Laddar annons
Tillfälligt sortiment röda viner 6 december 2019
5 Dec, 2019

Tillfälligt sortiment röda viner 6 december 2019

VIN-NYHETER. Tillfälligt sortiment röda viner 6 december 2019 är för winelovers, julpaket och matbordet. Nyhetsåret avslutas med stil.

Tillfälligt sortiment röda viner 6 december 2019 är inget undantag. För som alltid i december så är det ett massivt släpp av röda viner. Dom flesta har en bra lagringspotential men det finns flera som går bra att njuta av redan nu.

Snabbval - direkt till tabellen

Mer om - tillfälligt sortiment röda viner 6 december 2019

Frankrike – Bourgogne

Joseph Drouhin, Savigny-les-Beaune Clos des Godeaux (95267), 369 kr.

En ärlig och rättfram bourgogne med helt rätt ton av druvans skogsbär och lite aromer av svampskog i september. Stram och rejäl för sin appellation i lite old fashion-stil men bra med frukt, örter och fat, pigg syra och en svagt kryddig eftersmak med bra skärpa. Dekantera i två timmar och servera sval (16-18 grader) till älgstek på klassiskt manér.

Frankrike – Bordeaux

Samtliga fyra bordeaux-viner denna månad har anknytning till kommunen Saint-Julien av någon anledning. Kanske en liten lustighet från inköparna på Systembolaget som vill antyda att det snart är ’Jul igen’, ett gångbart skämt i vin-nördiga kretsar.

Château Moulin-Borie (95184), 189 kr

Vinet kommer från kommunen Listrac i Médoc strax väster om St-Julien. Borie äger bl a även Ch. Ducru Beaucaillou i just St-Julien. Detta är en bra standard-bordeaux till vettigt pris, dessutom ett alldeles utmärkt vin med bra känsla av mörk frukt och svag ton av fatlagring. God idag med några timmar i karaffen och gärna till ett lammlägg som fått baka i ugnen i minst fem timmar.

Château du Glana 2014 (92697), 299 kr

Glana är en ’enklare’ Saint-Julien (inte Grand Cru Classé) från ett aningen underskattat år som å andra sidan inte når samma priser som 2015 och -16. Bra och stabil Médoc med toner av vinbär och blyerts plus en svag ton av nya fat. God och bussig med bra syra, fin mörk frukt och ganska tydlig ton av nya fat. Väldigt drickfärdig som den är.

Sarget du Gruaud Larose 2015 (92698), 399 kr.

I samma kommun ligger Château Gruaud Larose som man sällan blir besviken på och här kommer slottets andra-vin. Mycket snygg och välgjord bordeaux som ännu är bara barnet men allt finns på plats; syra, frukt, fat och antydan till blyerts och läder. Köp och låt ligga ett tag om du gillar bordeaux, de kommande årgångarna lär inte kosta mindre.

Amiral de Beychevelle 2015 (95315), 499 kr

Ytterligare ett s k andra-vin från St-Julien kommer från Château Beychevelle. Både pris- och smakmässigt i topp av de fyra med en väldigt elegant framtoning av ’fin-bordeaux’ med blyerts-väss, läder, fin mörk frukt utan att överdriva och aningen lakrits/viol. Elegant fin smak med bra syra och skönt mogen frukt med samma ton av viol som i näsan. Mycket god redan nu men vill så klart ligga många år i källaren. Finaste hjortsadeln skulle smaka gott till.

Frankrike – Rhône = Syrah

Alain Graillot, Crozes Hermitage 2017 (95183), 259 kr är en säkert kort sedan minst 20 år. Alltid med samma klassiska mörka syrah-frukt som drar mot mörka bär som björn- och blå-bär, rökighet nästan mot asfalt och en tydligt örtig ton av ceylon-te. Kanonfin årgång med läcker syra/frukt, stadiga tanniner och en hel liten skål med färska mörka bär. Väldigt gott och ungt i nuläget. Kan vänta många år. Kan även tänka sig ett reninnanlår eller liknande om det först får luft i tre timmar.

På andra sidan floden ligger Saint-Joseph och Guigal Vignes de l’Hospice 2016 (95219), 695 kr som är modern fatlagrad och stadig med koncentrerad mörk frukt med inslag av lite blommig doft, nästan som grannen Côte Rôtie. Stor och stadig och inte alls elegant i första smaken, koncentration och tannin möter munnen, sedan kommer massiv frukt och på det en bra dos nya ekfat. Detta vin vill absolut ligga till sig och kommer att bli fantastiskt när det är färdigt.

Italien – Piemonte

Renato Ratti, Barolo Marcenasco 2015 (952335), 299 kr har en stor och generös profil med svagt övermogen frukt av mörka bär, kryddor och lakrits. Härlig rik smak underbar frukt och mjuka fina tanniner (för att vara nebbiolo) och rund god eftersmak utan märkbara spår av fatlagring. Dessutom 50-års-jubileum för R.Ratti.

La Spinetta Ca' di Pian 2016 (91176), 199 kr är en barbera i den högre skolan med tydlig frukt av mörka körsbär och choklad, svartpeppar och fat och ett levande bevis på storheten i 2016 i Piemonte (precis som i Toscana). Solmogen frisk frukt med koncentration och kraft. God idag redan om den får några timmar på karaff, ännu bättre om åtta år antagligen.

