Laddar annons
Sju sätt att upptäcka om ditt vin gått ut
20 Mar, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sju sätt att upptäcka om ditt vin gått ut

UTGÅNGET VIN. Det är lätt att kontrollera om ditt vin passerat sitt bäst-före datum* Här kommer 7 tips för dig som vill göra en hälsokontroll på vinet du just hittade i kylskåpet.

Under veckodagarna är det lätt hänt att man glömmer bort någon av helgens vinflaskor i kylen. Sen blir det fredag igen och man börjar fundera på den där flaskan från förra söndagen som aldrig dracks upp. Är den fortfarande god nog för kocken, eller förpassas den till grytan?

Sju tecken på att ditt vin gått ut

Vinbanken listar sju vanliga tecken på att ditt vin är för gammalt. Såklart har vi även sju lösningar!

1. Vinet är brunare än när du öppnade flaskan

Vita viner som utsätts för syre blir lite bruna i nyansen. Det är en långsam utveckling vilket gör att vinet kommer att smaka tråkigt långt innan du ser någon förändring. Röda viner blir också bruna, eller tegelfärgade, de mister sina röda och lila nyanser. Se bild nedan.

Lösning: Ge din köttfärssås ett ”facelift” eller googla receptet på Sangria.

2. Vinet "pös" när du drog av korken igen

Om ditt röda eller vita vin pyser när du drar av korken för andra eller tredje gången så har det efterjäst. Det är ovanligt och händer framför allt naturviner eller andra mindre industriellt framställda viner.

Lösning: Lämna tillbaka på Systembolaget, men inte om det är en Vinho Verde från Portugal. Dom ska pysa lite.

3. Vinet luktar stall

Hur stall egentligen luktar är det numera få som vet, personligen kan jag räkna gångerna jag besökt ett stall på två klövar. Så har vinet har en doft som påminner om citykaninens nerbajsade "kutterspån" eller kanske svettigt bandage? I små doser kan det vara det dyra vinets personlighetsdrag, men framkallar det stort obehag rör det sig antagligen om en infektion av brettanomyces. ”Brett” som denna vildjäst oftast förkortas kan få fäste i vineriet, exempelvis i ekfat eller utrustning.

Lösning: Ge din köttgryta en rustik klang av allmoge eller hasa dig tillbaka till bolaget för ett återköp.

4. Vinet luktar vinäger

Baciller ogillar vin, undantaget är acetobacter (ättiksyrabakterier) som om de får fäste ser till att förvandla vinet till vinäger.

Lösning: Låt vinet konverteras till en hemgjord hipstervinäger eller om flaskan är svindyr; filma på avstånd när kidsen häller den i blomkrukan och lägg upp på Instagram.

5. Vinet luktar blöt hund

Bara de mest inbitna hundentusiaster uppskattar doften av regnvåt jycke i vinglaset. Vinet är ”korkat” vilket betyder att ofarligt TCA (2,4,6-Trichloroanisole) har bildats i korken och förts över till vinet. Anledningen till att sommelieren häller upp ett prov till vinbeställaren är just för att hen ska kunna kontrollera om flaskan är korkad.

Lösning: Stäng in flaskan med en hundrädd katt i valfritt rum som du vill ha ommöblerat.

6. Vinet luktar… ingenting!

Ett vin som saknar doft kan faktiskt vara för gammalt. Speciellt vita viner med blommig karaktär, som exempelvis Moscato d'Asti eller Gewürztraminer kan bli riktigt tråkiga efter några dygn i kylen.

Lösning: Om det är ett vitt vin häll på lite av likören Crème de Cassis och skapa en klassik Kir, alternativt sluta feströk och köp ett dyrare vin.

7. Vinet är bittert

Detta är precis som med första punkten kopplat till oxidation. Ett oxiderat vin får ofta en viss bitterhet i smaken, det känns tydligast på vita viner.

Lösning: Har du en vän som kan dricka IPA hela kvällen lång? Perfekt, han kommer uppskatta humlebäskan i vinet du serverar.

Vinet till höger har antagligen sett sina bästa dagar. Foto: Winefolly.com

Varför har inte vin bäst-före datum?
Livsmedelsverket har gett vin dispans från bäst-före datum och anledningen är att vin rent tekniskt sett inte ”går ut”. Både alkohol och lågt PH-värde motverkar bakterietillväxt.

Läs mer:
Hållbarhet vin