Laddar annons
Recension tillfälligt rött vin 24 jan. 2020
23 Jan, 2020

Recension tillfälligt rött vin 24 jan. 2020

Recension tillfälligt sortiment rött vin 24 jan. 2020. Alla nya viner listas i tabellen med betyg, omdömen samt en hänvisning till vilken mat som passar.

Recension tillfälligt rött vin, nytt år och nya viner. Denna första månad i nya decenniet har generellt ett bra snittbetyg på nyhetsvinerna men jag saknar riktiga toppar. Så ska det kanske vara nu när oxveckorna tar vid.

Men en hel del att glädja sig åt som en kvartett av spännande pinot noir, Languedoc i toppklass, modern fin Rioja och en höjdar-Cornas som grädde på moset.

Snabbval - direkt till tabellen

Recension tillfälligt rött vin 24 januari 2020

Först ut - vi börjar med en pigg pinot-kvartett.

Bourgogne

Camille Giroud Mercurey 2017 (95572), 269 kr

från Côte Chalonnaise i centrala Bourgogne har en god typisk pinot-doft där frukten drar mot hallon/körsbär men utan att vara övertydlig. Smaken är snygg och fin, ännu lite ung men bra balans trevlig frukt med riktigt bra tanninstruktur. Helt OK fast bourgogne börjar bli dyrt nu!

Ett snäpp upp både i kvalitet, pris och norrut är samme producents Maranges 1er Cru Croix Moines 2017 (95046), 329 kr. Här har vi mer av det mesta, högre koncentration av frukt och fat, mycket burgundisk i sin stil med bra tannin och kanske lite svag fruktsyra, annars bra. Ljus fågel som fasan, pärlhöna etc vore smaskens till.

I maj 2018 besökte Vinbanken Mercurey där vi gjorde många producentbesök.

Tyskland

Från Franken i Tyskland kommer näste kandidat, Benedikt Baltes Klingenberg Spätburgunder Alte Reben 2016 (95616), 299 kr. Bara ett år äldre men det gör skillnad på så här unga viner.

Här har vi en utvecklad och lite egen pinot med stallig aningen småskitig ton (inom ramen) av multnad frukt. Bra smak av mogen pinot i klart torr, lite småvresig stil med rejäl syra, samtidigt ett mycket sympatiskt slutintryck.

Nya Zeeland

Till slut ska vi så långt bort från oss man kan komma, till Central Otago på Nya Zeelands sydö. Wooing Tree Pinot Noir 2016 (95277), 299 kr skiljer sig lite från sina fränder genom en kryddigare/örtigare stil med inslag av mynta som viner här nerifrån har ibland.

God och stram i stilen och inte så övertydlig som vissa andra Nya Zeeländska pinoter kan ha. Stram med bra syra och god eftersmak, väldigt seriöst vin.

Frankrike – Jura

Och när vi är inne på kapitlet lättare viner får Domaine Dugois Arbois Trias Trousseau 2017 (92848), 189 kr följa med på samma båt.

Fin och ren trousseau (mycket lokal druvsort) med toner av jordgubbar, tranbär och mörka rosor. Lätt och elegant med bärig smak och framför allt mycket ren med bra syra och förvånansvärt närvarande tanniner.

Portugal – Bairrada

Även Niepoort Lagar de Baixo 2017 (92877), 169 kr kvalar även den in i denna kategori av lätta och eleganta viner. Ljus och vacker med lite pinot-känsla i frukten, dvs bärig och fruktdriven elegans utan inslag av nya fat. Lätt smak med frisk fin syra, balanserad alkohol på endast 12,6% och fina tanniner i avslutningen. Aningen naturvinskänsla utan att dra på för mycket.

Italien – Piemonte

Piero Busso Barbaresco Mondino 2016 (92433), 339 kr är en väldigt snygg nebbiolo med allt som ska vara i form av nypon, rosor, plommon etc i doften. Stram och tuff med hög syra och väldigt närvarande tanniner. God, komplex, fruktmättad och fräsch men ännu mycket ung. 2016 är verkligen ett nebbiolo-år!

Braida Barbera d’Asti Montebruna 2017 (95502), 199 kr är svart som synden med mycket generös mörk frukt som plommon/björnbär/kakao. Mycket smakrikt vin med koncentrerad frukt, unga syror och tanniner, absolut inte balanserad eller harmonisk just nu men massor av potential att bli en vinnare redan under slutet av detta år.

Italien – Toscana

Montalcino är ju berömt för sin Brunello men lille bror Rosso kan även den ibland vara nästan lika bra. Pietroso Rosso di Montalcino 2017 (90392), 249 kr är just ett sådant vin. Kostar å andra sidan som en enklare Brunello.

