
En bit av Sverige, en bit anrik toscansk vinhistoria, en vingård som man associerar till ett helgon och en vilja att gå sin helt egna väg i en konservativ bransch. När man blandar alla dessa komponenter så får man Sofia Ricasoli och hennes egna projekt Innesto.
Att förklara vilken betydelse familjen Ricasoli har haft för vinindustrin i Italien är som att förklara hur stor Diego Maradona är i Argentina. Det behövs ingen närmare redogörelse, för alla förstår innebörden och historien. I namnet Ricasoli innefattas 33 generationer, 900 år, 250 hektar vingårdar och ett stolt toscanskt arv. Och så har vi Sofia Ricasoli och Innesto. Hon är både lugn och engagerad på samma gång när hon står där framför ett dussintal svenska vinskribenter för att presentera sitt helt egna projekt som hon dragit igång.
– Jag kan väl börja på svenska med att tacka er alla för att ni kommit hit, men jag tänker att jag håller själva provningen på engelska då det blir smidigare för mig. Min svenska grammatik är inte den bästa.
Sofia Ricasoli om sitt svenska arv: är som mitt andra hem
Sofia Ricasoli är Francesco Ricasolis enda barn. Det många inte känner till är att hon är halvsvensk. Hennes mor flyttade ner från Lund i Skåne till Florens i Toscana på 1980-talet för att plugga konsthistoria, och via bekanta träffade hon Francesco Ricasoli. 1994 föddes Sofia Ricasoli, som är den 33:e generationens Ricasoli inom vinindustrin. De svenska rötterna sitter i. Hennes svenska innehåller en tydlig skånsk touch, och trots att hon aldrig bott i Sverige och att hennes mor fortsatt bor kvar i Toscana så bestämde hon sig vid tidig ålder att hon inte ville släppa sitt svenska arv.
– Jag har varit här väldigt ofta och hälsat på morfar och mormor. Jag älskar att komma hit och få besöka Sverige då det verkligen är som ett andra hem, berättar hon i en intervju med Vinbanken strax efter den ovan nämnda vinprovningen.

Hennes egen vinhistoria speglas såklart av familjearvet och att heta Ricasoli i efternamn, och någonstans har Sofia alltid vetat att hon en dag kommer komma tillbaka till familjeverksamheten. Trots det valde hon att börja studera juridik i Milano, där hon även började arbeta efter studierna. För några år sedan vände hon dock blickarna söderut och hemmet i Toscana. Det var även där hon hittade sitt kall i familjens vingård som har det bekanta namnet Santa Lucia.
– Jag diskuterade med min pappa om att göra mitt eget projekt där jag kunde vara fri och kreativ på mitt eget sätt. Jag vill göra saker annorlunda och testa nya saker.
Kom på namnet Innesto i Sverige
Det var så projektet Innesto föddes. Sofia Ricasolis första helt egna projekt där hon får vara kreativ och göra vin på sitt eget sätt. Namnet betyder ympning på italienska och symboliserar rötterna och att faktiskt skapa sig en egen planta i vinvärlden.

– Min man kom faktiskt på namnet när vi befann oss i Sverige av en tillfällighet. Att vi sedan blev att vi satsade på vingården Santa Lucia, som är väldigt starkt förknippat med Sverige, var också en tillfällighet. Så det finns en väldigt stark svensk koppling till det här projektet.
Totalt två viner som produceras
I dag består Innesto av två viner: En Chianti Classico Riserva gjord på hundra procent sangiovese, och en IGT Toscana som består av 86 procent sangiovese och 14 procent merlot.
– Jag ser det här som lite av ett laboratorium där jag får experimentera och hitt min egen väg inom vinvärlden. Jag vill även att begreppet Innesto står främst och inte mitt namn. Vinerna är min egen resa och ett sätt för mig att skapa viner som jag älskar och som jag tagit fram.
– De två vinerna jag har i dag ger två olika uttryck i flaskan. För mig symboliserar Chianti Classicon rötterna och terroiren som finns i Santa Lucia. No1 IGT Toscana är resten av själva plantan och ett mer innovativt vin. Det speglar inte terroiren på samma sätt utan är hjärtat i vår kreativitet.

Hennes vin No1 IGT Toscana är baserat på flera olika årgångar och tanken är att varje upplaga av vinet ska få en egen siffra. Nästa upplaga kommer med andra ord heta No2 och den tredje upplagan No3.
"Jag är stolt över att vara en Ricasoli men jag är även stolt över att vara Sofia"
Trots att Sofia Ricasoli nu har sjösatt projektet Innesto så är hon fortsatt involverad i familjeverksamheten.
– Jadå, jag gör båda parallellt. Jag hjälper min far med diverse olika saker och jag är väldigt involverad på olika sätt i det som händer där också. Men Innesto var lite av en dröm för mig och det betyder väldigt mycket för mig att jag nu fått den här möjligheten att göra det här. Min far har verkligen stöttat mig i det här beslutet och det här projektet.
Är det utmanande att ha den där enorma historien och det långa arvet i ryggen samtidigt som du skapar Innesto som är ett eget projekt?
– Nej det skulle jag inte säga. Jag är stolt över att vara en Ricasoli men jag är även stolt över att vara Sofia. Jag vill göra saker annorlunda, sen om det blir en succé eller inte återstår att se. Jag vill testa nya saker.
Det som gör just vingården Santa Lucia speciell är att den har ett eget mikroklimat. Jordmånen består av främst kalksten men även en portion lera, och höjden är 350 meter över havet. Vingården ligger dessutom på en liten platå. Och det var även här som Sofia Ricasoli växte upp när hon var liten.

– Här har vi ett gammalt hus som min far renoverade. Det var här jag växte upp och det är väldigt kul att det är på vingården alldeles i närheten som jag nu får göra det här projektet.
"Vill inte skapa jättemånga flaskor av dessa viner"
Föga förvånande finns hennes båda viner just nu endast i Italien och Sverige. För tillfället finns de dock endast tillgängliga via provatimport hos Systembolaget. Vinerna är även producerade i en väldigt liten skala. Uppemot 14 000 flaskor har skapats av Chianti Classicon och strax över 3500 flaskor av No1.
– Jag vill inte skapa jättemånga flaskor av dessa viner. Jag vill som sagt skapa något nytt, ett nytt språk, något som skiljer oss från det fördefinierade. Det här är ett ambitiöst projekt och jag är glad över att kunna blanda Italien och Sverige i det, avslutar Sofia Ricasoli.
Sofia Ricasolis Innesto-viner kommer främst vara tillgängliga för restauranger och privatimport.















