Laddar annons
Tillfälligt sortiment röda viner 22 april - topp 10
20 Apr, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment röda viner 22 april - topp 10

Lanseringen av röda viner i tillfälligt sortiment 22 april bjuder på en riktigt bra samling prisvärda viner.

Veckans fynd heter Damana Crianza och bästa vinet är Granite Syrah från Sydafrika. Därutöver har vi en ordentligt bra viner med konkurrenskraftiga priser samt några högpoängare som till exempel Picccolomino från Bunello di Montalcino, som verkligen bör provas i den här veckans lansering av röda viner i tillfälligt sortiment 22 april.

Samtliga provade viner i lanseringen finns med i tabellen. Topplistan med beskrivningar finner ni här nedan.

[drinklist id="100062"]

Frankrike

Joseph Drouhin Morey-St-Denis Premier Cru Clos Sorbè 2017 (94572), 729 kr.

Stor doft med fint koncentrerad frukt av mörka körsbär, vinbär, violer, jordgubbar, kryddor och fat. Eftersmaken har djup, intensitet och antydan till lite stalliga toner son följs av vildhallon, torra tanniner och en fin syra. Servera till grillade lammracks med parmesangratinerad portabellasvamp.

Joseph Drouhin Volnay 2018 (94573), Bourgogne, 449 kr.

Ung fortfarande lite knuten pinot med fina toner av körsbär, lingon, mineraler, tät fin frukt med krispiga syror även och bra eftersmak där det kommer lite spår av den varma odlingssäsongen. En välgjord som behöver något år i vila.

Marcel Lapierre Morgon 2020 (94469), Beaujolais, 259 kr.

Ung, frisk doft med blommor, blåbär, björnbär, plommon, lagerblad, bra balans, intensitet, mineraler och fina körbärssyror. En välgjord och mörkfruktig Morgon med balans och sval intensitet.

Château Camplazens Premium 2019 (91215), La Clape, 179 kr.

Stort, varmt moget vin med violer, björnbär, vildhallon, salvia och lagerblad som ger en tät och charmigt varm frukt med grillstämpel på etiketten. En buteljering från Sydfrankrike gjord på druvorna syrah, grenache och en gnutta carignan.

Italien

Valtellina Superiore Sassella Riserva 2015 (94478), A.A. Menegola Walter, 349 kr.

Djup, aromatisk och komplex frukt med blommor, bivax, pomerans, piptobak och en potpurri av asiatiska kryddor. Lång elegant eftersmak med te, soja och en härligt förförisk intensitet. Till detta väljer ni mellan en Carbonara gjord på guanciale eller risotto valtellinese.

Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini 2017 (95673), 409 kr.

Tät och ypperligt balanserad frukt med mörka körsbär, te, kaffe, läder, fat, mineral och en högklassisk struktur. Når inte riktigt upp till 2016 års prestation men det räcker väl till nivån ”lysande”.

Spanien

Guímaro Camino Real 2019 (93455), Ribeira Sacra, 199 kr.

Stort varmt moget vin med björnbär, blåbär, värme, slån, ceder och blommor. Lång eftersmak med en rejäl dos örter, rosépeppar kokkaffe och nougat. Gjord på Spaniens röda poppisdruva mencia, denna gång från Ribeira Sacra. Välgjort med mycket personlighet och de flesta smakkomponenter på rätt ställen. Drick lite kylt och servera till tapasinspirerad mat som parmesanchips, salamichips och ost.

Damana Crianza 2015 (92152), Ribera del Duero, Bodegas y Viñedos Tábula, 181 kr.

Stor, ung och med härligt mörkbärig frukt med björnbär, blåbär och stiltypisk ribera del Duero- kraft för oss fram till lanseringens mest prisvärda vin där balans, kraft och djup finns med i repertoaren.

Australien

Dandelion Vineyards Firehawk McLaren Vale Shiraz 2018 (95881), 199 kr.

Stor varmt mogen blommig doft med björnbär, viol, svarta vinbär, klassisk shirazig med bra extraktextrakt, choklad, kryddor och fat. Fylligt smakrik med rökiga mineraler, kaffe och choklad. Drick lätt kyld till allt från grillen.

Sydafrika

Mullineux Granite Syrah 2019 (94452), Swartland, 699 kr.

Härligt mörkbärig doft med violer, björnbär, svartpeppar, salvia och diskreta fat. Koncentrerad smak med intensitet, längd och härligt mogna och samtidigt lite strama druvtypiska syrahdrag. Mullineux håller rakt igenom en skyhög nivå, men frågan är om inte detta hör till en av deras bästa prestationer. Billigt är det inte men med tanke på de få flaskorna som produceras är priset ändå inte ohemult högt! Det här är ett fantastiskt välgjort vin som passar till mycket men varför inte oxfilé tournedos med rårakor och primörer.

Fler nyheter i tillfälligt sortiment på Systembolaget

Mer om röda viner

Bästa röda boxvinerna 2022

Lambrusco - vårens hetaste vin

[drinklist id="100062"]