Laddar annons
Tillfälligt sortiment 26 augusti - mousserande vin
24 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment 26 augusti - mousserande vin

Den 26 augusti landar en höjdarlansering av mousserande viner på Systembolagets hyllor: tre lysande Champagner och ett fenomenalt prisvärt bubbel från Stoneleigh på Nya Zeeland och det tar inte slut där så häng med i texten och titta på den bifogade tabellen.

I lanseringen av mousserande vin i tillfälligt sortiment 26 augusti hittar vi flera intressanta viner som håller hög klass.

Rött vin i tillfälligt sortiment 26 augusti

Vitt vin i tillfälligt sortiment 26 augusti

Champagne

Philipponnat Cuvée 1522 Grand Cru LV Extra Brut 2000 (93138), 1399 kr

En rik och fyllig Champagne med aromer av nybakt bröd, rostade nötter, grillade citroner, persikor, och gråpäron. Stor smak med torr, härligt komplex, klingande ren frukt med mineraler, makadamianötter och rena syror. Ett unikt vin från millenieårgången 2000 och ytterligare ett exempel på hur kvalitet på husets Philipponnats viner har lyfts det senaste årtiondet . Cuvée 1522 anspelar på året då Avril Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i Ay. Flaskan pryds även av bokstäverna ”L.V”, vilka står för "Long Viellisemant" och betyder att den har lagrats länge på sin fällning. Av den här cuvéen gjordes det 311 flaskor som butljerades i mars 2021. Blandningen består av 60% pinot noir och 40% chardonnay. Servera till pasta med riven tryffel.

Vincent Joudart Special Club 2018 (93345), 496 kr

Ung och vibrerande frisk doft med äpplen, vita blommor, päron, persika, nougat och citruszest. Underbart elegant brödig smak med torr, kalkig elegans, balans, fin syra med mineraler och lätt sälta. En välgjord Champagne och ett tidigt smakprov på vad årgången 2018 har att bjuda på. Servera till carpaccio på limemarinerad abborre med ruccola, parmesan och finskuren friterad palsternacka.

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru Blanc de Blanc 2015 (94488), EKO, 699 kr

Ung och frisk doft med äpplen, citrus, bakverk, kalk och rostade mandlar. Spännande smak som kombinerar mognad och kraft i form av lätt rostade toner med en kalkig, torr stramhet som följs av vinteräpplen, grapefrukt, citrus, mineraler och sälta. Högkvalitativt, spännande och bra och ett lysande exempel på årgången 2015 där chardonnaydruvorna nådde en mognad som ger ovanligt rik frukt men de karakteristiskt strama dragen av blanc de blancs på chardonnay ändå är tydliga.

Spanien

Vinyes de Can Sala Brut Nature 2015 (93547), Agr. Casa Sala S.A, Cava, 399 kr

Friska, pigga aromer med persika, gula äpplen, melon, gula plommon och blommor. Utvecklad, komplex, torr och välbalanserad smak med grapefrukt, nougat, lite rustika rökiga mineraler, nötter, örter bra syra och längd.

Nya Zeeland

Stoneleigh Rapaura Brut Cuvée 2014 (94667), Marlborough, 189 kr

Frisk och aromatiskt blommig doft med äpplen, päron, fläder och vita vinbär. Första sippen bjuder på ett fantasiskt välbalanserat bubbel med elegant mousse, smak av gröna äpplen, citrus, eleganta fina syror och en lång eftersmak. Druvorna till det här vinet skördades 2014 och har, efter jäsningen, vilat på sin fällning i åtta år. Mycket hantverket med bra resultat för lite pengar. Missa inte detta!

Österrike

Fuchs & Hase Pet Nat Rosé 2021 (90532), Fuchs und Hase, EKO, 189 kr

15,5
Ungt och blommigt aromatiskt med mandelmassa, smultron, solvarma vildhallon och basilika. En lättsam och framåt bekantskap som är svår att ogilla. Gjort på zweigelt och cabernet sauvignon.

Italien - söta mousserande viner

Bera Moscato d'Asti 2021 (93953), Bera Vittorio e Figli, Moscato d'Asti, 181 kr

Ungt och friskt sött mousserande vin med vita smultron, persikor och hallon. Sött avslut som balanseras av citrussyror. Servera kylskåpskallt till en glassdessert. Den låga alkoholhalten på dryga 5% gör att det går att unna sig två glas eller tre…

[drinklist id="101565"]