Laddar annons
Goda vinnyheter på Systembolaget 15 september
14 Sep, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Goda vinnyheter på Systembolaget 15 september

Många goda viner släpps i TS, tillfälligt sortiment, på Systembolaget den 15 september. Förkortningen TS är densamma som 'små partier', som lanseringen hette tidigare.

Goda viner i TS på Systembolaget den 15 september. Ett fåtal antal buteljer av vissa desto fler av andra. Tillfälligt sortiment är nu uppdelat i tillfälligt parti 'exklusivt’ och ’tillfälligt parti volym’. Man ser tydligt i tabellen vad som är vad, volym innebär inte magnum som man kanske skulle tro utan ett större antal inköpta buteljer. Här kommer mina högst personliga noteringar.

Champagne av klass liksom några himmelska tyska nektar-viner och ’The Penfolds Collection 2020’ är några höjdpunkter i veckan.

Snabbval

Goda viner i TS på Systembolaget - Champagne

Delamotte Blanc de Blancs Brut (90407), 499 kr

Ljus och vacker men små fina bubblor. Underbar doft av fräsch ung frukt som citron, äpple, persika och annat gott. Plus en tydlig ton av autolys; brioche, rostad mandel, nougat och solvarm sten.

Strålande syra med lika frisk frukt som i doften, fin mousse som breder ut som som vispad grädde i munnen tillsammans med härligt ren fin citrusinriktad frukt. Och så en svagt rostad ton av nougat och mandel. Farligt gott – borde bara få säljas på magnum – en flaska är alltför lätt uppdrucken.

Vita viner Frankrike

Earl Bedouet, Le Pallet Muscadet Sèvre et Maine 2017 (91209), 169 kr

En verkligt högklassig muscadet med tydlig mineralton mot regn på granitklippa, gul frukt som plommon och äpplen, klart komplex doft.

Torr med riktigt bra syra, smakrik med överraskande djup frukt (det är något speciellt med Loire 2017) av nästan ugnsbakade gula plommon och gula hallon. Väldigt god och fräsch men också komplex och generös långt utanför vad vi tänker oss muscadet.

Verget Mâcon-Charnay Clos Saint-Pierre 2019 (95622), 209 kr

Ung och gul-fruktig med äpplen, plommon, kvitten plus en tydlig ton av nya fat som ger kryddor som drar mot jul med kanel, nejlika och ingefära.

Torr med bra syra och i nuläget mycket bus med frukt åt ena hållet, fatighet och kryddor åt ett annat och en syra som borde lugna ner sig lite. Men efter en stund i glaset går vinet ihop och tar sig samman. Låt ligga ett år eller två så kommer du att bli rikt belönad.

Vita viner Tyskland

En rent himmelsk trio från lilla byn Graach i Mittel-Moel och producenten Joh Jos Prüm, en klassisk mosel-odlare som liksom Egon Müller på Scharzhofberg (nästan) vägrar göra torra viner.

Graacher Himmelreich Kabinett 2018 (95015), 245 kr

Ung, ren mycket fin riesling med tydlig mineral-känsla från skifferjord. Frukt som grönt äpplesprayat med yozo eller mandarinsaft plus en svag gummiton som skiffer kan ge.

Frisk och ren med bra syra och mycket balanserad sötma. Härlig solmogen frukt från som drar mot kvitten/päron/citrus som clementin. Spännande kryddig/pepprig eftersmak med lång fin smak. Bör sparas något år innan man öppnar den.

Graacher Himmelreich Spätlese 2012 (95027), 339 kr

Utvecklad och helt underbar i sin mogna nektarsöta stil med lemoncurd, honung, ananas, persika, mango etc. Man kan sniffa i timmar på den...

Inte alls torr (Prüm redovisar aldrig om restsötman) men ändå frisk och fräsch med en balans som får en att stanna upp och begrunda ett litet mirakel. Perfekt moget idag med samma toner av frukt och honung som på doften, ingen botrytis elnigt producenten men man kan nästan tro att det finns lite. Avslutningen bjuder på en skönt pepparkryddig smak. Grymt bra vin!

Graacher Himmelreich Auslese 2011 (95050), 399 kr

Ett steg upp i hierarkin är denna ett år äldre Auslese. Samma fina banaserade doft av övermogen tropisk frukt som mango och ananas tillsammans med sötmogen clementin.

Sagolikt god med uttalad sötma och fantastisk balanserad med fruktkaka, kanderat apelsinskal, drag av kola/toffee. En upplevelse att få prova och en eftersmak som inte vill ge sig i första taget. Ett vin varje sann vinälskare borde prova på minst en gång i livet. Och perfekt mogen nu även om den håller ett decennium till.

