Laddar annons
Succévinet från Louis Jadot återvänder till Sverige till hösten
27 Dec, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Succévinet från Louis Jadot återvänder till Sverige till hösten

För första gången någonsin har Vinbanken utsett Årets bästa vin. I år gick utmärkelsen till Corton-Charlemagne Grand Cru Louis Jadot från 2018.
– Det är hur roligt som helst att just det här vinet vann, säger Claes Lindquist som är Director of Fine Wines på Wine Affair som importerar det vinnande vinet till Sverige.

Corton-Charlemagne Grand Cru Louis Jadot 2018 lanserades här i Sverige i slutet av maj. Endast 18 flaskor kom till landet och vinet gick enbart att hitta i tillfälligt sortiment. Det visade sig att lanseringen av vinet blev en riktig succé då flaskorna sålde slut fort.

Vinbanken recenserar varje år i stort sett samtliga viner som lanseras på Systembolaget, oavsett om det är tillfälligt sortiment, webblansering eller fast sortiment. Vinrecensenten Christian Stojkovic var den som recenserade vinet när det kom till Sverige i slutet av maj.

Ung, stor, fokuserad frisk frukt med vita päron, vita persikor, blommor, kalk, och elegant balanserade nya fat. Djup, rik och generös frukt med 100 procentig balans, klingande ren syra, som följs av en lång, fokuserad eftersmak med, lime, vita persikor, våta stenar, grapefrukt, elegant sälta, mineraler och perfekt avvägda nya fat. Mycket pengar men i utbyte får man ett monument. WOW!

När samtliga recensioner sammanställdes så visade det sig att Corton-Charlemagne Grand Cru Louis Jadot från 2018 var det bästa vinet som lanserades 2021.

"Alltid haft ett gott rykte"

–  Det är en storslagen chardonnay från en toppvingård i Bourgogne. Louis Jadot har alltid haft ett gott rykte i vinvärlden och vingården har byggt upp kvalitén de senaste tio åren. Jag personligen har följt dem i 30 år men de senaste åren så har man sett hur kvalitén successivt ökat hos dem, berättar Claes Lindquist på Wine Affair som ansvarar för importen av vinet till Sverige.

Förutsättningarna i Bourgogne är något som Claes Lindquist lyfter när det kommer till frågan om vad som gör att just det här vinet sticker ut.

– Det här vinet är gjort på gamla vinstockar och det ligger perfekt i ett sluttningsläge i söder av Corton. Det är inte många vingårdar i området som har det här perfekta läget.

Kommer till Sverige till hösten igen

Vingården ägs av direkta arvingar till Louis Jadot, vilket gör att de får använda sig av beteckningen Domaine des Héritiers.

– Vingården har funnits i familjens ägo i över 100 år. Då är det extra roligt att just det här vinet får den här utmärkelsen.

Vinet kommer återvända till Sverige till hösten, men då är det årgången 2020.

– Problemet är att det är enormt tryck på de här vinerna. Det har aldrig varit så stort tryck i Bourgogne som det är nu. Sen ska det även nämnas att 2021 inte var något vidare år. Louis Jadot fick kapa 60-80 procent av sin produktion.

– Vi i Sverige kommer dock få mellan 60 och 72 flaskor till hösten, vilket är väldigt roligt, avslutar Claes Lindquist.