Laddar annons
Systembolaget - recension tillfälliga viner 8/9
7 Sep, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Systembolaget - recension tillfälliga viner 8/9

Systembolaget recension tillfälliga viner. Den  8 september är det dags för månadens andra tillfälliga vinsläpp på Systembolaget.

Systembolaget recension tillfälliga viner. Tyvärr är det så att flera av dessa viner inte är provade. Det kan bero på att det inte kommit in prover till våra provningar eller att Systembolaget ändrar datum. Det är lite rörigt på den här fronten just nu men vi gör så gott vi kan för att förmedla våra intryck, så därför är några av vinerna Elkes omdömen. Håll till godo!

Snabbval

Sverige, Mousserande fruktvin

Bedstekilde 1000 Extra Brut (90110), 199 kr

Äpplen i kubik som en mycket bra cider men med betydligt mer tryck; strålande frisk syra och fin mousse och en hel liten symfoni av olika sorters äpplen. Djup fin smak och mycket roligt vin med läcker eftersmak med en svag sötma på slutet.
Härligt att få prova så högklassigt äppelvin, en fin svensk tradition att vårda.

Portugal Pet Nat

Aphros Phaunus Pet Nat 2019 (91168), 229 kr           Elkes omdöme

Druvor: Loureiro med en liten andel arinto
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig smak av persika, mogna päron och äpplen, en hint av karamell och mineral. Lätt blommig hint och fin längd.
Omdöme: Läcker, välgjord och god.

Systembolaget tillfälliga viner recension

VITT VIN, Spanien, Rioja

Viña Gravonia Crianza 2011 (92767), 215 kr

Nu var inte detta vin med på provning men jag har provat vinet tidigare och det är något speciellt med mogen vit Rioja. Vacker gyllene färg till att börja med. Stor doft med tydligt inslag av ek men också en fin härlig frukt mot päron/gula äpplen och en svag ton av grön banan.

Frisk och fräsch med bra frukt och syra och återigen markerade ekfat som ger stor tyngd till vinet. Mycket lång och intensiv eftersmak. Helt klart ett matvin till kraftigare maträtter, helst ljust kött, gärna med en svamprisotto till.

VITT VIN, USA

Ramey Fort Ross Sea View Chardonnay 2017 (93987), 449 kr

En riktig jänkar-chardonnay med mycket ekfat och tät muskulös frukt mot det tropiska hållet med mango, melon och solmogen citrus.
Mycket god med bred Meursault-inspirerad frukt/fat med Citrus och varm mogen frukt plus en härligt rostad ton som går mot brynt smör och rostade mandlar. Mycket generöst vin som vill ha anka med apelsin.

VITT VIN Nya Zeeland

Pegasus Bay Aged Riesling 2009 (92162), 208 kr          Elkes omdöme

Smak: Relativt söt. Medelfyllig, nyanserad och mogen grapefrukt, mogna äpplen och persika. Inslag av päron, hint av honung och aprikos. Lång eftersmak.
Omdöme: Läcker, nyanserad och superintressant.

RÖTT VIN, Tyskland

Battenfeld Spanier Spätburgunder 2017 (90411), 169 kr

Ja tysk pinot noir kommer med stormsteg, nästan varje släpp innehåller en liten überraschung, som detta pigga vin från Rheinhessen.
Fin och elegant doft av örtig/mintig pinot noir med svagt drag av lakritsbåt, hallon, röda vinbär och snygg diskret ekfatston.

God med fin syra och fräsch-fruktig direkt smak som går just mot hallon, lakritsrot och lite mynta. Även en lätt beska som kanske kommer av stjälkar. Trevlig och lättdrucken i sin enkla men välgjorda stil.

RÖTT VIN, Frankrike, Loire

Domaine des Roches Neuves 2019 (90456), 199 kr

Charmig ton av röda bär och paprika som cabernet franc brukar bära med sig. Mycket ung fruktig och härlig med lite bångstyrig syra och tannin men väldigt pigg och glad med bärig nyplockad frukt. Blir så klart bättre med lite ålder men väldigt kul att dricka nu till en stekt abborre eller gös med kantareller.

Systembolaget tillfälliga viner recension

Röd Bourgogne

Mercurey Vieilles Vignes 2018 (90436), 319 kr

För två veckor sen fick vi några få flaskor Mercurey från Faiveley och nu ytterligare några från Francois Raquillet, tack för det. Kanske skulle sitta fint med lite fler buteljer bara.

Vacker och väldigt mörk pinot noir. Fin doft av allehanda röda små bär som vinbär och hallon men också tyngre dofter som plommon och björnbär plus en mycket klädsam ton av delvis nya ekfat.

Som kommer igen i smaken, just nu ganska mycket fat men härlig balans med sin friska syra och täta fina frukt. Ung men redan balanserad och förföriskt god med lång härlig eftersmak. Vill helst ligga till sig något år.

RÖDA VINER - Frankrike Rhône

Gassier Côtes du Rhône 2018 (94566), 139 kr

Här kommer veckans budgetvin. Rak, ren och ärlig CdR med ung läcker körsbärsfrukt med toner av sötmandel, varm och solig utan att vara bränd.
Bra smak med fräsch syrlig fin frukt som drar mot syrliga körsbär, plommon och en svag ton av lavendel som är mycket charmig. Fina tanniner i mjukt men smakrikt slut.

Châteauneuf-du-Pape

Bosquet des Papes, Cuvée Tradition 2018 (91172), 349 kr          Elkes omdöme

Druvor: 75% grenache, 12% mourvèdre, 10% syrah, 3% vaccarèse, counoise, cinsault
Smak: Fyllig. Mörka bär och frukter, tät kaffenton, kompakt och strukturell.
Omdöme: Mörkt bärmustig.

Saint-Joseph

Domaine Coursodon, Silice 2018 (95299), 339 kr          Elkes omdöme

Druvor: Syrah
Smak: Fyllig. Tät, kaffe, mörka frukt och bär, tydlig choklad, körsbär och fat. Tuff, kompakt med sammetsdrag.
Omdöme: Kraftfull med sammetslik täthet och violparfymerad snits. Ung.

Saint-Joseph Vigne de l'Hospice 2017 (90412), 695 kr

OBS Senarelagd lansering av Systembolaget, troligen 6 okt

Oerhört fin och välbyggd syrah med allt på rätt plats, läcker björnbärsfrukt med syrliga förtecken och bra med fat som hålls på plats av den massiva fruktigheten.

Superfräsch smak med hög syra och nu kommer faten som en raket. Massor av nyrökta toner som i nuläget bråkar med frukten. Ja mycket av det mesta som nu förstår men Oj så bra det är.
Håll fingrarna borta i minst fem år så får man dubbel utdelning.

Côte-Rôtie Château d'Ampuis 2016 (90083), 995 kr

OBS Senarelagd lansering av Systembolaget, troligen 6 okt

Hatten av! Superelegant och fin – som en Chambertin i Rhône med finaste toner av all den frukt man kan och vill hitta i bästa Côte-Rôtien, den ’stekta sluttningen’ som består av vittrad granit som rostas av stekande sol. Väldigt precis med exakta delar nyplockade björnbär och svarta vinbär och balanserad fin rostad ton av nya ekfat.

Fantastisk smak av bästa finvinet med perfekt balans av frukt, fat, syror och tannin. Man talar om lång eftersmak i viner och denna är lååång!! Helt magnifikt vin som kommer att bli en klassiker. Och - den är god och drickbar redan nu – tyvärr på sätt och vis...

Tabell

[drinklist id="88005"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar