Laddar annons
Systembolaget - recension tillfälligt sortiment 1 sept
31 Aug, 2020

Systembolaget - recension tillfälligt sortiment 1 sept

Systembolaget recension tillfälligt sortiment 1 september har samlat en hel del goda viner. Låt oss presentera några av de bästa, tillfälliga nyheterna.

Systembolaget recension tillfälligt sortiment. Hösten är när skördetid står för dörren, årets kulinariska höjdpunkt. Och till höstens godsaker finns det alltid ett matchande vin, här kommer några.

Mina favoriter bland de nya, tillfälliga vinerna på Systembolaget 1 september.

Snabbval

Systembolaget recension tillfälligt sortiment  - Champagne

Louis Roederer Blanc de Blancs 2013 (90244), 779 kr

Ljus nästan glasklar färg. Stor och maffig med generöst tilltagna dofter av brioche, nougat, ungsbakade äpplen, och honung. Tydlig autolys med andra ord.

Torr! Hög syra och väldigt fin mousse som likt en citronkräm breder ut sig i munnen. Just nu mycket ung med snudd på aggressiv syra av äpple och päron. Mycket komplex smak med lager på lager av sensationella smaker. Väldigt god redan nu men ännu bättre när den fått vila några år.

Systembolaget recension tillfälligt sortiment - vita viner

Frankrike, Bourgogne

Domaine Auvigue, Pouilly-Fuissé Solutré 2018 (95605), 279 kr

Fin klassisk bourgogne med härlig chardonnayfrukt och mycket fint integrerade ekfat. Komplex och god med citrus, höstäpplen och gula plommon, plus en mycket tilltalande ton från ekfaten.
Fin ren frukt även i smaken, härlig syra och ren god rostad smak från en hel del nya fat utan att vara för mycket på något sätt. Väldigt bra i klassisk stil.

Frankrike, Jura

Rijckaert, Côte du Jura Vigne des Voises 2018 (90303), 219 kr

Ren och fin och mycket speciell med sin fatjästa stil som inte ger vanilj och kola och liknande utan mer rent trä! Frukten ger torkad frukt som persika, äpple och päron. Väldigt sympatisk och rolig om, än lite spetig i detta unga skede.

Torr och stram och mycket smakrik, alldeles strålande syra och fruktighet med mogen fin ton av äpple/persika/citrus, plus ekigt avslut utan vanilj. Häftigt vin som gärna vill ligga till sig något år för full utdelning.

Frankrike, Alsace

Zind Humbrecht, Gewurztraminer Clos Windsbuhl 2015 (92515), 329 kr

Härligt aromatisk med sina rosor, solvarma stenar, örter som salvia och oregano plus lite blandad tropisk frukt. Inte överdrivet gewuztraminig.
Smakrik och god och förvånansvärt balanserad med bra syra för sin druvsort Väldigt fin interaktion mellan syra, frukt och sötma. Härligt rik smak som fladdrar i munnen mellan olika tropiska frukter utan överdrift. Kanongod och läcker. Kanske inte söt nog för dessert men till ambra ostar passar desto bättre.

Nya Zeeland

Elephant Hill Reserve Chardonnay 2017 (90041), 299 kr

Stor och maffig med tät fin frukt med både citrus, söta gula äpplen och en hel del nya fat.
Torr med häftig syra och bra fyllighet och en rejäl portion ek som just nu dominerar men det ger sig så småningom, dekantera gärna en timme om du ska dricka det i år. Mycket av det mesta men med ganska bra balans åt det kraftigare hållet som kräver sin mat. Snarare ankbröst med citrus eller grillad fet fisk än försiktigt pocherad dito.

Systembolaget recension tillfälligt sortiment - röda viner

Frankrike, Loire

J-M Raffault, Chinon Le Puy 2018 (90368), 259 kr

Stor inbjudande doft av röd frukt/bär som drar lite mot paprika etc, arketyp för bra cabernet franc, moreller, surkörsbär, clafoutis (fransk körsbärskaka).

