Laddar annons
Röda viner tillfälligt sortiment 22 nov - recension och betyg
21 Nov, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röda viner tillfälligt sortiment 22 nov - recension och betyg

Vinbanken har provat. Röda viner tillfälligt sortiment på Systembolaget 22 nov. 2019 - recension, omdömen samt betyg i tabellen.

Röda viner dominerar förstås i tillfälligt sortiment, som lanseras 22 november 2019. Den här veckan har vi mängder av viner som är värda att titta närmare på. Loire, Bordeaux, Piemonte, USA samt några läckra pinot noir-viner från när och fjärran.

Snabbval - direkt till tabellen

Kort inflikning från redaktören: Vinbanken är oberoende och vi provar alla nyheter på Systembolaget. Det vi publicerar är resultat av eget arbete. Johan Edströms samlade branscherfarenhet summerar snart upp till 40 år.

Vi börjar recensionen av röda viner med en pinot-kvartett.

Frankrike – Bourgogne

1. Längst söderut i Côte d’Or ligger byn Santenay. Härifrån kommer Domaine Prieur-Brunet, Santenay 1er Cru Maladière 2016 (95090), 319 kr.

Mycket fin doft av mogen pinot noir med en lätt syrlig touch av skogshallon och ett stänk av nya fat. Bra stuns i både frukt och syra med fina tanniner som motvikt. Svagt köttig ton (gott), fin frukt av skogsbär och en svag bitterhet i slutet. Som gjord för en rådjurssadel eller liknande.

Österrike – Niederösterreich

2. Även Österrike och hos producenten Bründlmayer tillverkas Pinot Noir 2017 (95148), 249 kr av rang. Spätburgunder som druvan kallas på tyska. Kryddig och örtig med fräsch frukt. Fina syror och mycket god frukt, kanske lite snälla tanniner men på det hela ett mycket komplett vin. Välgjord med god lång eftersmak.

Sydafrika – Walker Bay

3. I Sydafrika är Hemel-en-Aarde himmelriket på jorden – i alla fall för pinot noir. Här bor bl a Newton Johnson som med sin Walker Bay Pinot Noir 2017 (95109), 199 kr visar att man kan göra toppklass pinot noir i Sydafrika.

Detta är en enklare version av Newton Johnson med något glesare frukt än husets betydligt dyrare toppviner men fortfarande mer än OK för sitt pris. Tydlig och god pinot med bra balans mellan frukt/syror/tanniner i elegant stil som inte kräver vidare lagring.

Nya Zeeland – Marlborough

4. Desto mer fart är det i Greywacke Pinot Noir 2016 (95373), 249 kr.  Här finns gott om extraherad frukt och en skolbokstydlig pinot noirdoft med hallon och andra små fina bär. Men också drag av Nya Zeelands speciella ton av lakrits/mynta samt en kryddighet av rostad rosépeppar. Mycket smakrik med frukt, syra tannin och fat nästan i överflöd men ändå hyfsat balanserat. Stram och tuff pinot som kräver mat på bordet.

Frankrike

Loire = Chinon

Charles Joguet, Les Varennes du Grand Clos 2016 (95767), 650 kr

(1500 ml) är en kul nyhet. För cabernet franc på magnum kan leva länge. Det här är en mycket prydlig Chinon med bra druvkaraktär av paprika, vinbär och andra mörka bär. Den höga syran spökar lite men annars smakar vinet bra av ännu mycket ung frukt. Det man saknar i nuläget är balans men det kommer nog med åren.

Charles Joguet, Clos de la Dioterie 2016 (95765), 439 kr

var mitt första fin-vin från Loire för länge sen, tror årgången var 1990. Jag blir lika imponerad av vinet idag. Mycket fin med elegant cabernet-doft av lätt gröna toner ,typ rostad paprika, fina fat och klar mineralton. Lika fin syra, komplex frukt av mörka bär, fint hanterade tanniner i en smal, ändå smakfull stil och i en sammantagen smak som sitter kvar länge och väl.

Rhône

Caves Yves Cuilleron Syrah Vignes d'à Côté 2018 (90335), 159 kr

kommer från Collines Rhodaniennes. Det är vingårdar som ligger utanför klassificerade appellationer inom AOP som Saint Joseph eller Crozes Hermitage. Men vinerna ger tillräckligt bra frukt för att tappas på flaska. Som de så riktigt smakar - och är! Väldigt bra syrah i passande reduktiv (krutig/rökig) stil med toner av rök och asfalt, peppar, björnbär och vinbär. Smaken är purung frukt med tydlig krydda, peppar, örter, mineral. Kanonbra om man gillar ung busig syrah!

