Laddar annons
Bäst i test vecka 17 - Systembolagets beställningssortiment
26 Apr, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 17 - Systembolagets beställningssortiment

I Systembolagets beställningssortiment finns det över 10 000 viner i olika prisklasser. Vi väljer varje vecka ut ett antal av dessa som vi sedan recenserar och betygsätter i artikelserien som heter "Bäst i test".

Samtliga viner i Systembolagets beställningssortiment är sådana som Systembolaget själva inte köpt in och testa, utan det är importörer som ansvarar för vinerna. I artikelserien Bäst i test går vi varje vecka igenom ett antal viner som vi anser är värda att uppmärksamma i Systembolagets beställningssortiment. Om man tröttnat på sitt husvin eller om man är ute efter något nytt som man inte kan hitta på den ordinarie hyllan, så är beställningssortimentet ett bra alternativ. Vecka 17 hittar vi fyra viner som vi anser är värda att uppmärksamma i Systembolagets beställningssortiment. I samband med beställningen av vinerna så brukar det ta ett antal dagar innan de når din lokala systembolagsbutik, och efter det är det bara att hämta ut dem.

Viner mellan 120 och 350 kronor

Vi fokuserar på viner i kategorin 120 till 350 kronor men hittar vi något alldeles speciellt utanför det spannet kan vi ta med det ändå. För de utvalda vinerna lägger vi lite extra fokus på att berätta lite om producenten bakom vinet jämfört med vad vi gör i våra vanliga recensioner.

Som läsare kan det vara värt att notera att vi alltid säkerställer att vinerna finns tillgängliga när vi publicerar recensionerna.

Bäst i test vecka 17 - Systembolagets beställningssortiment

Jules Desjourneys Mâcon-Prissé  En Chailloux 2017 (58886), Bourgogne, 319 kr  18 poäng (++)

Elegant doft med krossad sten, grillade citroner, rostade färska mandlar och eleganta fathantering.  Smaken är stramt stålig med vita persikor, gråpäron, citrus, kalk och laserrena syror med tydlig sälta och massor av mineraler. Ett vansinnigt snyggt och välgjort vin från Fabien Dupperay.  Det här är ett vin som utan problem klarar kötträtter men om man ska välja att lyfta det här vinets elegans (kraften finns där också) blir det en grillad vit fisk med högklassig olivolja serverat med jordärtskockspuré. Drick 2022-2034. Vinet finns i beställningssortimentet från den 9/5. Jules Desjourneys importeras av The Wine Agency.

Bakom namnet Jules Desjourneys finns den egentliga frontfiguren, Fabien Dupperay, som efter många år som vinhandlare kompletterade sin distributionsverksamhet med vingårdar, huvudsakligen i Beaujolais men har också ett samarbete med familjen Thibert där han väljer ut speciella delar av vingårdar i Mâcconais från vilka han gör strålande viner som konkurrerar i kvalité med kända producenter med vingårdsnamn som ”humhum”-Montrachet på etiketten. Dagens vin är just ett av dessa. Beaujolaisvinerna förtjänar ett eget ”kapitel”. Gemensamt för vinerna som bär namnet Jules Desjourneys är att de är LYSANDE. Jag skulle bli förvånad om dessa inom några år inte har nått en kultstatus som kommer att innebära att 319 kronor för en flaska från Desjourneys kommer att vara ett minne från en annan tid.

Zahel Ein Kleines Fass Neuburger 2019 (52210), Österrike, Wien, 269 kr 17 poäng (+)

Det här är en liten raritet som finns i 300 exemplar (se mer om det nedan). Ett aromatiskt och friskt vin med fläder, vinbär, citrus, kalk, gråpäron och vita persikor. Smakrikt, lite rustikt, massor med mineraler, ostronskal, grillade citroner och en vibrerande kryddighet och energi. Ett härligt välgjort och personligt vin som kräver lite extra av sin konsument . Neuburger är en korsning mellan roter veltliner och sylvaner.  Servera till vit grillad fisk och primörer, prova gärna med bläckfisk. Drick 22-26. Zahel importeras av Quaffable Wines.

