hallbarhet-vin

Hållbarhet vin

Favoritmarkera

HÅLLBARHET VIN. Middagen var lyckad och gästerna snörar nu på sig skorna i hallen. Öppnade vinflaskor står på bordet och undrar om dom ska bli sås. Svenskar är nämligen specialister på att göra rödvinssås — i onödan — för öppnade viner håller längre än vad vi tror. Läs om hållbarheten på öppnade flaskviner, boxviner, starkviner, glögg och sprit.

Hållbarhet vin – hur länge håller en öppnad vinflaska?

Förra julen blev jag rasande när jag informerats att min storasyster köpt julevinet på box, och inte på flaska. Hon försvarade sitt svek med orimligheter som ”man kanske inte dricker upp alla flaskor, därför är det bättre med box”.

Jag är verkligen nyfiken på var den myten kommer ifrån: att öppnade viner skulle förintas av soluppgången som en vampyrjävel. Det är en av de felaktigaste och samtidigt vanligaste fördomarna mot buteljerade viner. Kom ihåg att bakterier i regel inte gillar varken alkohol, syrefattiga miljöer eller låga pH-värden — vilket gör att vinets hållbarhet är en fråga om din personliga preferens.

Hur länge håller ett rött vin öppnat?

Generellt så skulle jag säga att om du dricker upp halva flaskan så smakar den andra halvan snarlikt även efter tre dagar i kylskåp. Sedan blir den gradvisa förvandlingen allt mer tydlig. Enligt min erfarenhet så påverkas frukten i unga röda viner negativt relativt snabbt, speciellt i viner som inte är ekfatslagrade. Röda ekfatslagrade viner har ett större skydd mot oxidation och håller öppnade något länge, ibland blir de även bättre efter några dagar i kylen. Sällan är röda viner lika fräscha som nyöppnade efter mer än en vecka i kylen.

Hur länge håller ett vitt vin öppnat?

Vita viner kan även dom enklast delas upp kategorierna: ej ekfatslagrade och ekfatslagrade. Vita viner som inte är ekfats lagrade håller minst fyra dagar i kylen. Ekfatslagrade vita viner håller i regel en vecka och utvecklas sannolikt positivt under de första dagarna. Precis som röda viner så är det få stilar som håller mycket längre än en vecka i kylen utan att förlora i doft och smak. Kom ihåg att viner kan ta smak från starkt doftande produkter som lagrad ost och vitlök, förslut därför flaskan med exempelvis en kork. 

Hur länge håller ett starkvin öppnat?

Starkviner har inte mycket mer gemensamt än att de har en tillsats vinsprit. Öppnade flaskor av sherrystilarna Fino och Manzanilla håller i regel en vecka i kylen. Amontillado, Palo Cortado och Oloroso håller längre, upp till en månad eller mer. Portviner i Tawny-stil håller mycket länge, ofta i upp till ett år. LBV och Vintage Port är känsliga för syre och håller bara i en vecka. Madeiran däremot, den kan du ha öppen i minst ett år och är det enda vinet som inte ens behöver förvaras i kylskåp efter att korken är ryckt.

Hur länge håller glögg öppnad? 

Oöppnad kan starkvinsglöggen sparas i flera år, öppnad kan den maximalt sparas till nästa jul. Ju mer alkohol desto hållbarare är generellt en bra tumregel.

Hållbarhet boxvin

Boxviner förpackas med en högre nivå av skyddade svavel än viner på flaska, annars vore förpackningsformen omöjlig. Trots detta kemiska ”skydd” mot syre och bakterier så tenderar vi att överskatta hållbarheten på boxviner. Vinet förlorar i smak från dag ett efter tappdatum, när boxen öppnats går det snabbt utför. Precis som alla viner så förlänger vi hållbarheten om boxen förvaras i kylskåp. Kom också ihåg att hållbarheten minskar i förhållande till hur mycket vin som finns kvar i boxen.    

Hållbarhet vin – hur länge håller ett rött boxvin?