Bordeaux

Château Bibian 2016 (95990), 165 kr

lanserades i våras (årg. 2015) och tog snabbt slut. Nu finns 3 600 flaskor och man får hoppas att det finns en låda även för mig. Typisk och tydlig bordeaux i doften med mörk frukt och pennväss. Bra frukt. Ung men med balanserad syra/tannin och fin smak i en ung outvecklad kropp. Jättefin utan att vara ett fantomvin.

Château Lilian Ladouys 2015 (95988), 299 kr

från Saint Estèphe i norra Médoc är mycket typisk ’vänstra stranden-bordeaux. Kännetecknen är mörk frukt som svarta vinbär, blyerts och en svag stall-ton. Smaken är förvånansvärt utvecklad just nu med toner av blyerts, läder, kakao och espresso.

Château Lilian Ladouys 2016 (95991), 299 kr

är yngre och blygare än sin storasyster men mycket ren och snygg. Svarta vinbär, kryddor och nya fat. Mycket smak, fin frukt, precis och elegant med en komplett smak redan nu men som också lovar gott i framtiden. Rikligt med tanniner men fint slipade att de alls inte bråkar. Lite elegantare än storasyrran.

Château Puygueraud 2011 (95162), 199 kr

(Côtes de Francs) är desto mer mogen med sina åtta års ålder. Utvecklade toner som drar mot läder, lite stall men också karamell. Precis så som utvecklade viner kan få efter några år. Smaken är perfekt drickmogen idag med balanserade syror/tanniner till den smala men fullt tillräckliga frukten. Svag beska i eftersmaken för dig som har sådana böjelser.

Château Le Puy Emilien 2016 (95101), 349 kr

(Côtes de Francs) är en ung frisk, fruktig merlot med tydlig stallighet (brett) redan i detta unga skede (naturvin). Ung och stram smak med väldigt god frukt, fin syra, komplex och härlig samt mycket ärlig. Alldeles för ung idag men redan god nu. Dekantera minst tre timmar om du ska dricka vinet i år.

Beaujolais Nouveau 2019

Årets Beaujolais Nouveau inträffar som vanligt tredje torsdagen i november, i år är det den 21 november.

Det släpps en standard-Nouveau från Jacques Charlet (92240), 89 kr (Elke har recenserat)

Förutom den kommer ytterligare två varianter. Vinerna släpps i en upplaga om 6 600 flaskor vardera, båda är naturviner. Journalisterna har inte fått prova dessa.

Beaujolais-Villages Nouveau Vin Nature från Jean Loron (95121), 129 kr

som var alldeles utmärkt i fjol fick vi inte prova.

Jean Foillard Beaujolais Nouveau (95057), 145 kr som var alldeles utmärkt i förrfjol fick vi inte heller prova.

TIPS

Jag tycker det är kul att göra en Beaujolais Nouveau-kväll hemma med charktallrik inklusive hemgjord paté och cumberlandsås (lättare än man kan tro) och ha premiärfest med vänner. Dessutom sparar jag alltid tre flaskor av en bättre Nouveau till julafton då den är obligatorisk till skinkan och rödkålen.

Rött vin från Italien

Piemonte

Diego Conterno, Barbera d'Alba Ferrione 2017 (92387), 159 kr

är mörk och tät både till färg, doft och smak. Mycket frukt av plommon, körsbär och slånbär plus lite rökighet från fat. Stor och rik smak med gott om samma frukt som i doften plus en rejäl tannindos. Alldeles för ung idag men det vore dumt att inte investera i några flaskor för att dricka om tre-fyra år.

Barolo 2015 fortsätter att regna ner över oss. Här

 Giacomo Grimaldi Barolo 2015 (95130), 299 kr

Ett perfekt exempel på den förtrollande fina årgången i Piemonte. Finstämt och rik doft med nypon och plommon plus lite rök och fat. God och fin, nästan lite parfymerad smak med sötmogen frukt, balanserad syra och snygga tanniner som ger ett mycket elegant intryck.

Diego Conterno, Barolo Ginestra 2015 (92385), 389 kr

är mer traditionell barolo med lite mer kraft än Grimaldi (ovan), något mer rustik kanske. Härlig rik doft av mörka bär och kryddor. Stram och uppfodrande i traditionell stil med bra frukt men också bra med tannin och syra. Inte lika elegant men mer smak och kraft än vinet ovan.