Weingut Zahel är ett familjeägt vineri i fjärde generationen som idag drivs av Alex Zahel. Till sin hjälp har han sin farbror Richard, sin bror och sin fru Hilary. När Richard Zahel, efter en kort karriär som rallyförare, tog över ansvaret 1989 bestod egendomen av en halv hektar vingård och den lilla familjedrivna traditionella "heurige"-restaurangen. Som första producent började Zahel 1989 att skriva ut Wiener Gemischter Satz på etiketten, med detta blev man först med att knyta traditionionen att skapa vin av en "field blend" till området Wien. Med en snabb förklaring betyder det att man skördar alla druvor i en vingård samtidigt – en del mer mogna andra mindre mogna. Varje år producerar Weingut Zahel en serie viner som går under namnet Ein Kleines Fass, "ett litet fat". Idén bakom projektet är att experimentera med de bästa druvorna och göra ett fat som speglar årgången och druvorna. Färdigbuteljerat blir det runt 300 flaskor. Behöver jag nämna att vinerna är utrustade med allehanda ekologiska och biodynamiska certifikat?

Antonelli San Marco Montefalco Rosso 2018 (2316), Umbrien, 159 kr 17poäng (++)

Stor och mörk frukt med björnbär, mörka körsbär, salvia och fat. Smaken är tät och kraftig med utmärkt balans, lite tjära, kaffe, torra lite kantiga tanniner, fat och en underbar struktur. När jag provade detta vin efter det hade stått i kylskåpet ett dygn var det betydligt djupare och hade mer choklad och lakrits i eftersmaken. Ett extremt prisvärt vin som passar till sommarens grillmat. Servera till grillade lammracks med rotsaker. Vinet är gjort på en blandning av montepulciano, sagrantino och sangiovese. Drick 22-26. Antonelli San Marco importeras av We & Wine.

Antonelli San Marco är en familjeegendom i Montefalco i Umbrien mitt i Italien och har länge legat i skuggan av mer kända Toscana. Montefalco är en vacker liten bergsby 45 km söder om huvudorten Perugia. Antonelli äger 170 hektar planterat med vin, olivlundar och skogspartier. Tidigt insåg Antonelli att ekologisk odling är framtiden och idag är samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade. För familjen Antonelli har det alltid varit naturligt att odla giftfritt och man är ett föredöme i Montefalco där flera kollegor vill praktisera på Antonelli för att lära sig mer om eko-jordbruk.

Zuccardi Serie A Malbec 2018 (70439), Argentina, Valle del Uco, 139 kr 16,5 poäng (++)

Tät, rik frukt med violer, slånbär, björnbär och blåbär. Smaken är bärigt koncentrerad med frukt av mörka körsbär, kaffe, kalk, sälta, bra syra, längd och fat. En mycket välgjord och druvtypisk malbec med frisk och livligt balanserad frukt som ger extremt mycket vin för pengarna. Servera till grillad biff. Notera att det är årgången 2018 man får när man beställer (även om det på Systembolagets hemsida står 2017). Drick 22-27. Zuccardi importeras av We & Wine.

Vinproducenten Familia Zuccardi grundades av Alberto Zuccardi i början av 1960-talet då han lät anlägga en 16 hektar stor vingård. Idag drivs Zuccardi av andra generationen med José Alberto i spetsen. Företaget har växt och Familia Zuccardi är idag Argentinas största familjeägda vinodlare. Utöver vineriet i Maipú, som nu kallas Bodega Santa Julia, har de nyligen öppnat ett vineri i höglänta Uco Valley. Här tillverkas familjens bästa viner. Zuccardi Serie A Malbec kommer från anläggningen i Uco.

Systembolagets beställningssortiment - fler nyheter

Bäst i test vecka 16

Lambrusco - vårens hetaste vin