Vinbanken rekommenderar att röda boxviner bör drickas upp inom 8 månader från tappdatumet. En öppnad box med rött vin håller sig knappast fräsch i mer än 4 veckor om den förvaras i kylskåp. Väljer du att förvara ditt röda boxvin i rumstemperatur blir det istället två veckor.

Hur länge håller ett vitt boxvin?

Vita boxviner (och rosé) håller något mindre, köp därför inte en box med vitt vin eller rosé om tappdatumet var mer än 6 månader sedan. En öppnad box med vitt vin eller rosé är känslig och bör om du förvarar den i kylskåp drickas upp inom 2 veckor. Om en öppen box förvaras i rumstemperatur håller den ungefär lika länge som en flaska i kylen, alltså 1 vecka.

Hållbarhet sprit

En oöppnad flaska sprit håller sin spänst i generationer, bara den förvaras mörkt. Men när det gäller öppnad sprit tenderar vi att överskatta hållbarheten. Generellt kan man säga att ju finare sprit, ju mer kommer den att tappa med tiden. Komplexiteten i doften kommer att gå förlorad och smakens karaktär påverkas också. En tumregel är att komplex sprit som njuts oblandad bör drickas upp inom två-tre år. Sprit som ingrediens till drinkar behöver man oroa sig mindre för, någon övre gräns känner jag inte till. 

Fin sprit håller inte mer en ett par år öppnad, doft och smak mister sin komplexitet.

Läs mer: 
Sju sätt att upptäcka om ditt vin gått ut

Lämna ett svar

 1. Sven-Bertil Skog
  13 december 2015

  Fått vin över? Se till att ha småflaskor tillhands , 37 cl el 25 cl t.ex och häll över vin i dessa, ända upp till toppen med ytspänning, för att minimera mängden syre. De håller sedan i flera, flera veckor !!!

  • Cruz Liljegren
   13 december 2015

   Stort tack för det tillägget, bra tips! Ha en god jul Sven-Bertil! 🙂

 2. Roland Carlsson
  13 december 2015

  Själv har jag följande fundering. När jag tappar ut BiB-vinet sloknar påsen. Mängden vin contra mängden luft motsvarar inte varandra.. Syret motsvarar inte den urtappade mängden vin. Dessutom är förpackningen komplett kol-mörk inuti, hemma hos vinet. Borde inte vinet i en BiB- förpackning hålla BÄTTRE än i en glasflaska?

  • Cruz Liljegren
   14 december 2015

   Hej Roland! Precis som du säger så sugs mycket lite luft in i påsen, och visst är det mörkt också. Problemet är att plasten som påsen är gjord utav inte är hermetisk, alltså syre tar sig igenom plasten. Producenterna vet detta, därför tillsätts mer svavel som extra skydd i förhållande till buteljerade viner. Detta är den stora skillnaden mellan glasflaska och påse. Observera att, precis som du säger, vinet i en öppnad box håller längre än vinet en öppnad flaska. Vänligen /Cruz

 3. Jarmo Leskelä
  29 september 2017

  Jag har 10- liters ekfat som jag tänkte fylla med rödvin från box. Tanken är att jag fyller fatet kontinuerligt vartefter det förbrukas. Vår konsumtion är ca 2-3 st 3-literboxar i månaden.Då är frågan hur vinet beter sig när den tappas i fat och förvaras i rumstemperatur.Är detta sätt att rakommendera angående kvaliten på vinet, eller skall jag förkasta den?

  Mvh Jarmo

  • Cruz Liljegren
   29 september 2017

   Hej Jarmo! Kul idé, detta kallas solera-metoden och bland annat vanlig vid tillverkning av Sherry. Jag tycker inte att du ska förkasta din idé, det viktigaste är att du hela tiden fyller fatet ända upp till kanten och försluter bra. Det är troligt att vinet i fatet kommer smaka lite mer lagrat än en färsk box, och en del gillar den smaken. Lite mjukare och kryddigare. Jag tycker absolut att du ska försöka, har du möjlighet och skicka bilden på fatet till oss samt dina resultat så lovar vi att posta det på Facebook och Insta. Grönt ljus alltså!