Laddar annons
22 Apr, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tannin-tannat

Vin från Peru, Uruguay och Brasilien är inte bland vinvärldens mest recenserade. Inte heller är vin av druvan tannat speciellt kända. För tannat ser dock framtiden ljus ut, dels för att  sorten har en nestor i Alain Brumont som benhårt tror på tannats potential att leverera vin av toppklass. Den andra anledningen är att tannatvin åldras väl, ja det borde nästan var förbjudet att korka upp ett välgjort, 100 procentigt tannatvin innan dess 10 årsdag.

Tillsammans med länderna ovan har Argentina, Australien, USA och Frankrike en druva gemensamt och det är tannat. I sydvästra Frankrike blomstrar tannat som aldrig tidigare när som här och i omtänksam omvårdnad av Alain Brumont. Han äger Vignobles Brumont som består av egendomarna Château Bouscassé och Château Montus.

Ingen annan har som Brumont gjort så mycket för en enskild druvsort. Företaget startades i början av 1980-talet och då var det få om alls någon som såg tannats fördelar och stora potential. Hade det inte varit för Alain Brumont är jag inte säker på om dess vin varit tillgänglig mer än på ytterst lokal basis.

Vin av tannat är rött, det är smakrikt, rejält med ofta, markerade, tanniner. Lustigt nog har druvan tunt skal och då syftar jag på att garvsyra, den sträva förnimmelsen, bland annat kommer från druvors skal. Vinmakaren måste macerera tannatskalen i druvjuicen länge för att få tillräckligt med färg till sitt vin. Och färg har vinerna så det räcker. Vanligtvis är färgen, tät, ja nästan ogenomträngligt mörk, med nyanser som går i blåviolett.

Tannatviner oxiderar inte över tid varför, återigen vanligtvis, ett åldrat tannatvin inte är sådär självklart enkel att pricka in visuellt. Hög syranivå är vanligt och i kombination med god fenolisk mognad och alkoholnivå (socker) får vinerna en sammansättning och den balans som krävs för lång lagring. En rimlig tidsuppfattning för ett bättre tannatvin är mellan 20 till 30 år. Och den generösa garvsyran kommer från klasarnas stjälkar som är starka och kraftiga. Druvan bara vill inte bli skördad och klasarna sitter fast i vinstocken som vore de klistrade.

I USA odlar bland andra producenten Tablas Creek tannatdruvor, i Sydamerika är sorten mer allmänt vanlig medan Europa har sin egen tannatambassadör i Alain Brumont.

Tannats karaktärsdrag eller aromprofil

Mörk frukt, inte sällan med en söt, nästan hallonbärig, underton. Inslag av örter. beroende på växtplats, smak av mineral. Vinerna utvecklar med tid likheter till Bordeaux då de med ålder uppvisar drag av läder och tobak. Den kärva smaken är framträdande.

Vin av tannat

Intipalka Tannat 2012 (79593), Santiago Queirolo, Valle de Ica, Peru, 89 kr
Château Bouscassé Vieilles Vignes 1999 (90439), Alain Brumont, Madiran Frankrike, 395 kr. Det finns fortfarande buteljer kvar i butik.
Château Montus Cuvée Prestige 2010 (99359), Alain Brumont, Madiran Frankrike, 422 kr

Nytt vin 1 mars 2014, notera att detta vin är en blandning mellan tannat och petit verdot.
1752 Gran Tradition Petit Verdot Tannat (6394), Cerro Chapeu Uruguay, 87 kr