Gattinara

Giancarlo Travaglini, Gattinara 2015 (92650), 249 kr

kommer från ett litet område i norra Piemonte. gjord på nebbiolo och det är ingen tvekan om det. Här finns alla ingredienser som nypon och rosor och plommon. Mycket fin med kryddor, örter, mörka bär som surkörsbär, lakrits och viol. Riktigt bra med strama tanniner, under ligger lager av frukt som vill fram. Ung idag men kanongod.

Tidigare artikel:Travaglini med på Grattinara-provning arrangerad av konsortiet i Gattinara.

Toscana

Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2017 (92392), 459 kr

har fått fram ett väldigt fint vin med fin mörk frukt, inslag av svarta vinbär, valnötter och ekfat som känns men inte är påträngande. Stor fin smak med underbar frukt, hög syra och lite bitiga ’italienska’ tanniner. Mycket ung just nu men med tanke på hur bra äldre årgångar varit är det bara att vänta ut.

Ett av de stora vinerna från Bolgehri är

Ornellaia 2016 (95476), 1 599 kr.

I den här årgången är blandningen 51% cabernet sauvignon, 27% merlot, 18% cabernet franc och 4% petit verdot.

Mörkt rubinröd med en oerhört komplex doft av mörk frukt som svartvinbärssylt, toner av vanilj och lakrits, örter som rosmarin och mörk valrhona-choklad plus espresso. Smaken är ännu purung med höga doser av syra, tannin, alkohol och så denna kompakta frukt av svarta vinbär, plommon och björnbär.

Ren och snygg och koncentrerad men ändå med både finess och elegans, mycket lång och ihärdig eftersmak. Jag var väldigt imponerad av deras 2015 men denna är banne mig strået vassare.

Läs: Vertikalprovning med Le Serre Nuove för att fira 20 årsjubileum.

Kampanien

Mastroberardino, Radici Taurasi 2015 (90355), 329 kr är typexeplet på druvan aglianico som kan vara bland det kärvaste man kan dricka. Men när i mäster Mastrobernadinos händer är den underbar. Fylld av mörk frukt, dragerad med mörk bitter choklad. Härlig stram och kryddig med massor av dold frukt som bara väntar på att få sin chans att visa upp sitt register. Det kan ta lite tid men det är det värt.

Portugal

Julia Kemper Touriga Nacional 2012 (93511), 269 kr

är nästan svart i färgen. Även doften är mörk av svarta vinbär, björnbär och slånbär, örter och kryddor. God och mycket komplett med tät fin frukt, koncentrerad och smakrik utan att ta över helt. Absolut inte klumpig eller för mycket. Sju år gammal och ändå så ung. Drick nu men dekantera gärna två timmar.

USA

Shafer Relentless 2015 (91275), 859 kr

är veckans muskelvin nummer ett! Svart som synden som det kan bli av syrah till 90 procent, resten är petit syrah (som ger färgen). Härlig och maffig doft med krydda, rök, tjära, fat och mörka bär. Stor och tät även i smaken, mycket USA med söt mogen frukt, massor av fat och alkohol (15,8%). Lång intensiv koncentrerad smak. Inget att sitta och sippa på till en TV-serie, kräver sin mat.

Uruguay

Garzón Petit Verdot Single Vineyard 2017 (95984), 259 kr.

Petit verdot är en ovanlig druva att ha i ett en-druvs-vin, normalt i Bordeaux (där druvan har sitt ursprung) blandar man in 2-5% för att förstärka cabernets effekt. Men i Uruguay uppför sig druvorna annorlunda än i Frankrike. Fin doft som drar mot ved och bark, krydda och läder. Lika fin smak med koncentration och frukt, stram och tuff men ändå generös. Bra jobb med klurig druva.

Chile

Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2008 (95972), 199 kr. Jo du läste rätt, det står 2008. Här är en mogen cabernet med alla dess förtecken som cassis och mynta (typiskt Chile) men också läder och blyerts. Väldigt utvecklad, nästan övermogen, men klockren cabernet med fräsch frukt och högst levande tanniner och kryddig eftersmak. Kul vin!

Tabell | Tillfälliga röda viner 22 november 2019

[drinklist id="74744"]

Gå direkt till: recension - tillfälliga vita viner 22 november 2019.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER