Laddar annons
Tillfälligt sortiment mousserande och vita viner 1 april
30 Mar, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment mousserande och vita viner 1 april

I tillfälligt sortiment på Systembolaget hittar vi flera intressanta mousserande och vita viner i samband med lanseringen 1 april. Vi har valt ut de tio bästa.

Lanseringen i tillfälligt sortiment bland mousserande och vita viner 1 april är bra och bjuder på en lysande roséchampagne från huset Philipponnat, som bara blir bättre och bättre. Dessutom hittar vi fyndviner från Dr. Hermann i Moseldalen och Guímaro i Ribeira Sacra i Spanien.

[drinklist id="99726"]

Champagne och mousserande vin

Hervé Dubois Blanc du blanc Grand Cru Millésime 2015 (91319), 329 kr

Stor, rund och tillgänglig doft med päron, persika, mandlar och äpplen. Smaken är balanserad med nybakt bröd, sockerkaka, citrus, grapefrukt, blommor, citrus och smör.

Philipponnat Cuvée 1522 Rosé Premier Cru Extra Brut 2012 (90051), 969 kr

Stor doft med härligt djupt bäriga toner av smultron, hallon, jordgubbar, päron, vanilj och färska mandlar. Smaken har en komplex struktur med fina syror, längd och bra balans. Philipponnats Roséer tar ofta ett tag på sig innan de bjuder på alla aromer som ligger och väntar på att få öppna sig. 1522 vintage 2012 är inget undantag - här ligger fortfarande mycket begravt. Min tro är att ägaren av några av dessa kommer att bli ännu mer nöjd om några år. Som så ofta med Philipponnats champagner är detta dessutom ett vin som blommar ut till fullo i kombination med rätt mat. Antingen gör man det gott och enkelt och serverar till gratinerad hummer eller så tar man ut svängarna lite serverar till en inbakt fläskfilet med ugnsrostad potatis och ångkokta primörer.

Methode Ancestrale Grenache 2021 (92731), Wine Terroirists, W. Australia, 249 kr

Stram lite återhållen doft med äpplen, päron, vita persikor, smultron och granatäpplen. Smaken bjuder på en säregen stil med vinteräpplen, vit choklad, nougat och bra struktur med en försiktigt elegant mousse som möjligen skulle lyfts ytterligare med lite mer sälta och syra men det här är välgjort. Vinet är gjort enligt ”methode ancestrale”, vilket innebär att det buteljeras och försluts när önskad mängd restsocker återstår (vanligen runt 10 gr). Vinet efterjäser i flaskan och då uppstår kolsyran.

Frankrike

Les Cloux Pernand-Vergelesses Domaine Rollin 2019 (93540), Bourgogne, 375 kr

Stor varmt mogen doft med smultron, persika, päron, mariekex och snyggt integrerad ek. Bra balanserad smak med struktur, energi, bra syra och längd. En imponerande och förhållandevis kraftfull Pernand-Vergelesses som ändå behåller elegansen och får till ett snyggt skulpterat vin med hög lätt-att-gilla faktor. Servera till stekt hälleflundra med blomkålskräm

Mâcon-Verzé Domaine Jules Desjourneys 2018 (94470), Bourgogne, 269 kr

Snygg varmt moget chardonnay med citrus, äpplen, melon, vita persikor, kalk, bra balans, sälta, syra och längd. Ett välgjort vin som finner en bra kombination av kraft och elegans.

Tyskland

Sybille Kuntz Riesling Auslese HELDEN 2010 (93260), Mosel, 599 kr

Stor varmt mogen doft med, aprikos, persika, sharonfrukt, botrytis, ananaspastiller, supersnygg balans med energi, vinteräpplen, gula plommon, härligt ren syra, mineraler och sälta. Servera till en osttallrik som gärna får innehålla någon mögelost.

Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett -6- 2020 (92593), Mosel, 179 kr

Ungt, friskt och rikt moget vin med päron, äpplen, fläder, krusbär, energi, snygg syra och en icke försumbar dos restsötma som möjligen upplevs lite större än den egentigen är eftersom vinet som helhet är fullpackat med varmt mogen frukt. Det här är inte ett självklart val men när herr doktorn får till det på det här sättet ska man nog i alla fall ta tillfället i akt och prova. Alkoholen ligger på mellan 8 och 9 %. Hoppa över rådet att dricka detta vid 9-10 grader. 3-4 är lagom när man börjar. Då trycks den upplevda sötman ner och syran får lite mer spelutrymme. Servera till en förrätt med lime- och chilimarinerade scampispett.

Kloster Eberbach Baiken Riesling Trocken 2019 (93170), Rheingau, 199 kr

Ett ungt och friskt vin med persika, gråpäron, vita blommor, äpplen, citrus, kalk, bra syra balans, och en svag restsötma.

Spanien

Guímaro Blanco 2020 (94320), Ribeira Sacra, 174 kr

Stor doft med äpplen, päron, melon, mandlar, bra balans, energi, pomelo, bra struktur, mineral och sälta. Vinet är gjort av en blandning av olika druvor där huvuddelen utgörs av godello och resterande del av albariño, treixadura, loureira och torrontés. Servera till gratinerad hummer.

Portugal

Anselmo Mendes Loureiro Private 2019 (91110), Vinho Verde, 299 kr

Stor varmt mogen doft av päron, gula äpplen, persika, melon, kalk, mineraler, sälta, grapefrukt och bra syra. Välbalanserad, lång eftersmak med en liten restsötma som balanseras av den krispigt rena syran.

Alvarinho - Portugals trendiga vita vin

Fler nyheter om vitt vin i tillfälligt sortiment

Fler nyheter om vitt vin i Systembolagets beställningssortiment

Bästa vita boxvinet 2022

[drinklist id="99726"]