Italien – Toscana

Jag var inne i en butik förra veckan och ville ha en bra Chianti (150 – 200:-) det fanns en enda (Mazzei Fonterutoli som är bra men för ung, 2017). Men lite märkligt att en av Stockholms mest välsorterade butiker inte har mer Chianti i standardlager!

Nu kommer det desto fler så om du gillar dessa klassiska viner så handla nu, för sen är det slut igen.

Chianti

Monteraponi Chianti Classico Il Campitello 2015 (95871), 399 kr är stor, tät, mörk, maffig, rostad och det mesta man kan dra till med. Underbar frukt med svarta körsbär, espresso, rosor, tydliga fat och en lätt ton av bergamott/pomerans i slutet. Låter som ett bombarvin men slutintrycket är faktiskt riktigt elegant. Lyxa till det med en bistecca alla fiorentina.

Vinet har också en lillebror, Monteraponi Chianti Classico 2017 (95883), 199 kr som också är väl värt sina pengar. Måste dock ligga till sig några år innan det dekanteras.

Vino Nobile di Montepulciano

I samma division (som Il Campitello) spelar Poliziano Asinone 2016 (95491), 389 kr som även det har koncentrerad frukt mot körs- och björn-bär plus aningen chark-butik i doften. Tät och fin med en hög koncentration av allt; frukt, alkohol, tannin och smak förstås. Nästan lite Kalifornien-stil i sin stora generositet.

Har du aldrig provar Montepulciano i 800-kronors-lassen? Då har du chansen nu med Poliziano Le Caggiole 2016 (95501), 799 kr månadens bästa röda vin enligt min mun. Dubbelt så dyr - men dubbelt så bra som Asinone? Ja, jag tror det, så mångfasetterad och överdådigt rik på allt man kan tänka sig och lite till. Kommer att bli en klassiker.

Bolgheri

Sassicaia 2016 (91318), 1599 kr är den bästa unga Sassicaia jag provat! Förra årgången 2015 var fantastisk och fick naturligtvis mycket höga poäng men denna -16 är ännu ett snäpp upp i kvalitet och framför allt elegans.

Ung vackert blåröd med en doft av svarta vinbär, aningen mynta, plommon, tobak, mörk choklad och nymalet kaffe plus snyggaste faten i Italien! Stor, fyllig och mäktig med en elegans och koncentration som tar andan ur dig. Ung med hög cabernet-syra (85% sauvignon och 15% franc) och lager på lager av smaker som aldrig tar slut. Aningen mineral-sälta som backar upp den massiva frukten och tanninerna som är så välslipade de kan bli. Men! här måste man vänta flera år innan vinet når sin absoluta topp.

Libanon

Domaine de Baal 2014 (95291), 319 kr från Bekaa-dalen visar att man här uppe kan göra riktigt bra vin på cabernet sauvignon. Här har vi en tät cab med mycket frukt, alkohol och tannin, mer USA-inspirerad än Europa i stilen. Rolig och god, mycket smakrik med koncentration och kraft, överhuvudtaget mycket av det mesta för alla som gillar sådana viner.

Sydafrika

Raats Dolomite 2017 (92703), 179 kr är ett av månadens budgetviner. Rolig och smakrik cabernet franc utan de unga gröna toner man lätt hittar i Loire men ändå med typicitet från druvan, rostad paprika t ex. Aningen stall med hö och halm men också mogen god frukt och ganska snälla tanniner.

Australien

Xanadu Cabernet Sauvignon 2016 (92588), 219 kr är precis så australiensisk som den bara kan vara med eukalyptus och mynta, cassis och örter. Även smaken är tydlig och rolig med solvarm frukt, bra syra, aningens grönt örtig tillsammans med den uppenbara svartvinbärstonen. God idag men vinner på att lagras något år.

Rött vin från USA

Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir 2017 (92226), 229 kr är så mycket Kalifornien-pinot som det kan bli. Lite flörtig pinot-frukt med små röda bär plus en svag ton av rabarber (oxalsyra) som lyfter det hela. Charmig och lättdrucken med bra frukt/syra/tannin och fat och en tydlig krydda i eftersmaken. Väldigt lättgillad om man inte har alltför höga pinot-krav.

Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2017 (95710), 379 kr är mycket mörk som den druvan alltid är, mycket koncentrerad med björnbär, plommon, vinbär plus en ganska charmig blommig ton. Bra smak med betydligt lättare smak än färg, fin frukt och syra och mycket smak med samma lätt blommiga ton som i doften. Mycket roligt vin!

Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2016 (95698), 595 kr är mer elegant, balanserad och snygg än petit syrah. Väldigt fina cabernet-toner utan att dra på för mycket med vinbär, mynta och fint balanserade fat – inte för mycket av någonting. Ärligt, rent och snyggt hanterat på alla sätt, fin frukt mjuka fina tanniner och en lyxig känsla av riktigt fin-vin. Lammsadel med potatisgratin och ugnsbakade grönsaker som zucchini etc.

Tabell, alla provade viner

[drinklist id="74873"]

Nyfiken på tidigare lanseringar: Vin-nyheter på Systembolaget.