Laddar annons
Recension tillfälligt sortiment vitt vin 24 jan. 2020
22 Jan, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension tillfälligt sortiment vitt vin 24 jan. 2020

VITT VIN. Tillfälligt sortiment vitt vin 24 januari 2020 på Systembolaget. Recension, betyg och omdömen av Johan Edström för Vinbanken.

Tillfälligt sortiment vitt vin kommer som första recension i nytt decennium! Inte för att det firas med buller och bång (vad gäller vin-nyheter) precis men det är ett gediget och välvalt tillfälligt sortiment att plocka godbitar från. Varsågoda, här kommer min tillfälligt vitt vin recension.

Bra champagne till januari-pris. Kul riesling från Österrike. Assyrtiko i lyxklass. Fet och rund vit Languedoc plus en mogen Rioja – ja, inte dåligt alls!

Snabbval - direkt ner till tabellen

Tillfälligt vitt vin recension - 24 jan. 2020

Champagne

Hervé Dubois Blanc des Blancs Grand Cru 2012 (95314), 329 kr levererar också denna årgång över förväntan. Mycket klassisk blanc des blancs med tydlig mineralton av snäckskal, jod, krita etc. Addera ljus fin frukt av persika, citrus och äpple, plus en svag ton av hasselnöt. Torr med hög syra, nästan lite spetsig men fin frukt och rund god smak när man vant sig vid syran. Tack för det!

Även Vincent Joudart Special Club 2014 (97048), 439 kr gör bra ifrån sig i sin rediga stadiga stil med en hel fruktskål av äpple, persika, päron och clementin i doften. Även denna pärla är torr och ren. Påfallande utvecklad smak för sin ålder med en lätt ton av bokna äpplen och dov mörk stil. Väldigt god med mulliga mustiga smak.

Cava

Gramona Imperial 2014 (92682), 219 kr är ingen budget-cava precis och det tackar vi extra för. Gramona är en cava som både kan och bör lagras. Neutral som cava brukar vara men med fin ren frukt och mycket tydliga mineraltoner. Trevlig att dricka redan nu med rund god frukt men stoppa gärna undan i fem år för att locka fram bubblets bästa sidor.

Österlen

Skepparps Vingård på Österlen kommer med två viner där jag tycker rosén är värd att nämna. Skepparps Grand Prix Rosé 2018 (33039), 299 kr är det bästa svenska bubblet jag provat hittills. Lite lätt bärig av skogsbär blandat med röda vinbär. Torr och stram med bra syra, fint balanserad frukt och trevlig eftersmak.

Tillfälligt vitt vin recension - stilla viner

Österrike

Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Achleiten 2018 (92712), 299 kr är tydligt exempel på en generös årgång med massor av solmogen frukt och hög alkohol. På gott och ont. Men den höga syran räddar balans och slutintryck. Fin maffig och smakrik med bra potential om den får vila några år. I nuläget ganska spretig men alla bitar finns, de har bara inte funnit sin plats än. Spara ett tag.

För nästan halva priset får du Rabl Riesling Vinum Optimum 2018 (95321), 159 kr som även den är ung och ostyrig men med en härlig terroir-känsla av peppar och mogna äpplen. Inte samma koncentration som sin granne från Wachau men mycket riesling för pengarna.

Grekland

Santo Wines Santorini Assyrtiko 2018 (95934), 189 kr är månadens vita fynd. Stadig och rik med sköna toner av mandel, mineral mogen vit frukt och citrus. Fin smak med svag mineralsälta, torr ren och väldigt välgjord med bra frukt och strålande ren fin syra. Läskande god eftersmak där mineral och mandel känns mest.

Tyskland

Horst Sauer Eschendorfer Lump Silvaner S. 2018 (92786) 189 kr har en uttalad fruktighet med svagt parfymerad ton av jasmin eller apelsinblom, mycket charmigt. Aromatisk och smakrik med samma ton i smak som i doft – lite mandarin-citrus som japansk yozo och finfin syra. God och mycket rolig med sin speciella frukt-ton.

Italien

Benanti Etna Bianco 2018 (96112), 199 kr påminner om Assyrtikon i sin mineraldrivna stil av mandel och våt sten, persika och citrus. Mycket torr men ändå generös i stram stil med balanserad syra, härligt läskande frukt och fina mineraler. Väldigt god redan nu men blir bara bättre med tiden.

Frankrike – Rhône

Alain Voge Saint-Péray 2017 (92827), 319 kr är helt underbar med sin sötblommiga doft parad med svag ton av nya ekfat. Smaken är stor och stadig med tydlig ton av ekfaten – lite rökt och rostat – men den fina syran och balanserade frukten tonar ner faten till en harmonisk rund fin och generös totalupplevelse som man bara kan njuta av. Klart matkrävande vin, typ majskyckling med lite rökt sidfläsk.

Frankrike – Languedoc

Château des Anglès 2017 (92923), 189 kr från La Clape, en relativt ny AOP vid Narbonne i Languedoc. Viktigaste druvsort heter bourboulenc med lite hjälp av grenache som ger viner med stor varm doft i aromatisk sydfransk stil. Vinet är varmt generöst med ganska hög alkoholhalt. Härlig aningen blommig smakprofil utan att vara parfymerad alls. Till fisk med rejäl smak, gärna örter och framför allt ostar.

Spanien – Rioja

Denna vitvins-odyssé avslutas i Rioja med utmärkta Hacienda López de Haro Gran Reserva 2012 (95848), 349 kr. Vit Rioja är lika sällsynt (knappt 10%) som god och väl värd att lära känna om man uppskattar stadiga fatlagrade vita, liknande bra bordeaux typ. Och här har vi en sådan från ett av regionens bästa vinhus.

Tydligt fatlagrad med nötter och väl mogen frukt med svagt oxidativ känsla av bokna äpplen. Fräsch och frisk i smaken, klart fylligt och generöst vin med rostade toner som passar bättre till fågel och ljust kött än pocherad abborre. Precis lagom mogen men håller lätt tio år till.

Tillverkaren finns med sin crianza på nya Topp 10-listan över röd Rioja.

Tabell

[drinklist id="76002"]