italien

Toscana

Italien

Toscana

Toscana är en region i centrala Italien. Den ses ofta som landets mest framträdande vinområde, trots en mindre produktion än regioner i norr och i söder. Toscana är hem åt många olika appellationer, och flera av dem är välkända långt utanför Italiens gränser.

Toscanas vindistrikt drar nytta av ett bra klimat

Toscanas klimat är idealiskt för vinodling. Nyckeln till framgång utgörs av en bra balans mellan värme och svalka, och mellan torka och nederbörd. Toscana har en skiftande geografi, men området präglas främst av ett bergigt landskap. Druvorna trivs på regionens sluttningar, och växer bra i den ofta sandiga och kalkrika jorden.

Sangiovese är den viktigaste druvan i Toscana

Toscana har en stark koppling till rödvinsdruvan sangiovese, som även har sitt ursprung i regionen. Sangiovese är den viktigaste druvan i sex av Toscanas sju huvudsakliga appellationer, och dominerar alltså rödvinsproduktionen. Till vita viner används mest trebbiano, vernaccia och vermentino. Även utländska druvor som cabernet sauvignon och merlot odlas i Toscana. De blandas ofta med inhemska sorter, i första hand sangiovese. Ett vin från Toscana som innehåller utländska druvor kallas för en Super Tuscan, och har generellt ett högt pris.

Vin från Toscana har odlats i nästan 3000 år

Toscanas vinproduktion sträcker sig ända tillbaka till 800 år före Kristus. Då var det etruskerna som drog nytta av regionens druvor och fördelaktiga jordmån. Namnet Toscana kommer också från etruskernas tid. Regionen erövrades sedermera av greker och romare, men vinodlandet bestod. Området har haft en del motgångar under årens lopp, både sjukdomar och krig, men kontinuerligt vuxit i status. De senaste decennierna har fokus legat på kvalitet snarare än kvantitet, vilket har gett mycket goda resultat som följd.

I Toscana odlas framförallt rödvinsdruvor

Toscana förknippas starkt med röda viner. De utgör 80 % av det vin som regionen tillhandahåller. Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano är tre appellationer i Toscana vars röda viner är berömda världen över. Karaktären på vinerna skiftar en del från område till område, men eftersom sangiovesedruvan utgör en gemensam nämnare så finns även likheter. Smaken är ofta torr, med hög syra, och har inslag av körsbär och plommon.

Toscana producerar även vitt vin av hög kvalitet

Toscanas vita viner befinner sig lite i skymundan av rödvinerna, inte minst vad gäller produktionsvolym. Men de håller en hög kvalitet och har ett gott anseende. Regionens mest framstående vita viner kommer från appellationen Vernaccia di San Gimignano. Vin därifrån är torrt och har ofta smak av citrus och mandel. Ett annat vitt vin från Toscana är Vin Santo. Den vinsorten produceras på flera håll i regionen. Vin Santo har en söt karaktär och serveras främst till desserter.

Vin från Toscana på Systembolaget

Systembolaget erbjuder ett mycket stort utbud av viner från Toscana. Närmare sextio sorter finns i det fasta sortimentet, och flera hundra går att beställa. Rödvin dominerar utbudet, och Chianti är den appellation som är mest välrepresenterad. Priserna uppvisar stor variation. Det går att hitta många alternativ under hundralappen, samtidigt som det också finns flaskor för flera tusen kronor styck.

Regioner inom Toscana