En driftig grek har gjort Österlen till en stor vinexportör och den dominerande leverantören till svenska Systembolaget. Skapandet av vinvarumärken, blandningen av basviner, uppfostran och utveckling av vinerna och leverans till marknaden sker i storslagna kvantiteter i Simrishamn. Sverige har blivit ett vinproducerande land.
Svårt att lyckas med grekiska viner
Takis Soldatos kom för några decennier sedan till Sverige för att sälja grekiska viner här. Det har inte gått så bra. Hela försäljningen av grekiska viner i Sverige är fortfarande mycket liten. Med sin entreprenöranda har han istället lyckats bli den i särklass största vinimportören till Sverige från andra länder. Han har idag det största vineriet i norra Europa. Det ligger i Simrishamn och heter Nordic Sea Winery, NSW. De levererar ca 20 miljoner liter vin till svenska marknaden. Dessutom exporterar man allt större mängder vin från Simrishamn till Danmark, Norge och Finland. Även europeiska länder som Frankrike, Italien och England och långt bort liggande länder som Japan, Kanada och Indonesien importerar idag vin från NSW på Österlen i Sverige.
En halv miljon liter vin i veckan
Nu är det inte så att traktens berömda äppelodlingar ersatts med vingårdar. De stora mängder basvin som lagras, uppfostras, blandas till konsumtionsfärdiga viner och förpackas för leverans till hela världen, kommer från egna och andras vinerier i länder som Italien, Frankrike, Sydafrika, Australien, m. fl. De kommer via hamnen i Helsingborg i jättelika baginboxar. I en standardcontainer läggs en jättestor plastpåse som fylls med vin och försluts. Den kontrolleras och hanteras efter leverans på NSW i Simrishamn. Knappt en halv miljon liter i veckan passerar in och ut idag. Kapaciteten kan växa till ungefär det dubbla i nuvarande anläggning.
60 olika viner
I Simrishamn finns fem internationella vinmakare som gör vinerna. De köper in basviner, gör egna tusentals blandningar och bestämmer hur det ca 60 egna vinerna skall komponeras av basviner. Vissa av viner skall blandas i jättevolymer upp till ca 100 000 liter i veckan. Andra kommer från en enda liten vingård och produceras i några 10 tusentals liter per år. Idén är att genom att göra hela hanteringen i Simrishamn skall det bli bättre och mer konsistent kvalitet till en lägre kostnad med en stor portfölj av viner från hela världen i första hand för den nordiska marknaden.
Uppfostran och omvårdnad till rimligt pris
Själva uppfostran av vinerna består bl.a. i att man designar påverkan av vinerna med micro oxidation och ekstavar. Traditionellt lagras många viner i nya ekfat av två skäl. Dels skall det inte helt lufttäta ekfatet ge en viss oxidation via syre från luften, dels skall den nya eken ge en viss kryddning åt vinet. Ett franskt ekfat kostar ca 7 000 kr per styck. Kostnaden per liter vin för behandling med ny ek på tunna blir därför långt högre än hela priset för många viner från NSW. Istället kan man uppnå nästan samma effekt på vinet, genom att i kontrollerade former tillsätta precis lagom med syre över tiden till en tank som innehåller ekstavar och vin. Kostnaden för den behandlingen är en bråkdel. Efter lagring och övrig uppfostran, tappas det på box eller flaska och drar iväg från Simrishamn omgående till Systembolaget eller för export. För boxar som är lite av en färskvara är det en stor fördel att boxa nära marknaden.
Besökscentrum värt ett besök
Men utvecklingen löper på. Idag finns också en rätt betydande ekfatslager för att ge ännu bättre kvalitet. Man låter en mindre del av ett vin lagras på riktiga ekfat. När jag nyligen var där hittade jag också 6 mindre jäskar i ek för att göra egna jäsningar. I förra veckan invigdes officiellt NSW och öppnades för besök och provningar i det nya häftigt designade besökscentrat på Vingatan (f.d. Fabriksgatan) i Simrishamn. Kul besök om Du har vägarna däråt. Det finns också en nyanlagd vingård kring vineriet med knappt tretti olika druvsorter. Blir kanske så småningom underlag för det exklusiva vinet Nordic Sea Winery Estate.
Takis affärsidé gör Sverige till ett vinland
Tänk att en driftig grek har gjort Sverige till ett vinexporterande land genom att hitta ett smartare sätt att ordna logistiken för att göra bra och måttligt prissatta viner och att de råkade finnas en större lokal ledig på Österlen. Takis är vad jag vet först i världen med denna affärsidé. Den har gjort hans Oenoforos till Sveriges i särklass största vinimportör och även en vinexportör av rang. Svenska vinvarumärken från Simrishamn vinner mark i konkurrensen utomlands och i Sverige.