Tillbaka till: Toscana

Bolgheri

Bolgheri ligger i provins Livorno, som är ett område med gräns mot Medelhavet söder om Pisa. Distriktet är Toscana.

Idag produceras många av Italiens bästa viner i kommunen Castagneto Carducci under appellation Bolgheri. Mest berömd torde vinet med egen appellation vara, DOC Bolgheri Sassicaia.

Bolgheri är Toscanas kanske mest intressanta ursprung med gräns till Medelhavet i väster. Det havsnära läget ger vingårdarna ett reflekterande ljus som saknar motstycke i Italien, en torr bris som håller vinstockarna friska och så var det jorden – som kanske bäst beskrivs som ett lapptäcke av variation. Lera, sand och grus må vara enkla jordarter att förstå för den som inte är lantbrukare. Men det är på djupet de spännande detaljerna finns.

Olika mineraler är regel snarare än undantag, bland andra inslag är järn och kalk utmärkande. Det är ett spännande område helt enkelt. Och vad det gäller variationerna i jordarna är dessa fullt möjliga att se med blotta ögat när man promenerar genom vingårdarna.

De bästa husen som Sassicaia, Ornellaia, Guada al Tasso, Grattamacco samt nykomlingar som Ca´Marcanda och Poggio Al Tesoro hittar man cirka fem kilometer från havet. Vissa har vingårdslägen upp till maximalt 400 m ö H. Den blygsamma höjdskillnaden från havet fram till bergskammen gör att druvornas mognadsperiod förlängs ju högre upp vingårdsläget ligger. De viktiga smaktriggarna i druvorna, polyphenolerna, utvecklas långsammare och mognadsutvecklingen sker optimalt.

Jorden i Bolgheri är långt ifrån utarmad eller överexploaterad från tidiga odlingar. Lägg till att den riktiga vinhaussen först började på 1980-talet.

Området har av tradition brukats av fattiga familjer för grönsaksodling, vilket inneburit ett exemplariskt växelbruk med god omvårdnad. Här ser jorden, i mitt tycke, helt enkelt ut som hälsan själv.

Karin Ahlstrom Jensen -

Le Volte dell’Ornellaia – rött vin utöver

2015 var en årgång som alla vinmakare vill uppleva, åtminstone en gång under karriären säger Axel Heinz som är vinmakare på Ornellai. Det var en balanserad säsong med värme och soligt väder under sommaren och sedan svalt och torrt under skörden. Det är sällan vi hittar en så perfekt balans fortsätter Heinz som menar att de positiva förutsättningarna visar sig i en utmärkt årgång av Le Volte.