Vitt vin Sydafrika

Sutherland Chardonnay 2019 (93078) 159 kr

Thelema Mountains Vineyard i Elgin nere vid kusten strax öster om Godahoppsudden gör friska rena viner med solmogen frukt mot mango och citrus, plus en bra portion rostade ekfat. Torr med frisk syra, generös och varm fruktighet och eftersmak fluffig lätt rostad karaktär. Lite tillrättalagd men mer än okay för sitt pris.

Vitt vin USA

Melville Estate Chardonnay (94355), 379 kr

Mer av samma stil både i smak och pengar kommer från Santa Rita Hills i södra Kalifornien. Fruktig och generös med exotisk tropisk frukt med inslag av örter som salvia och mynta.

Torr med bra syra och väldigt generös frukt och en lika generös portion rostade ekfat. Väldigt mycket nya världen-chardonnay i mycket snygg och välgjord stil.

Australien, vita nya viner

Vitt vin från Australien och Penfolds läser ni om på annan plats där Elke recenserar årets utgåva av The Penfolds Collection 2020.

Röda viner

Frankrike,

det kommer några riktigt bra franska viner denna vecka men tyvärr har bara ett varit tillgängligt för provning. Se de övriga i Tabellen

Mommesin, Saint-Amour Grandes Mises 2018 (90555), 179 kr

Mycket rättfram och trevlig Beaujolais med helt rätta dofter av röda bär som hallon, körsbär och vinbär och en liten pikant ton av lakritsbåt.

Torr med bra syra och fin ung lite småbusig frukt som kommer att lugna ner sig men även en fin dos tannin som visar att vinet kan klara sig rätt många år i källaren. Traditionell Beaujolais utan naturvinstoner.

Italien

Bruno Giacosa Barbera d'Alba 2017 (90048), 329 kr

Mycket fin med rund fin doft kola och nyplockade mörka bär, blå plommon som är nästan mogna.

Tuff, syrlig och maffig med frukt och tannin i en brottningsmatch om dominansen (som så småningom kommer att sluta oavgjort). Mycket smak och reaktion i munnen. Ett klart matkrävande vin. Om du dricker det i år så lufta i några timmar. Nej inte bara ’lufta’ – dekantera.

Spanien

Viña Ardanza Reserva Selección Especial 2010 (95008), 269 kr

Vacker ljust röd färg. Tydlig med inte alls överdriven Rioja Old School med klassisk framtoning av jordgubbe, dillkrona, ekfats-vanilj och kola.

Men; stram och tuff i munnen med överraskande bra syra och bra frukt men också en rejäl dos fräscha tanniner. Helt mogen idag men håller ett bra tag till. Perfekt till årets gåsamiddag om du har slut på mogen bourgogne av hög klass.

Libanon

Château Musar 1999 95576), 459 kr

Svårt att inte ta med mogen Musar när den är så här bra. Påfallande ung och fräsch trots sina 21 år på nacken. Nyanserad och komplex med röda bär och frukt, ugnsbakade äpplen, julkryddor, dadlar, fikon, kaffe och chokolad.

Fin och fräsch smak med betydande ålder förstås. Bra tannin, frukten finns kvar men börjar torka ut, syran är mer än OK. Svårt att ge ord på en känsla men Musar är känsla. Moget härligt vin med en svagt volatil känsla på slutet – som är lååångt!

USA

Résonance Vineyard Pinot Noir Louis Jadot 2015 (95142), 525 kr

Mycket elegant och fint hopsnickrad pinot med alla bitar på plats. Fin frukt av allehanda små röda bär, koncentrerad och välgjord med läcker pinot-doft, plus en del ekfat som börjar lägga sig.

God och komplex med läcker läskande frukt av dessa röda bär, findin syra och mer tannin än näsan skulle tro men på slutet en helhetsupplevelse som säger att allt bara stämmer. Vore intressant att sätta mot en av Jadots bourgogner i samma prisklass. Dessutom är den perfekt mogen just nu.

Australien

På annan plats på vinbanken kan du läsa Elkes omdömen om The Penfölds Collection 2020.

En samling helt fantastiska Aussie-vänner som kan följa oss minst ett halvt liv framåt. Jag har haft förmånen att följa deras viner sedan många år. Träffade Peter Gago första gången 1997 på Magill Estate innan han blev chefsvinmakare och fick då gå igenom alla deras viner i flera årgångar. De var bra då - ännu bättre idag. Bara att lyfta på hatten och buga djupt!

Tabell

[drinklist id="88044"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar