Laddar annons
Tillfälligt sortiment vita och mousserande viner 22 april
20 Apr, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment vita och mousserande viner 22 april

Lanseringen av vita och mousserande i tillfälliga sortimentet 22 april innehåller en trevlig samling viner där flera av deltagarna ligger precis på gränsen för att nå fyndstatus.

Bäst i uppställningen är en Meursault från Leflaive men mest prisvärt är en Pouilly Fumé från anrika Château de Tracy. Bland de mousserande vinerna är Nyetimber Blanc de Blancs riktigt bra och i nivå med många Champagner i samma priskategori. Det och mycket mer från lanseringen av vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment 22 april kan du hitta nedan.

Samtliga provade viner i lanseringen finns med i tabellen, och topplistan bland mousserande och vita viner finns recenserade i texten som följer.

[drinklist id="100062"]

Mousserande vin från Frankrike och Portugal

Nyetimber Blanc de Blancs 2014 (90044), 619 kr.

Stram, ren doft med äpplen, vita persikor, färska mandlar, blommor och vanilj. Smaken bjuder på inbjudande frukt med bra balans, härligt krämig mousse, mineralig intensitet, kalk, citrus och en svag ton av äppelskal i eftersmaken. Ett välgjort och riktigt snyggt mousserande vin. Möjligen hade årgången 2013 ännu bättre balans och jämnare mognad men det här räcker trots det långt. Servera till vitlöks- och örtgratinerade havskräftor.

Aphros Phaunus PET NAT EKO 2021 (93229), Adega Aphros Wine, 229 kr.

Frisk och lätt aromatiskt med persika, päron, blommor, mandlar, äpplen, pomerans, mineraler och kalk. Välgjort och personligt med en rustik och balanserad struktur.

Aphros Phaunus PET NAT Rosé EKO 2020 (93450), Adega Aphros Wine, 229 kr.

Aromatiskt och lite rustik doft med hjortron, päron, äpplen, persika, mineraler med bra balans, läskande och trevlig frukt med mandariner och blodgrape.

Frankrike

Dom. Vincent Bouzerau Meursault 2019 (92143), Bourgogne, 419 kr.

Ung snyggt balanserad Bourgonge med elegant och fin frukt av persika, äpplen, vitpeppar och fat. Bra eftersmak med päron, passionsfrukt, sockerkaka och snyggt integrerade toner av nya fat. Servera till ugnstekt piggvar med smörsås ångkokta primörer.

Olivier Leflaive Meursault Narvaux 2019 (94401), 799 kr.

Stram doft med äpplen, päron, persika, vita smultron och väl avvägda fat. Snyggt balanserad eftersmak med varmt mogen men ändå elegant och stram frukt. Med i köpet kommer en lysande balans, kalk, syra, mineraler och fin sälta. Välgjort, högklassigt och avväpnande gott. Att bourgognepriserna är på en seglats till en annan galax det får bli en fråga för ett annat tillfälle för på något sätt är det ändå värt det.

Rijckaert Arbois Grand Elevage Vieilles Vignes 2018 (94404), 319 kr.

Väldoftande och välsmakande savagnin från Jura med mogen och varm frukt av päron, passionsfrukt, persika, kryddor, mineraler, syra, sälta och bra längd. Ett ungt och välskulpterad juravin med bourgognekänsla i ena benet och lite jurasignaler i det andra. Servera till grillade, marinerade kycklingfiléer med grillade grönsaker och sallad.

Château de Tracy Pouilly Fumé 2020 (94448), Loire, 248 kr.

Ungt, aromatiskt och friskt med gröna äpplen, citrusfrukter, nässlor, krusbär och blommor. Lång och härligt välbalanserad smak med pomerans, örter, mineraler, syra och sälta. Förutom att det här ett exempel på hur bra sauvignon blanc kan bli i Pouilly Fumé är historien bakom den här egendomen värd ett eget kapitel i en historiebok men detta kan man läsa mer om på slottets hemsida.

Domaine Zind-Humbrecht Riesling Heimbourg EKO 2019 (96178), Alsace 329 kr.

Ungt, rent och friskt med mogen frukt av gula äpplen, persikor, mandlar, blommor, citrusskal och melon. Lång eftersmak som trots sin fylliga struktur med melon, rökiga mineraltoner och blommor levererar en kombination av kraft och elegans. Den här kraftiga stilen av Alsace riesling faller inte alla i smaken men här finns en imponerande smakrikedom och komplexitet som är ger mycket upplevelse per krona.

Österrike

Rabl Gelber Muskateller Langenlois 2021 (92366), Niederösterreich, 129 kr.

Ungt, friskt och joddlande aromatiskt med citrusblommor, fläder, smultron och krusbär. Piggt och smakrikt med örter, gula äpplen, lime och gula plommon. Kanske som bäst som aperitif till lite tapasinspirerade tilltugg.

USA

Calera Central Coast Chardonnay 2019 (92394), 239 kr.

Ung, elegant och välbalanserad chardonnay med gula äpplen, kvitten, päron, persika och välbalanserade fat. Smakrik varmt mogen frukt med citrus, passionsfrukt, grillade citroner, rostade mandlar, nybakt bröd, bra syra och väl anpassad fathantering. Ett bra val till grillad fisk och solnedgång som även kan kryddas med havsutsikt.

Vitt sött vin från Italien

Moscato d'Asti G.D. Vajra 2021 (90166), 125 kr.

Yppig och aromatisk doft med jasminblommor, päronsplit, aprikos, grapefrukt, apelsinskal och nötter. Lätt bubblande, friskt och förföriskt sött med persika, aprikos och päron. Seriöst och klunkvänligt pärlande vin med futtiga 5,5 % alkohol. Drick ordentligt kallt till havsutsikt och fruktsallad.

Fler nyheter i tillfälligt sortiment

Mer nyheter om vita viner

Bästa vita boxvinet 2022

[drinklist id="100062"]