Huvudbild för artikel Tillfälligt sortiment Systembolaget 2021 - röda viner augusti
9 Aug, 2021

Tillfälligt sortiment Systembolaget 2021 - röda viner augusti

Den 10 augusti är det dags för nyhetssläpp i det tillfälliga sortimentet. Lanseringen av röda viner imponerar med några riktiga toppviner från Frankrike och Spanien som är svår att vara utan.

RECENSION-OMDÖMEN-BETYG. Två Rhôneviner från ”bästpåallt-Guigal” tronar högst på köplistan tillsammans med Clos Mogador från Priorat i Spanien. Utöver dessa tre finns det ett par riktigt prisvärda viner men också ett lite udda och spännande inslag i form av en cinsault från Sydafrika.

Torsdagen den 12 augusti släpps några Bourgogneviner från Jacques Prieur. Missa inte dessa! Läs texten och gå in på tabellen.

Snabbval

Nyheter tillfälligt sortiment 10 augusti röda viner från Frankrike

1) Guigal Saint-Joseph Vignes de l'Hospice 2018 (92126), 699 kr

Ett ungt vin packad med mörk och solmoget varm frukt med viol, björnbär, mynta, mörka körsbär, svarta oliver, kryddor och örter. Djup, koncentrerad smak med kaffe, rökta charkuterier, lakrits, örter, mineral och en underbar längd. Att familjen Guigal tar guld i Côte-Rotî tävlingen förvånar nog ingen men att man tar St Joseph till den här nivån imponerar. Den mörkt, mogna och koncentrerade frukten i vinet gör att man i det här skedet av utveckling fortfarande får leta efter toner av ek trots att det har legat 30 månader på fat. 699 kronor för en St Joseph kan tyckas mycket när grannarnas prestigeviner viner kostar 250 till 350 kronor. Men jämför istället med vad ett toppvin från Hermitage eller Côte-Rotî kostar så blir Vignes l´Hospice värt sina pengar.

2) Château d´Ampuis Côte Rôtie E. Guigal 2017 (95219), 998 kr

Ung och kraftfull doft med förföriskt solmogna aromer av viol, björnbär, vildhallon, mynta, lavendel, lagerblad, kanel, kaffe och choklad. Gerneröst fyllig, koncentrerad smak med mörk choklad, engelsk lakrits och en rejäl dos ek som kan behöva ett par år på sig för att integreras. Återigen ett toppvin från Guigal.

Nyheter tillfälligt sortiment 10 augusti röda viner från Italien och Spanien

3) Valiano Chianti Classico 2017 (92565), EO, 149 kr

Ung frisk Chianti Classico med körsbär, vildhallon, tranbär örter och kryddor. Stram, lite torr smak med bigarråer, mineral och lingonsyror.

4) ´a Rina Etna Rosso Giramolo Russo 2019 (92456), 219 kronor

Vamt mogen doft med mörka körsbär, vildhallon, balsamvinäger, kanel och rosor. Välbalanserad varmt mogen, frisk smak med jordgubbar, slånbär, kryddor, vibrerande syror och längd.

5) Clos Mogador 2018 (95210), Priorat, 759 kr

Stor och förvånansvärt utvecklad doft med björnbär, vildhallon, mörka körsbär, nougat och provencalska kryddor. Imponerande välbalanserad smak med komplexitet, längd, kraft, mineraler, energi och finess. En ovanligt elegant med också ovanligt balanserad Clos Mogador som hör hemma bland toppskiktet av viner från den här producenten.

Nyheter tillfälligt sortiment 10 augusti röda viner från USA och Sydafrika

6) Marimar Cristina 2016 (92957), Russian River Valley, 559 kr

Utvecklad doft med rosor, plommon, jordgubbar, mocca, pomerans och kryddor. Välbalanserad smak med plommon, kryddor, intensitet och eleganta körsbärssyror.

7) Ramnasgras Cinsault 2019 (90047), Swartland 259 kr

Stor och syltigt mogen doft med rödbäriga drag som hallon, jordgubbar, inlagda körsbär, örter och kryddor. Silkigt len solmogen frukt med örter och kryddor som följs av en lång eftersmak med mineral och lingonsyror. 100% cinsault, utan stöd av någon annan druva kan det bli bra?. Som så ofta gäller ”ingen regel utan undantag”. I Sydafrika finns vingårdar med denna druva som planterades på 50-talet. I händerna på en kompetent galenpanna skapas detta karaktärsfulla vin som stilmässigt inte är helt olikt ett vin gjort på Sydafrikas nationalklenod: pinotage. Till detta en bit tonfisk som gjort ett kort besök på grillen tillsammans med grillade grönsaker.

DIREKT TILL RECENSION OCH OMDÖMEN FÖR VITA OCH MOUSSERANDE VINER 10/8

Domaine Jacques Prieur

Domaine Jacques Prieur drivs sedan 1988 av familjen Labruyère. En stor del av vingårdarna ligger på de absolut bästa lägena i Bourgogne. Stora investeringar har gjorts och familjen Labruyère är fast beslutna att ta denna egendom till toppen. Trots flera bra årgångar har man ännu inte blivit vinskribenternas gullgosse men kanske är man nu på väg. Från toppårgången 2018 släpps nu flera viner där speciellt de röda imponerar ordentligt. Samtliga röda viner från Prieur i den här lanseringen har en tät och mörk färg, tanninerna finns där och om Systembolagets väljer att visa fyllighetsklockan bör den som minst nå 9:00 eller 21:00 . Lite kärva och återhållna i nuläget men för de som lyckas få tag på några flaskor och dessutom klarar av att ge de här konstverken några års vila kommer en riklig belöning. De bästa vinerna är inte långt från perfektion . Mycket pengar? Jo så är det men jämför man med mer kända varumärken från samma lägen är det är detta reapriser och kvaliteten finns där.

8) Jacques Prieur Gevrey-Chambertin Premier Cru 2018 (93730 ), 1 349 kr

Djup mörk frukt med bigarråer, vildhallon, jordgubbar, choklad, lakrits och svagt rökta charkuterier. Lång eftersmak med balans, extrakt och toner av fat varav en hel del är nya. För närvarande något tillknäppt men kommer att öppna sig efter ett par år i vila. OBS! Webblansering 12/8 kl 10:00.

9) Jacques Prieur Clos Vougeot 2018 (93731), 1 879 kr

Tät, solmogen och varm mörk frukt med viol, björnbär, cassis, espresso, piptobak och asiatiska kryddor. Smaken är generöst packad med mörk frukt, choklad, kaffe, lakrits och örter som följs av en lång koncentrerad eftersmak med underbar struktur, balans och perfekta syror. Nära perfektion och lanseringens mest prisvärda vin. OBS! Webblansering 12/8 kl 10:00.

10) Jacques Prieur Echezeaux 2018 (93725), 4 999 kr

Djup, mörk, mogen och kraftig frukt med viol, bigarråer, mocca, choklad, charkuterier och lätt rostade fat. Underbart laddad smak med tät, mörk frukt som är något återhållen och berättar att ”snart bjuder jag på mer”. Kvalitetsmässigt spelar denna Echezeaux i samma division som Clos de Vougeoten men den är lite stramare och öppnar sig efter flera timmars luftning. Om 4-6 år är den möjligen med ytterst lite marginal ett något större vin. Men ett rejält WOW är på sin plats. OBS! Webblansering 12/8 kl 10:00.

TABELL

[drinklist id="95577"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar