Laddar annons
8 Aug, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Snart här - kräftpremiär

Premiären var fram till för några år sedan satt till den 8 augusti. Allteftersom butikernas frysdiskar fylldes med bland annat turkiska kräftor, storlek jumbo, har premiärdatumet förlorat sin glans och sedan 1994 är det även tillåtet att sälja och fiska svenska kräftor året om. Traditionen att äta kräftor och att bjuda in till kräftskiva i augusti månad håller dock. Och visst är det trevligt att förlänga varma augustikvällar med kräftlyktor, sång och mat i goda vänners sällskap.

Historiskt sett har vi druckit öl och snaps till kräftor. Det passar utmärkt och är inte heller ett märkvärdigt dryckesval med tanke på att öl och sprit var de vanligaste dryckerna i Sverige när traditionen att hålla kräftkalas började. Att äta kräftorna kalla och samtidigt bjuda in till fest har vi gjort sedan 1800-talet.

Vin till kräfta som alternativ istället för öl och snaps

Kall lageröl och svensk snaps som O.P Anderson eller Herrgård är klassikerna på kräftbordet. Ölen som är kall ska läska gommen och det beska och bittra i snapsen står fint mot sältan hos kräftorna. Att överhuvudtaget rekommendera vin till kräftor kan verka vanskligt men faktum är att det fungerar utmärkt.

Att tänka på
Grunden till lyckade kombinationer mellan mat och vin är kunskap om den egna smaken. Tycker man bra om det fruktiga, söta eller föredrar man alltid en bitter smak? En fråga som är bra att vara på det klara med för egen del.

Ledtrådar
Kräftor smakar mycket av sin lag och köper man dem frysta är min rekommendation att koka egen lag och låta kräftorna dra i den ca 24 timmar. Lagen är förstås salt och har dillsmak. Moderat sälta i kombination med vin är bra, det lyfter fram smaken, både i maträtten och i vinet. Mycket sälta blir förstås dominerande och det är i den riktningen kräftsmaken går. För att inte förstärka saltsmaken tar man ett vin med aningen söt smak, det betyder inte att vinet ska vara sött – absolut inte – utan bara ha en mogen fruktsmak, mogna frukter är t ex söta. Halvtorra viner kan fungera men det gäller att se upp, ju mer koncentration i fruktsmaken desto sötare helhetssmak osv. Koncentrationen följer priset, vilket i det här fallet när det gäller kräftor, inte är att föredra. Ett ordinärt, vanligt vin duger fint då det samtidigt kan serveras svalare utan att förlora sin karaktär. Att drycken till kräftor är frisk är en förutsättning pga lagens salta smak. Om man sen personligen är mer förtjust i en söt smak än stram och kanske även bitter, är helt okej och då också upp till en själv att välja ett passande vin.

Kräftor, precis som andra skaldjur räknas till lätt mat då deras struktur inte är som exempelvis nötkött. Tänk på "struktur" som en munkänsla och du har en mycket bra ledtråd inför valet av vin. Sök sedan ut dina viner bland dem som beskrivs på liknande sätt.