Laddar annons
Vin till räkmacka extra allt
14 Oct, 2021

Vin till räkmacka extra allt

En räkmacka med ägg, majonnäs och dill är en klassiker. Fest till vardags eller lyxig helg som lunchmacka med ett glas vin.

En enkel och god huvudrätt är den omtyckta räkmackan. Laga i mindre portion och servera som förrätt. Eller i greppvänliga småbitar som mingeltilltugg.

Det är inte heller svårt att förbereda räkmackan då det mest 'utmanande' momentet i förberedelsen möjligen är att skala räkorna.

RECEPT | Räkmacka med ägg, majonnäs, dill och räkor

4 portioner

1 kg räkor med skal
6 ägg
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
8 cm gurka
4 skivor bröd
4 blad sallad
salt, peppar
1 knippe färsk dill
4 skivor citron

GÖR SÅ HÄR

1) Skala räkorna och koka äggen.
2) Rör ihop majonnäs med dijonsenap.
3) Skiva gurkan.
4) Lägg ut en skiva bröd på varje tallrik. Lägg ett salladsblad på bröden.
5) Fördela ut skivade ägg och gurka.
6) Klicka på dijonmajonnäsen och lägg sedan på räkorna.
7) Salta och peppra.
8) Avsluta med färsk dill och en citronskiva.

Smaklig måltid!


Tips - vin till räkmacka

• Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2017 (7923), EKO

Castell d´Age, Spanien, 159 kr för 750 ml
Druvor: FS
Torr, medelfyllig. Frisk, gulfruktig smak med inslag av nötter, bröd och aprikos. Fin längd med touch av rostat kaffe.
Omdöme: Härlig cava med bra skjuts i smaken och fina nyanser. Bra köp!
Betyg: 4+

Om kombinationen: Räkorna innehåller umami och de smakar (är) salta. Majonnäsen är fet med en mun-känsla av tyngd. Ett vin med frisk smak som lättar upp majon passar bra.

Sök vin som kan fånga upp den saltstänkta tonen i räkorna. Som chablisvin eller varför inte en riesling som osar av rökiga skiffertoner, alternativt champagne.

Glöm inte att sprinkla räkmackan med citron, ett knep för ett bra smakmöte till vinets uttalade friskhet.

» Här är fler goda recept med räkor och skaldjur

HUVUDBILD från Jönköpings Café - ett besök är nödvändigt när vi ser bilden!