Laddar annons
25 Jun, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med rödtjut från Fitou

Nya vintips denna vecka är härligt rödtjut från Fitou, nya zeeländsk och sydrhônsk syrah, bästa billiga rosévinet, ljuvlig albariño, mousserande toppvin, delikat vit lyxbourgogne och en rätt billig ekologisk sauvignon blanc.

Nya viner v26 2014 på Röttorps Bästa

Réserve de la Condamine, 2012 för 69 kronor är ett riktigt bra och seriöst rött basvin på flaska från Fitou i södra Frankrike. 12:an är aningen mustigare än tidigare årgångar. Passar till allt och alla när man skall ha ett just rödtjut utan krusiduller. Även bra grillvin.

Nya Zeeländsk Syrah

Nya Zeeland är mest känt för sina vita viner och röda pinot noir viner i den svalare södra delen. Ett av deras bästa terroir för andra rödvinsdruvor är Gimblett Gravels i Hawke’s Bay lite längre norrut på Nordön. Ett stenigt område med, som det visat sig särskilt bra egenskaper för att odla bordeauxdruvor och syrah. Trinity Hill Gimblett Gravels Syrah, 2011 för 179 kronor är ett elegant större vin med druvans finstämda rökighet och mycket annat för den lite finare smakrika kötträtten.

Bästa billiga rosévinet

Många tycker det hör sommaren till att dricka rosévin. Jag tycker det bästa billiga alternativet är franska Puycheric Syrah Rosé, 2013. På 3liters box kostar den bara 179 kronor trots att det är riktigt vin med lite just lätt struktur och balans. Finns också för 67 kronor på flaska. Torrt och utan karamelltoner med 4gr/liter socker, vilket är helt just till både drink och mat.

Ljuvlig Albariño

Pazo Barrantes Albariño, 2011 för 139 kronor i BS är en mycket delikat och aningen aromatiskt läckert vin på den intressanta druvan Albariño. Kommer från det lilla Rías Baixas distriktet i Galicien där man traditionellt odlat druvan. Det här är en av de bästa jag någonsin provat från därifrån. Milda viner som passar alla lättare sommarrätter och även går bra till lite asiatiska smaker. Väl värd att beställa och vänta på några dagar.

Mousserande toppvin

Bra champagne är alltid bäst när det skall vara torrt bubbel. Bland de dyrare och bättre mousserande vinerna finns dock några som är klart bättre än många av de allra billigaste champagnerna. En av de bästa är italienska Ferrari Brut för 149 kronor flaskan. Fin komplexitet och bra syror med balans och både mineralitet och lite fruktighet i ett långt delikat slut.

Delikat vit lyxbourgogne

Château Fuissé Le Clos, 2011 för 349 kronor är en riktigt stor vit bourgogne i den delikata avdelningen. Stor utvecklingspotential och läcker långt fint slut redan nu. Måttlig kraft och stor finess och personlighet. Växer vidare i många år i källaren.

Vit ekologisk sauvignon blanc

Det spanska vinhuset Torres startade upp den chilenska exporten av moderna viner på 1980-talet. De gör också idag många riktigt konkurrenskraftiga viner där i olika prislägen. Ett av dem heter Torres Las Mulas Sauvignon Blanc, 2013 för 209 kronor per 3 liter. Det är en frisk trevlig mellanprisbox på frisk sauvignon blanc med lätta krusbärstoner och lite tropiska frukttoner infattad i bra längd och struktur. Mycket lättbegriplig SB med lite mjukt slut med en tuch av fruktsötma. Sockerhalten ligger som sig bör under 3gr/liter. Ekologiskt odlat, vilket p.g.a. klimatet är enkelt att göra i stora delar av Chile.

Delikat Gigondas för källaren

I södra Rhône är det Chateauneuf-du-Pape som är det i särklass mest kända större vinet. I Gigondas lite norrut gör också riktigt bra stora viner ofta på blandningar av olika Rhôndruvor.  Gigondas Les Hautes Garrigues, 2011 för 359 kronor är ett vingårdsvin på ren syrah av mycket intressanta dimensioner från vinhuset Domaine Santa Duc.  Stor rik och lovande Gigondas i den högre skolan fantastisk frukt i fin balans redan nu. För att realisera vinets hela potential krävs fortsatt långlagring i källaren, gärna något decennium till.