Laddar annons
18 Apr, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Forell med mandel som i Alsace

Vinbanken fortsätter med sitt Alsacetema och idag, fredag står vin och mat på programmet. Lockar inte en syrlig choucroute med fläsk och korv finns andra lokala recept att smaka på. Dagens recept passar vin av rieslingdruvan.

Vi kan börja med en aptitretare och tillbehör som Moricettes, Bretzels eller den aningen söta Kougelkopf med nötter och bacon. Fortsätt med en salade vignerons som mixats av olika korvar, conrichons och Emmenthaler, eller en Galettes med potatis och korv, alternativt en paj som ”Tarte Flambée” vilken lagas med bacon och lök. Därefter serveras choucroute. En modern variant är att servera surkål med fisk och skaldjur.

Vill man hellre satsa på en ”ren” fiskrätt är receptet förmodligen ugnsbakad forell, garnerad med rostade mandelflingor och persilja. Se Vinbankens recept längre ned.

Småvilt och rådjur står ofta på menyn precis som kycklinggryta a la Coq au Vin, i Alsace ser man förmodligen rätten på menyn som Coq au Riesling. Spätzle är urgoda tillbehör och en influens från det germanska köket. I Alperna och närområde serveras man ofta rätter med tillbehör som Spätzle.

Avslutningsvis, precis som i Tyskland är det de flortunna fruktkakorna som Apfelkuchen eller ”Tarte” som serveras med eller utan syrlig grädde på toppen strålande bra i kombination till ett glas vin av gewurztraminer.

Recept | Forelle mit Mandeln, forell med mandel

4 personer

4 foreller
50 g smör
2 matskedar olja
4 matskedar mjöl
70 g mandelflarn
1 citron
Persilja
Salt och peppar

Rensa fisken, salta och peppra och vänd dem i mjöl.

Värm oljan i stekpanna, tillsätt ca 20 g av smöret. Precis när smöret skummar sig, lägg ned fisken och stek på medelhög värme i ca 8 – 10 minuter eller till dess att skinnet fått en fin, gyllene färg.

Vänd och stek 8 – 10 minuter.

Under tiden, rosta mandelflarnen i egen panna. Ställ sedan åt sidan.
Pressa citronen och hacka persiljan. Ställ åt sidan.

Placera fisken på respektive (varma) tallrik, spara eventuell sky i pannan. Torka upp resterna i stekpannan med hushållspapper. Smält sedan resten av smöret och tillsätt citronjuice, persilja och de rostade mandlarna. Salta och peppra.

Häll såsen över fisken och servera direkt.

Det är gott med kokt potatis till. Prova gärna mandelpotatis men då ska den komma norrifrån. Mandelpotatis odlad i södra Sverige har en tendens att vara mjölig.

Guten Appetit!