Typisk sangiovese med mörka bigarråer, plommon och järn plus en liten portion ek. Söt fin mogen frukt, balanserad syra och bra med tannin. Lång fin god smak. En av månadens viner.

Recension tillfälligt rött vin - Frankrike

Rhône

Château de Saint Cosme 2017 (92817), 399 kr

är ett bevis på att Gigondas idag är helt i klass med sin storebror Châteauneuf-du-Pape, beroende på producent. Och Saint Cosme (efter Sankt Cosmas, en arabisk läkare som dog martyrdöden 287 e kr) är verkligen en av dagens fanbärare av modern högklassig Gigondas.

Stor, stark och maffig med massor av solmogen varm bränd frukt, övermogna björnbär och svarta körsbär. Stor och stark även i munnen, som ”ensamvin” ska man kanske inte dricka den. Matcha till en långsamt tillagad viltstek för att få fram alla fina toner av mogen frukt, sol och sötma. Smaken har väl tilltagna tanniner och bra syra vilket även är ett bevis på vinets bästa sidor.

Alain Voge Cornas Vielles Vignes 2017 (92826), 599 kr

är dess rhôniga motsats. Klockren syrah med tydliga björnbärstoner av syrlig frukt som bakats i solsken. Massor av smak med just nu lite mycket nya fat, mocca och en hint av järn, plus lite nya fat. Ett mer än spännande att prova idag men som bordsvin behöver den allt några år till.

Jag har flera gånger provat Alain Voge 10-15 år gamla (älskar Cornas). Då visar dom hur bra de kan vara när de får komma ihop (mogna till sig) för att generöst bjuda på läder, råbiff och enbär/rosmarin/kola/karamell.

Languedoc

Château d’Anglès Grand Vin 2016 (92931), 199 kr

(finns en vit variant också denna månad) är en grenache, syrah, mourvedre och carignan. Klassisk Languedoc således med mer än nog av koncentrerad frukt men utan att det tar över och stör. "Garrigue", samlingsnamn för smak av områdets örter i kombination med kalksten, solmogen frukt av mogna blåa plommon och mörka bär. Stram tuff och stöddig – men samtidigt härligt balanserad och bara förbannat god!

Domaine La Grange Edition 2017 (92819), 249 kr

heter en av de första egendomar i Languedoc som slog vinvärlden med häpnad när alla inte visste mer än att Pays d’Oc bara gjorde lantviner. det var 20 år sedan. Plötsligt fanns det ett 250-kronorsvin som trodde att de skulle få folk att förstå att man kunde sälja supervin från Languedoc också. Det gick sådär de första åren men snart visade man vad man kunde.

Vinet kostar lika lite (mycket) idag som då men är bättre än någonsin. Mörk tät frukt, svarta vinbär och blå- och björn-bär, fat i lagom dos. Koncentrerad och tuff med massor av allt som helst vill lugna ner sig några år. Köp några buteljer och öppna en till nästa jul för att överraska dig själv.

Bordeaux – Moulis en Medoc

Château Poujeaux 2017 (95472), 367 kr är en fullödig Bordeaux med allt vad det innebär av svarta vinbär, blyerts, cederträ och redan nu antydan till läder. Mycket bra och mycket typisk, precis vad man vill ha. Även i smaken bjuder Poujeaux upp till dans med alla steg på rätt plats. Tack för det!

Grannen Château Chasse Spleeen 2017 (95455), 361 kr som en gång var min favoritbordeaux för överkomliga pengar är i mitt tycke för ekad för sitt eget bästa. Med en överton av vanilj som gränsar till att vara tillgjord, kanske rättar det till sig med några år - återkommer i ärendet.

Recension tilllfälligt rött vin - Spanien

Rött vin från Rioja

CUNE Imperial Reserve 2016 (92709), 285 kr; modern Rioja men fortfarande väldigt trogen sitt ursprung med skön tempranillo-frukt av jordgubbe och körsbär plus en bra dos ekfat som Rioja ska ha. Frukt, tannin och syra i mycket skön harmoni i detta ännu mycket unga vin. Men CUNE kan och vill lagras så det kommer bara att bli bättre.

Ribera del Duero

Protos 27 2016 (92710), 219 kr är även den en arketyp för sitt ursprung. Protos var ett av de första Ribeira-vinerna som slog an i Sverige för 30 år sedan när jag var sommelier och det har inte blivit sämre sedan dess. Mycket fin och modern Duero med tät fin, mörk frukt, bra med ekfat som ger en lite kola/vanilj-aktig smak men med bra syra och tannin som lovar långt liv. Lova att spara några flaskor i minst tio år!

Recension tillfälligt rött vin - tabell

[drinklist id="76006"]

Nyfiken på tidigare lanseringar: Vin-nyheter på Systembolaget.