Laddar annons
Recension tillfälligt sortiment Systembolaget, 25 augusti
24 Aug, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension tillfälligt sortiment Systembolaget, 25 augusti

RECENSION Tillfälligt sortiment Systembolaget med lanseringsdag 25 augusti är ett spännande nyhetssläpp med många intressanta viner.

Recension tillfälligt sortiment Systembolaget. Här kommer veckans noteringar om nya viner jag anser vara värda att skriva om och bland dem vinskribenterna fått prova vill säga.

Nu när Systembolaget inte håller skribentprovningar blir det lite si och så med vad vinimportörerna skickar till Elkes och Gunillas alternativa nyhetsprovningar. Arrangörerna har inte alltid reda på när ett visst vin kommer lanseras plus att Systembolaget även ändrar lanseringsdagar med kort varsel. Och vissa importörer kanske även tycker att det inte är så viktigt att deras vin blir provat av journalister.

Snabbval

Recension tillfälligt sortiment Systembolaget
Champagne

Roland Champion Blanc des Blancs Grand Cru 2014 (90479), 496 kr

Detta är veckans enda champagne. Det är inte första gången vi får prova Champion, men varje gång blir man lika glad, fast priset kryper uppåt.

Väldigt bra champagne med alla attribut man vill ha, brödighet, stenfrukter, citrus, mineral som krita. Bra mousse, fin syra och bred mineraldriven smak av våt sten och aningen sälta. Härlig frukt som drar mot äpplen och citrus. Ett bra vin för källaren. Inte lika strålande som deras 2012 men ändå mer än bra.

Vitt vin Rhône

Jaboulet Crozes Hermitage La Mule Blanche 2018 (92159), 239 kr

Även om Crozes-Hermitage är känt som ett mycket bra rött vin så produceras lite vitt också, vilket Jaboulet Crozes Hermitage La Mule Blanche är ett lysande exempel på.

Baserat på marsanne som är en frisk och syrlig druva för att vara Rhône, en aning fat som matchar citrus och mandel-tonen i frukten och svagt vaxig känsla. Fräsch och syrlig med läckert läskande frukt, lite fet känsla och en klädsam ton av fat. Jättebra Crozes – på gränsen till Hermitage i kvalitet!

Vitt vin Tyskland, Franken

Bickel-Stumpf, Kapellenberg Silvaner Erste Lage 2019 (96161), 199 kr

Fin generös doft mot grapefruktskal, vitpeppar, honung, vax och syrlig gul frukt.

Klart kryddig med fin syra och bra fyllighet. Tät och mogen frukt med solmogen nästan tropisk ton av ananas, guava och päron. Pepprigt kryddig lång och god eftersmak. Mycket ung just nu.

Vita viner Spanien

Celler Piñol, Raig de Raïm 2019 (96028), 109 kr

Veckan vita budgetvin är från södra Katalonien och gjort på garnaxta och macabeo. Trevlig ren och rak doft av fräscht vin utan att vara för mycket.

Fräsch syrlig svalvuxen frukt i rättfram och enkel men välgjord stil med hyfsat lång eftersmak.

Albamar Albarino 2019 (90133), 185 kr

Kvar i Spanien men så långt nordväst man kan komma. Härlig liten fruktbomb på albariño med mycket seriös och tät doft av olika mogna frukter och en charmigt vaxig ton som ligger över frukten.

God och välgjord med finfin syra med drag av lätt omogen frukt som vi vill ha albariño. Lång och mycket god elegant eftersmak. Man bara längtar efter fina galiciska skaldjur. I nuläget lika bra som storebror Finca o Pererio men det ändrar sig säkert om några år.

Vitt vin Portugal

Valados de Melgaço Alvarinho Reserva 2018 (95016), 189 kr

Inte långt ifrån Albamar och Rias Baxias fast i Portugal ligger Vinho Verde. Samma druva som förra vinet med lite annorlunda stil. Även här så levererar druvan mer än man är van vid med ganska bred doft med äpplen och rabarber och en svag känsla av fat (fast det vete katten).

Frukten av äpple/rabarber går igen i smaken med massor av syrlig fräsch frukt och det där med fat känns inte alls. God lång lagom uppkäftig smak.

