Laddar annons
Tillfälligt sortiment vita viner 6 december 2019
4 Dec, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment vita viner 6 december 2019

NYHETER. Tillfälligt sortiment vita viner 6 december 2019 går i de mousserande vinernas tecken. Det är en värdig avslutning på ett minst sagt innehållsrikt år för svenska vinkonsumenter.

Tillfälligt sortiment vita viner 6 december 2019 är många till antalet. Totalt är nyheterna, de tillfälliga vinerna, 105 stycken varav skribenterna fick prova 79. Merparten var röda, så klart, det lackar ju mot jul och den recensionen publiceras i morgon (5/12). Dom 26 viner vi inte provat presenteras på en separat lista.

Bland vita och mousserande väger de senare tyngst. Om inte i antal men väl i kvalitet.

Inte mindre än tretton mousserande viner dyker upp i någon butik, kanske nära dig och annars för beställning, nu i december.

Snabbval - direkt till tabellen

Recensionen börjar som vanligt med lite bubblor.

Champagne

Många odlare är mer än nöjda med 2015 som de håller som en av de bästa årgångarna de senaste femtio åren. En alltför varm sommar räddades av en perfekt september, höga naturliga sockerhalter i druvorna men trots det bra syranivåer.

Marc Hebrart Special Club Premier Cru 2015 (97047), 479 kr

är stor och mycket generös med klart mogen frukt men även mer än tillräcklig syra att klara av den rika frukten. Bred god smak med alla ingredienser på plats; bröd, mineral, vit stenfrukt och bra syra. Väldigt ung ännu men också väldigt god.

Ayala Blanc des Blancs 2013 (997010), 599 kr har en försiktig finstämd doft av ren chardonnay som drar mot chablis; mineral, citrus, gröna äpplen, spår av mandel. Mycket torr, mycket ren med hög syra och väldigt elegant stil.

Deutz Blanc des Blancs 2013 (97044), 699 kr

är elegant och snygg med äpplig frukt tillsammans med fräsch citrus. Hög syra och god frukt mot citrus (apelsinzest), läcker smak som drar mot nybakat bröd med pomerans-marmelad.

Billecart-Salmon Vintage 2008 (77167), 699 kr är i doften något mer utvecklad än de tidigare, men inte så mycket man skulle kunna tro med fem års försprång. Vinteräpplen i ugnen med mandelspån och citronzest. Fin rund mousse, kanonfin syra, läcker frukt med massor av smak och en svag beska avslutar.

Årets Bollinger Bond 2011 (95448), 1499 kr är en ren blans des noirs från mycket gamla pinot noir-stockar i Bollingers hemby Aÿ. 2011 är inte ett toppår men med strikt urval har man fått fram en mäktig och mycket välgjord champagne i traditionell Bolly-stil med bokna äpplen, stadig frisk syra och djup tung smak i krävande stil. Krävande också på det att den måste lagras tio år för att komma helt till sin rätt.

Månadens Rosé: Deutz Vintage Rosé 2014 (95943), 599 kr är vackert ljusrosa, härlig doft av persika, äpple och röda bär. Läcker krämig smak där både persika och röda bär går igen och en härligt gräddig eftersmak. Rent njutningsmedel!

Italien

Av alla bubbel från icke-Champagne denna månad väljer jag Contratto Millesimato Pas Dosé 2013 (92100), 199 kr. Citrus, gröna äpplen och snäckskal i doften, smaken är torr, mycket torr, men god, fruktig och krämig med härlig mousse. Fortfarande ganska ung trots sina sex år. Fynd-stämpel till det priset.

Och Ca del Boscos Anna-Maria Clementi 2010 (91247), 895 kr ett litet mirakel från Franciacorta. Det kan låta som ett fantasipris för en icke-champagne men Anna-Maria står faktiskt upp för sin prislapp. En stil som drar mot Dom Pérignon och Belle Epoque med sin tydliga autolytiska rostade brioche-ton, smörig med läcker frukt mot persika och pomerans. Förföriskt gott helt enkelt!

Vita viner

Sverige

Kullabergs Vingård Immelen 2018 (96092), 449 kr är en liten arom-bomb med tydliga drag av sauvignon med sina försommar-gröna toner mot svartvinbärsblad, fläder och nässlor plus en bra portion fat. Torr, syrlig och smakrik mot vita vinbär, gula plommon och Fazer marmeladkulor (gröna). Bästa svenska vinet hittills kanske.

Tyskland

Wittmann Westhofener Riesling 2018 (92881), 239 kr är torr men samtidigt rikt fruktig och ganska stöddig i sin stil. Fullpackad med god rieslingfrukt mot gröna äpplen och persika och sjungande syror. Alldeles för ung idag men kommer att bli strålande om några år.

Österrike

Gobelsburg Ried Steinsetz Grüner Veltliner 2018 (95870), 199 kr är tät och koncentrerad med mogen frukt och druvans lätt vitpeppriga krydda. Mycket smak, bred härlig frukt, lite fet med krydda och hög syra som stannar kvar ett bra tag. Går bra att dricka nu till finaste kalvsteken men vinner på att ligga till sig.

Frankrike – Bourgogne

William Fèvre, Chablis Grand Cru Bougros 2017 (95800), 599 kr är månadens bästa vita vin, förutsatt att man älskar Chablis! Och det är svårt att inte göra det ett sådant här vin dyker upp. Mycket komplex och komplett trots sin ringa ålder med strålande frukt, fin mineralkänsla av krita, snäckskal och mandel. Smaken bjuder på läcker syra inlindad i mogen frukt och en antydan till ekfat. Komplett vin från en mycket bra årgång. Spara i upp till 20 år.

Sydafrika – Hemel-en-Aarde

Sumaridge Chardonnay 2017 (96026), 199 kr är en typisk nya-världen-chardonnay med generöst med både frukt och fat vilket är mer än okey när syran finns på plats och balanserar slutintrycket. Och det gör den, bra frukt med fin, harmonisk syra och riktigt snygga nya ekfat som gör att den kräver sin mat. Kan jag mycket väl tänka mig att servera vinet på nyårsafton till de gratinerade skaldjuren. Eller bara en mysig hemmakväll med grillat ankbröst marinerad i citrus – både skal och saft.

Tabell, alla provade viner

[drinklist id="74845"]

Nyfiken på tidigare lanseringar: Vin-nyheter på Systembolaget.