Laddar annons
18 Jun, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sommarens Verdicchio

Nya vintips denna vecka är rioja med bara fördelar, sommarens Verdicchio, halvtorr Rheingauriesling, sötta a la Sauternes, årgångschampagne BdB, röd seriös box och det bästa rödvinet för de närmsta 15 åren.

Nya viner v25 2014 på Röttorps Bästa

När du vill ha ett vitt torrt vin som passar till allt, med lite sommarfräschör och ändå seriös bra eftersmak är mitt val verdicchion Casal di Serra, 2012 för 79 kronor.  Går utmärkt både till seriösa vinsammanhang, men även i helt flamsiga. Bättre än stilla rosé i alla lägen och samtidigt ett utmärkt buffévin även till krävande rätter.

Rioja med bara fördelar

Rioja är ett vindistrikt som många är mycket förtjusta i. Andra är rätt tveksamma. Det finns en äldre stil av riojor som var mjuka generösa mogna och utvecklade på plus sidan. Samtidigt kunde andra uppleva dem främst som väl oxiderade och slappa med lite för mycket vaniljtoner. Det finns en yngre stil av riojor som satsar mer på fruktighet, täthet spänst och nästan fräschör. Några tycker dessa är rätt okomplexa, hårda utan de tillgångar som Rioja skall ha. Det finns också några viner som kombinerar fördelarna från både äldre och yngre stil utan att ha några av nackdelarna. En sådan riktigt lysande rioja är Baron de Ley Reserva, 2009 för 108 kronor. Fyndigt toppvin i sin prisklass.

Halvtorr frisk Rheingauriesling

Till sommarens bär och frukter eller som ett sällskapsvin passar en halvtorr frisk tysk riesling perfekt. Här finns fina syror som gör den behagliga lilla sötman frisk och fräsch. De allra flesta riktigt bra kommer från Mosels branta sluttningar, men det finns några riktigt bra även från Rheingau. En sådan är Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2013 för 99 kronor.

Sött a la Sauternes

Château du Juge, 2009 för 79 kronor halvflaskan är i alla avseenden i klassisk Sauternesstil. Bra till efterrätter, mögelostar (ej för starka) och även till gåslever, och milda delikata patéer. Den kommer från Cadillacdistriktet som ligger tvärs över floden från Sauternes i södra Bordeaux.

Årgångschampagne BdB

Till sommaren festligaste tillfällen kan det vara kul med en rimligt dyr riktigt bra Blanc de Blanc Champagne. Det betyder att den är gjord på enbart chardonnaydruvor vilket ger en lite annan och i viss mån precisare elegans. Mitt val är ständigt lika bra och lättbegripliga Palmer Blanc de Blanc, 2007 för 299 kronor.

Röd box med klass

Det finns numera många röda boxar med en rejäl dos socker i. Det kan kanske vara bra om man inte gillar vin men med lite socker i botten. Tycker man om vin och alla de smakmässiga finesserna i viner, då fungerar sockret som en utslätare och förstörare av smaken. För röda boxar bör sockerhalten ligga under 3gr/liter. Det blir alltid något socker som inte jäser ut fullständigt. Vid sex gram tycker jag gränsen går för seriösa viner. Gillar Du starkt viner med socker i botten så fortsätt gärna att dricka även om de inte är seriösa i min mening. Ramos Reserva, 2012 för 225 kronor per 3l är inte bara seriöst utan också ett utmärkt vin i nästan alla lägen. Passar till allt och har den seriösa struktur och finnisch som ett bra vin skall ha.

Bästa rödvinet för de närmsta 15 åren.   

Skulle jag välja ett vin att dricka regelbundet under 15 år från nu är mitt val Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon, 2008 för 159 kronor. Med sina sex år på nacken har det utvecklats och vuxit till sig en del. Tidigare årgångar (det finns 52 stycken) visar också att vinet utvecklas mycket väl och växer ut till ett fantastiskt moget vin när de börjar nå 20 årsåldern. En verklig klassiker från Australien till mycket rimligt pris.