Recension tillfälligt sortiment Systembolaget, 25 augusti

Rött vin Frankrike Bordeaux

Châteu Tour Seran 2016 (92363), 229 kr

En djup och koncentrerad bordeaux med mörk frukt som plommon, björnbär, moreller och svarta vinbär. Tydligt merlotvin med bra toner av stall, jord och läder och fina fat. Tät god frukt, bra syror och tannin, och stor bred smak som är mer merlot-rund än cabernet-spetsig trots sitt ursprung från Médoc. Lång god eftersmak i ett vin som har långt liv framför sig.

Château d'Aiguilhe 2016 (90262), 349 kr

Comte Stephan von Neipperg äger detta slott liksom La Mondotte och Canon La Gaffelière m fl i St-Emilion. Hans namn är en garant för kvalitet och hållbara viner, inte bara i källaren utan även hållbart jordbruk.

Denna egendom som ligger i Castillon öster om Saint-Emilion och tillhör toppskiktet i appellationen, kostar ju också som en hyfsad Saint-Emilion. Även druvsammansättningen är samma med 80% merlot och resten cabernet franc.

Mycket välgjord i snygg och finstämd med elegant frukt i modern medveten stil i nästan burgundisk anda.

Kanongod smak med mycket mer kraft och frukt än i doften. Koncentrerad mörk frukt av plommon och björnbär, hög syra, mer tannin än man kan tro utan att vara aggressiva och bra imponerande längd. Farligt god redan nu men försök hålla fingrarna borta några år.

Rött vin Tyskland

A.Christmann IDIG Spätburgunder Grosses Gewächs 2017 (92380), 570 kr

Lite blyg doft i början men den växer i glaset. Mycket elegant framtoning med finaste frukten av hallon, stänk rabarber, stänk mynta och en del nya fat på det.

Även smaken är elegant och finjusterad med syrlig fin frukt med koncentration trots sin elegans. Precis lagom med nya fat, exakta tanniner som backar upp frukt och fat på ett nästan perfekt vis. Dyr, javisst men det vet vi att högklassig pinot noir är, vi är kanske bara inte vana att den ska komma från Tyskland. Lika bra att vänja sig då! Bör ligga några år till.

Recension tillfälligt sortiment Systembolaget - rött vin Spanien

Remelluri Reserva 2013 (91303), 259 kr

Rermelluri ligger i Alavesa i Baskiska delen av Rioja, längst upp i nordväst på ganska hög höjd. Här uppe är klimatet starkt influerat av Atlanten med svala nordvästliga vindar, bra för att behålla fräschören i frukten.

Hyfsat utvecklad doft redan nu sju år gammal med torkad frukt av körsbär, vinbär och plommon/russin. Tobak, kakao, och vanilj som sig bör och en svag ton av dillkrona.

God och lättdrucken med fin frukt plus fatiga toner av krydda, kakao och en antydan till vanilj (bara franska fat), och helt OK syra. Tanninerna börjar lägga sig och på det hela så är vinet nästan helt färdigt nu. Fast det håller ett bra tag till, jag har några flaskor 1994 kvar som fortfarande  går att dricka.

Protos Reserva 2014 (92369), 239 kr

Klassisk Ribera del Duero från klassisk producent, jag tror det var mitt första vin härifrån (bortsett från Vega Sicilia förstås) någon gång i början av 90-talet. Och det lever upp till mina förväntningar. Bra och koncentrerad frukt med rejält med amerikanska ekfat som ger både vanilj, kola, plus temranillos ibland förekommande dillkrona.

Bra och typisk i smaken också, här ska ingen bli besviken, man får precis vad det står på etikett och prislapp! Lång fin eftersmak i lite old fashion spansk stil. Skönt att några håller på traditionerna.

Rött vin Argentina

Weinert Cabernet Sauvignon 2010 (92045), 189 kr

Mogen cabernet med cigarrtobak, läder, svarta vinbär och lite drag av torkad frukt. Känns lite äldre än sina tio år (om det var bordeaux skulle den vara 30 år).

Smaken är mer än mogen med lite russinsöt frukt, drag av tobak och läder men OK syra ändå. Inget att spara mycket längre än så här men har man inte provat mogen cabernet så är det ett gyllene tillfälle att göra så.

Tabell

[drinklist id="87678"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar