Laddar annons
I baren med rapparen Daniel Nimo
27 Mar, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

I baren med rapparen Daniel Nimo

I BAREN MED DANIEL NIMO: Daniel Nimo är känd från rap-duon Näääk och Nimo och kan spottas i barer där det spisas livemusik och bra käk. På favorithaken Lydmar och Marie Laveau beställer han gärna favoriten 18-årig The Macallan. Andra hiphoppare har enligt Daniel en bedrövlig smak: “Svenska rappare dricker fatöl, det är sorgligt.”

Daniel Nimo Zargar har med sin vapendragare Näääk stampat upp ett eget revir på den svenska hiphopscenen. Medan Näääk blev något av en folklig person efter programmet Lyckliga gatan har Nimo fokuserat uteslutande på musiken, vilket har resulterat i låtar som Gungar fram och S.H.U.N.O snarare än i spaltmeter.

Du ger inte så många intervjuer

– Grejen är att jag jobbar med Näääk och att han är den som tar mycket av mediagrejen, han är ju mer folkligt känd. Det passar mig bra, ibland kan han säga: “kan du ta det här?”, men jag föredrar att själv välja vilka intervjuer jag ska ta.

När du inte jobbar, var brukar du hänga då?

– Jag gillar barer med livemusik, och det är inte direkt vanligt i dag, men förr fanns gamla Lydmar vid Stureplan, det gillade jag. Det var en jävligt bra lokal och grym stämning när det var band. Mosebacke har blivit nice på sommaren. För mig handlar det om att det ska vara avslappnat när jag dricker och då är musik ett hjälpmedel.

Vilken är din favoritbar?

– Marie Laveau, jag har en förkärlek för det stället. Under sommartid gillar jag även nya versionen av Lydmar vid kajen och Mosebacke. Det som är bra med just Marie Laveau är för det första att det är bra kvalle på drinkarna, oavsett om du beställer en flashig paraplydrink eller en Old Fashioned. Dessutom har de en livescen och bra käk, det är inte så stifft.

Något roligt minne därifrån?

– Jag brukar inte minnas så mycket när jag varit där, och det kanske är det roliga. Men för mig är det oftast roligt om jag kan få känna mig avslappnad, då gillar jag det. På Marie Laveau är det alltid ett skönt mode. Gamla East var också nice innan det blev ett house-ställe.

Hur hamnade du på Marie Laveau?

– Första gången blev jag medsläpad, jag minns att jag tänkte: “vad fan är det där för namn?” Men när jag kom dit blev jag positivt överraskad. Så är det med alla krogar, någon drar med en dit.

Vem går du dit med?

– Jag hänger ofta med dem jag växte upp med innan musiken, Näääken är enda artisten, i övrigt är det gamla kompisar. Det är bekvämt för mig att vara runt de här vännerna. Om jag drar ihop en utekväll så ringer jag inte mina rap-polare utan de riktiga polarna, som inte ens pratar rap. Och just Marie Laveau är ett ställe vi brukar linka upp på, men jag har dragit ner på krökandet.

Vad är en typisk beställning?

– För mig är det whisky, 100 procent.

Är du nördig?

– Av turnélivet har jag lärt mig att man får ta vad man haver. Men om jag får välja så är jag picky, helst dricker jag The Macallan 18 år. Den är lite fancy, men jag fattar varför. Jag dricker inte så mycket för fyllan, många tror att vi hinkar i oss. Därför gillar jag The Macallan och inte Jim Beam, man gillar det goda. jag har aldrig varit någon öldrickare, jag blir mätt på bärs, för mig är det en måltid, whisky njuter jag av.

Vad skulle du aldrig beställa?

– Jag skulle aldrig beställa Jim Beam, eller någon bourbon alls egentligen. När man rappar namedroppar man ofta märken och Näääk gillar Jack Daniels, de har försökt att få igång ett samarbete med oss.

Petters P.LEX Prosecco säljs för 99 kronor flaskan medan Jay Z’s champagne Ace of Spades kostar över 2000 kronor. Finns det spår av Jante inom svensk hiphop?

– Alltså Petter gör vad fan han vill, ville han göra champagne hade han gjort det. Men han är smart, folk köper inte bubbel för två lax i Sverige. Här kommer han att kunna marknadsföra sin booze och vem som helst kan köpa, från Söder till Bredäng. Det är pengar i fickan för honom och det som är nice med Petter är att han visar andra rappare att det går att göra, men du behöver balls, han tittar på Jay Z och lär.

Amerikanska rappare tycks ha en fäbless för Cristal? Vad dricker svenska rappare?

– Jag vill inte såga svensk hiphop vid knäna, men svenska rappare dricker fatöl, på sin höjd blir det Heineken på flaska, det är sorgligt. Majoriteten dricker bärs och järn. Men jag har svårt att se Petter hinka fatöl.

Skulle någon svensk rappare komma undan med att beställa en flaska Cristal på krogen?

– Mange Schmidt skulle kunna göra det. Inte för att skryta utan för att han gillar smaken. Men om någon polare i förorten gjorde det så skulle jag undra vad fan han höll på med, “har du lyssnat på The Diplomats?”.

Vill du lägga till något?

– Köp nya Näääk & Nimo-singeln som släpptes 22 mars, den heter Går På Moln och vår polare Kaliffa är med på ett hörn. Näääken har en ny säsong av Lyckliga gatan på gång, så det är full rulle.

 

Artikeln är ett samarbete mellan skribenterna Daniel Retz och Cruz Liljegren.