Laddar annons
Bäst i test vecka 13 - Systembolagets beställningssortiment
29 Mar, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 13 - Systembolagets beställningssortiment

I Systembolagets beställningssortiment finns över 10 000 viner i olika prisklasser. Det är viner som Systembolaget inte har i sitt lager och som inte gått igenom någon inköpsprocess. Det är helt enkelt viner som duktiga importörer valt att ta till Sverige och marknadsföra mot vinintresserade kunder.

Vi på Vinbanken kommer en gång i veckan välja ut cirka en handfull viner som finns i Systembolagets beställningssortiment och recensera dem. Dessa artiklar kommer gå under namnet Bäst i test - Systembolagets beställningssortiment, och här kommer du som är vinintresserad hitta detaljerade recensioner och betyg över de valda vinerna. Under vecka 13 kommer du bland annat hitta fem viner i Systembolagets beställningssortiment som vi anser är värda att uppmärksamma.

Har man ett spirande intresse för mat och vin och känner att man vill hitta något utöver det som står på hyllan på den lokala Systembolagsbutiken? Har man tröttnat på sitt husvin och vill testa något nytt? Eller är det dags att fylla den nyinköpta vinkylen? Då är Systembolagets beställningssortiment rätt för dig. Vecka 13 hittar vi fem intressanta viner ur beställningssortimentet.

Viner mellan 120 och 350 kronor

Vi fokuserar på viner i kategorin 120 till 350 kronor men hittar vi något alldeles speciellt utanför det spannet kan vi ta med det ändå. För de utvalda vinerna lägger vi lite extra fokus på att berätta lite om producenten bakom vinet jämfört med vad vi gör i våra vanliga recensioner.

Som läsare kan det vara värt att notera att vi alltid säkerställer att vinerna finns tillgängliga när vi publicerar recensionerna. De här genomgångarna har ofta en ganska lång livscykel, även om vi inte garantera att varorna finns tillgängliga är det sannolikt att de gör det även någon eller några månader efter publikation. Det kan därför vara värt att gå tillbaka några veckor och studera tidigare artiklar. Här nedan kan du läsa om vinerna från vecka 13 som vi recenserat i Systembolagets beställningssortiment.

Bäst i test vecka 13 - Systembolagets beställningssortiment

Guigal St Joseph 2018 (73875), Rhônedalen, 245 kr 17,5 (++)

Stor, lite stram, doft med björnbär, vildhallon, viol, espresso, svartpeppar och fat. Fyllig, rik smak med cassis, choklad, rökiga mineraler, underbar längd, balans, elegant hanterad ek och en välsvarvad rund eftersmak. En lättillgänglig och välgjord Saint Joseph som passar till en grillad rosmarin – och timjanmarinerad karré med ugnsrostade primörer.

Guigal behöver egentligen inte mer introduktion än ”bäst på allt i Rhônedalen”! En något tråkig och kortfattad beskrivning men också imponerande och helt korrekt. Familjen Guigal började bygga sitt vinimperium i Norra Rhônedalen 1946. Man har expanderat kontinuerligt sedan mitten av 80-talet och är nu närvarande och producerar vin i de flesta appellationerna i Rhônedalen. Trots ett stort utbud som måste kräva en organisation med mycket styrning görs helt enkelt inga dåliga viner. Guigal är en kvalitetsstämpel det alltid går att lita på. Guigal importeras av Wineaffair.

Izadi Reserva 2017 (74668), Rioja, 155 kr 16,5 poäng (++)

Ung tät frukt med bigarråer, plommon, tranbär, vildhallon och fint integrerade fat. Ung, fyllig, frisk och koncentrerad smak med bra längd, mineraler och fina körsbärssyror. En modern, ung Rioja med härligt pigg, tät och fin frukt med massor av energi. Servera till helstekt fläskfilé, stekta champinjoner och potatisgräng.

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar företaget vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.

