Laddar annons
Vin till pizza – fem vintips som gör pizzan godare
29 Dec, 2021

Vin till pizza – fem vintips som gör pizzan godare

Att välja rätt vin till pizza kan ibland vara svårt. Vi har tagit fram fem vintips som får pizzan att lyfta till ännu högre höjder.

På senare tid har napolitanska pizzor blivit ett allt populärare inslag i Sverige. Fler och fler restauranger nischar in sig på det syditalienska hantverket och många har fått upp ögonen för hur otroligt gott det är med en riktig italiensk pizza. Tänk dig luftiga kanter, smält mozzarella, en lagom kryddig tomatsås och lite basilika på. Du stoppar in pizzan i munnen och det som uppstår är en smakkombination som får en att drömma sig hela vägen till Amalfikusten. Men vilket vin passar egentligen till pizza?

Lambrusco och barbera

Du öppnar ögonen igen och vill gärna ha något att dricka till pizzan, men du vet inte vad du ska välja. Ingen fara, vi har plockat fram listan på viner som passar utmärkt till äkta napolitansk pizza.

1. Ca' Vedole, Lambrusco di Sorbara, 2020 (2339) 159:-

Lambrusco, ett ofta bortglömt alternativ när det kommer till vin till pizza. Men om du åker till Italien så kommer du väldigt ofta hitta ett mousserande rött vin i form av lambrusco bredvid pizzan. Det beror på bären och frukterna i vinet gifter sig väldigt väl med en klassisk napolitansk pizza. Tomatsåsen, mozzarellan, den perfekt gräddade degen. Ihop med det fruktiga som lambrusco erbjuder blir det en riktigt bra kombination. Just det här alternativet är betydligt ljusare än de andra lambrusco-vinerna. Orsaken är att det är gjort på druvsorten som heter just lambrusco di Sorbara, som är den ljusaste av de olika lambruscodruvorna. Testa ett glas pärlande lagom kyld lambrusco nästa gång du bestämmer dig för att äta pizza, du kommer inte ångra dig.

2. Piemonte, Barbera, 2020 (72782) 119:-

Om du vill ha ett säkrare alternativ, men ack så välpassande till den nygräddade pizzan, så funkar alltid en bärig barbera. Till pizza ska man inte välja allt för tanninrika viner, då de har en tendens att ta över för mycket och själva pizzan blir då sekundär. Istället är en barbera eller ett chianti väldigt bra alternativ till pizza. Om du har en hel del pålägg i form av charkuterier och skinkor så är det här helt rätt val för dig. Du kommer känna av hur de olika komponenterna på pizzan snyggt binds samman med det bäriga i barbera-vinet.

3. Giacosa Fratelli, Dolcetto d'Alba Sarrocco, 2020 (71709) 99:-

Om du ska välja en pizza med en del grönsaker på så är detta vinet för dig. Det är aningen kraftigare i smaken, men det gör även att det ihop med grönsakerna kombineras riktigt bra. Det är fortsatt ett väldigt fruktigt vin men mycket mindre inslag av bär än de två föregående alternativen. Testa gärna ihop med en pizza som har oliver, soltorkade tomater och kanske lite ruccola.

4. Greco di Tufo, dei Feudi di San Gregorio, 2019 (89659) 169:-

Vad vore en napolitansk pizza utan ett napolitanskt vin? Det är kanske inte den kändaste druvan här i Sverige, men de boende i Kampanien är stolta över den här gröna druvan och vinerna som produceras i området. Om du har vägarna förbi Neapel och beställer in en vit pizza, så kommer många kypare rekommendera ett Greco di tufo-vin. Dess tydliga inslag av mogna frukter passar väldigt bra med ostrika pizzor, som till exempel quattro formaggi.

5. Leth, Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken, 2020 (4587) 89:-

Ännu ett vin som passar bra till vita pizzor, framförallt om pizzan toppas med svamp. Kombinationen av riesling och grüner veltliner skapar en fruktighet som binder sig väl med den vita pizzan. Om du väljer en pizza med getost, valnötter och honung så passar det här vinet utmärkt till det också. Det finns tydliga inslag av päron som lyfter pizzans smak till nya nivåer.

Recept på vegetarisk pizza