Bra fruktighet av körsbär och tranbär som bjuder till på en gång innan tanninerna hinner ifatt. Bra syra, fint balanserade tanniner, härlig frukt och mycket harmonisk eftersmak. Väldigt god redan idag och bättre lär det bli. Nästan så bra det kan bli från denna trevliga appellation i centrala Loire.

Frankrike, Beaujolais

Château des Jacques, Morgon Côte du Py 2018 (95198), 279 kr

Djup koncentrerad frukt av mörka bär som björnbär/hallon och bigarråer plus en gnutta ek.
Komplex och rejäl smak med en struktur som ger en ny dimension på Beaujolais. Stabil och stadig, djup fin frukt av sötmogna tanninstinna druvor ger en härlig sensommarkänsla.

Balanserade, fina fat på det och vi har ett vin som kan sparas minst ett decennium.

Frankrike, Châteuneuf-du-Pape

Domaine du Vieux Télégraphe La Crau 2017 (90390), 899 kr

Vieux Télegraphs prestige-cuvée från 70-åriga stockar på extremt stenig jord. Mörk och tät doft med skogshallon/björnbär, röda vinbär, kryddor som svartpeppar och lavendel.

Stor och nästan överväldigande smak av nämnda bär och frukter. En svag mineralton med sälta gör sig påmind. Fullpackad med solmogen frukt, bra syra och en rejäl dos alkohol (15,5%). Trots detta finns det en balans i vinet då frukt, syra och tanniner (som är förvånansvärt mjuka) bäddar in eldigheten. Slutsats: alldeles för ung att dricka idag och bör nog ha fyllt tio år innan man pillar upp korken.

Systembolaget recension tillfälligt sortiment - Italien Piemonte

Alfiero Boffa La Riva Nizza 2015 (95123), 199 kr

Omisskännlig Piemonte på barbera men skulle nästan kunna haft en slatt nebbiolo i sig. Ren och fin med plommon, viss ton av nypon tillsammans med en aningens ek, som man nästan får leta efter ska tilläggas. Stram och syrlig så att det räcker och blir över.

Fin frukt mot syrliga blå plommon och svarta vinbär tillsammans med härliga tanniner som ligger på gränsen till att vara aggressiva. Kräver sin mat med mycket protein och en del fett! Kan ligga många år men god idag med minst två timmar på karaff.

Österrike, Burgenland

Rosi Schuster Rotburger 2018 (90490), 159 kr

Aldrig provat Rotburger? Jo det har du nog då druvan officiellt bytte namn till Zweigelt (efter sin skapare) 1975 för att inte förväxlas med Rotberger.

Färgen är ljust röd, doften härligt bärig av hallon, blåbär och röda vinbär. God och läskande smak med generöst bärig frukt och mer tannin än öga och näsa ger vid handen. Mycket trevlig i sin lätta eleganta stil till mat som annars vill ha pinot eller valpolicella.

USA, Walla Walla Valley, Washington State

K Vintners The Creator 2016 (95861), 595 kr

Stor och stadig doft med cabernetfrukt som svarta vinbär, plommon och ett litet stråk mynta, svarta oliver och svartpeppar (mycket svart).
Generös, stor och kraftig smak men inte utan elegans, mycket fyllig med bra tanningrepp utan aggressiva toner. Mycket amerikansk, med lätt överdrivna smaker men totalt sett god och läcker.

Sen kan man tycka en del om supertunga flaskor, känns lite omodernt kanske.

Systembolaget recension fast sortiment Sydafrika

Hartenberg Shiraz 2018 (2727), 189 kr

Från Stellenbosch kommer detta fylliga röda. Generös smak av mörka bär, björnbär som också är en av shirazdruvans kännetecken. Mogna blåbär och hallon, inslag av fat, choklad och viol. Lång, nyanserad och smakrikt generös. Lägg gärna undan några flaskor för att spara några år.
Här är listan över rekommenderade FASTA VINLANSERINGAR 1/9.

Tabell

[drinklist id="87850"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar