auktoriteter som visas på sajten till vinerna måste väl ändå gälla specifikt betyg för själva vinet i fråga. Om betyg till utländska siter, tidningar eller recencenter anges vill jag se när, datum, och exakt för vilken årgång/alt för vilket vin poängen och omdömet avses. Annars säger omdömet ingenting och som värst är det faktiskt falsk marknadsföring. Vinbanken hoppas att The Wine Company gör just det tydligare för konsumenten!

Vitt vin
Königschaffhauser Vulkanfelsen Grauburgunder 2011, Baden Tyskland, 89 kronor
Torr, medelfyllig och smakrik av mogna päron och äpplen, inslag av örter, nötter och mineral. Rund och läcker med lång eftersmak och skönt mineraldriv. Druvan som är grauburgunder, eller pinot gris som många andra europeiska länder kallar den, ger smakrika vitviner som utan tvekan passar laxrätter i olika former eller ljust kött. Kalasbra.
Betyg: 5

Sileni Cellar Selection 2011, Sileni Estates, Marlborough Nya Zeeland, 98 kr
Frisk tuttifruttiliknande krusbärsmak med lätt fetma och blommig ton. Smakar mycket av söta krusbär vilket ger godiston. Ren, felfri men också mycket av allt-sauvignon-blanc. Måste serveras väl kyld.
Betyg: 3

Rött vin
Valpolicella Baroncello 2010 DOC Sartori, Italien, 89 kronor
Körsbärkärnig och saftigt friskhet gör tanninerna aningen torra i avslutningen. Kärnig Valpolicella i den enklare genren. Husvin och inte som mitt självklara val.
Betyg: 3-

Urmeneta Carmenere 2011, Valle Central Chile, 79 kronor
Smaken är medelfyllig, skönt fruktig, mjuk och kryddig av fat och gröna örter. Cabernet francdruvan som kan vara kärv och hård när från Frankrike har med Chiles rika solbelysning fått mustig rondör. Mustig smak som passar höstens många rätter eller till en bit ost. Super-socialt vin att dricka och servera till många höst-tillfällen.
Betyg: 3

Vinerna som passar till Julmaten
Vita
Les Chevaliers de Ligny 2009, Borugogne Frankrike, 129 kr
Rekommendationen är att vinet luftas innan servering, då öppnar både doft och smak upp. Frisk och torr, medelfyllig smak med lätt nötig avslutning och fin längd. Trevlig.
Betyg: 3+
Passar till: Janssons frestelse enl leverantören. Ställer mig lite tveksam till det men ta rikligt med ströbröd på toppen kan det nog fungera. Till gravad lax å andra sidan tror jag absolut på en bra match då fisken är fet och vinet trots sin friskhet har bra rondör.

Rothschild Chardonnay 2011, Domaines Barons de Rothschild, Pays d'Oc IGP Frankrike, 98 kr
Torr, lätt till medelfyllig med frisk äppelsmak och trevligt avslut. Detta vin bör ni också lufta för en bättre smakupplevelse. Kan tycka att priset är i överkant varför betyget blir svagt.
Betyg: 2
Passar till: Jansson enligt leverantören och det vill jag också gärna tro.

Röda
Vigneti di Montegradella 2007, Valpolicella Classico Superiore D.O.C. Sartori, Italien, 119 kr
Körsbärkärnig doft, lätt kolaton. Lätt/medelfyllig smak av friska körsbär, mörkröd frukt med inslag av kola i eftersmaken. En kärnigt frisk Valpolicella är hyfsat sällsynt idag när alla ”vill ha” Amarone.
Betyg: 3
Passar till: Julskinka – absolut och håller med. Vinet är lätt och frisk utan hårda tanniner varför det kan möta fläskköttet och senapsgriljeringen perfekt.

Twin Oaks Zinfandel, Robert Mondavi, Kalifornien, 98 kr
Smaken är medlfyllig och bärig, blåbär, med lätt ton av lakrits och rökiga fat. Mjuk, rund bärsmak a la zinfandel i högform för mingel.
För mig är denna typ av zinfandel alldeles för undfallande och publiksöt men att vinet passar till Julskinka eller köttbullar kan jag utan tvekan skriva under på.
Betyg: 3-

Lealtanza Reserva Selección 2005, Rioja D.O.Ca., i en trälåda av 12, 1548 kr för låda om 12 fl.
Mörk fruktsmak med noter av russin, örter och fat. Trevlig och balanserat fruktig Rioja med fina ursprungsdrag men ändå inte dominerad av ”dill-influenser”. Passar utan tvekan till köttbullar som att jag vill lägga till julens hårdostar.
Betyg: 3+

Albis Cabernet Sauvignon Carmenère 2004, Marchese Antinori, Maipo Valley Haras de Pirque Chile, 219 kr
Stram, fylligt fruktig smak av mörka bär, plommon och vinbär, med inslag av kryddor, fat och örter. Smaken är tät, koncentrerad med markerade tanniner. Vin av en högre kaliber för sin koncentration, passar smakrik mat. Till Julbordets köttbullar fungerar Albis fint men servera även till köttgrytan. Okej för pris och skön mersmak för lagring och spara.
Betyg: 3+