Speri Ripasso Valpolicella Classico 2018 (72515), Valpolicella, 179 kr 17 (++)

Stor varm doft med bigarråer, torkade plommon, läder, lagerblad och fat. Medelfyllig kraftig smak som spelar ett brett register av varmt mogen frukt med härligt friska körsbärssyror som gör vinet piggt och charmigt. En högkvalitativ och smakrik ripasso med ett djup som gör att det passar till en bredd av rätter från stenugnsbakad pizza till Bistecca alla Fiorentina med rosmarinrostad potatis. Speri Ripasso består till största delen av de klassiska druvsorterna corvina, molinara och rondinella (samt. en mindre del av andra lokala druvsorter).

Speri hör till producenterna som i mitten av 90-talet var med och satte Valpolicella på kartan för världens vinkonsumenter. Sedan 2015 är hela verksamheten ekologiskt certifierad. Inför den här artikeln provade vi flera av Speris viner. Ett av dessa var, förutom ripasson, Speris flaggskepp Amarano Vigneto Monte Sant´ Urbano 2017 som även den finns i beställningssortimentet och är en lysande klassisk amarone som är mer än väl värd att prova (74334, 399 kr). Speri importeras av Nigab.

Torricella 2018 (7179), 189 kr 16,5 poäng (+)

Stram frukt med elegant ek, smör, digistivekex, rostade pinjenötter och färska mandlar. Bra struktur med strama fina, toner av nya fat, citrus, physalis, vita persikor och lite grapefrukt. Fin syra och lång eftersmak. Ett elegant och välgjort vitt vin från ett klassiskt rödvinsproducerande område. 2018 Torricella passar bäst att dricka de närmsta 2-3 åren men klarar några år till i källaren. Vinet är gjort på 75% chardonnay och 25 sauvignon blanc. Servera till saltimbocca alla Romana.

Det är ingen överdrift att beskriva Barone Ricasoli som en av världens historiska vinproducenter. Familjen har anor i Chianti sedan 1100-talet. Det finns skriftliga dokument som visar att familjen Ricasoli var ägare till den historiska borgen Castello di Brolio 1141. Vid rodret sitter sedan 1994 Francesco Ricasoli som kommer som nummer 32 i ordningen att driva familjeföretaget. Francesco Ricasoli har målmedvetet arbetat med att höja kvaliteten på vinerna och har initierat samarbeten med Universitetet i Florens där man tillsammans arbetar med att kartlägga vingårdarnas jordmåner för att hitta de mest lämpade odlingsmetoderna för varje enskild vingård. Ricasoli och Torricella importeras av Wineworld.

George Breuer Terra Montosa 2019 (5818), Rheingau, 269 kr 17,5 poäng (++)

Ung frisk och aromatisk doft med gula äpplen, päron, honungsmelon och citrusfrukter. Härligt pigg smak med kalk, blommor, mineraler, elegant sälta och underbart rena klingande syror och en gnutta restsötma. En bra uttrycksfull och mångdimensionell riesling från Rheingau som passar till klassikern gravad lax med dillstuvad potatis.

George Breuer hör till topproducenterna i Rheingau och arbetar nästan uteslutande med druvan riesling. Husstilen är mineralrika och syradrivna viner och kvalitetsambitionerna är höga. Företaget leds av Teresa Breuer som tillsammans med den svenska chefsvinmakaren Markus Lundén ansvarar för vinerna. Terra Montosa är en blandning av vin från Breuers bästa lägen: Rüdesheim Berg Schlossberg, Rüdesheim Berg Roseneck, Rüdesheim Berg Rottland och Rauenthal Nonnenberg. Berg Rottland är en av Tysklands dokumenterat äldsta vingårdar som odlats utan avbrott sedan 1074. Georg Breuer importeras av Vinunic.

Bäst i test vecka 12 - Systembolagets beställningssortiment

Fler nyheter i Systembolagets beställningssortiment

Fler nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment