Laddar annons
Tillfälligt sortiment vita viner - 11 februari
9 Feb, 2022

Tillfälligt sortiment vita viner - 11 februari

Lanseringen av vita viner i tillfälligt sortiment 11 februari 2022 innehåller allt. Några sagolika rieslingviner där Von Winning bjuder på en unik och enastående höjdpunkt.

I samband med lanseringen av vita viner i tillfälligt sortiment 11 februari får vi uppleva en otrolig höjdpunkt. Med betyget 19 av 20 når Von Winnings ekfatslagrade riesling nivåer som få viner brukar nå i tillfälligt sortiment. Utöver detta klarar även Robert Weil och Benanti Etna Bianco fyndnivån, men det finns mer. I recensionerna och tabellen nedan kan du se allt om vinerna som når Systembolagets hyllor fredagen 11 februari.

[drinklist id="98932"]

Frankrike

Sancerre Côte de Champtin Blanc 2020 (90419), Roger Champault, 249 kr

Ung och frisk doft med vita blommor, vinbär, fläder, nässlor, gråpäron, gula äpplen och fat. Välbalanserad smak med mineraler, sälta, syra och elegans. Den varma årgången sätter sina spår med lite mer rondör och lugnare syror än väntat men fortfarande ett piggt vin. Passar utmärkt till en fiskgryta med skaldjur.

Reuilly Les Pierres Plates 2020 (95106), Domaine de Reuilly, EKO, 139 kr

Vamt mogen frukt med päron, äpplen, citrus och vinbärsblad. Bra balanserad smak med kalk, grapefrukt och krusbär. Lite rundare frukt än tidigare årgångar men en välgjord sauvignon blanc som passar till grillade skaldjur och getostar.

Tyskland och Österrike

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2020 (92931), Rheingau, 289 kr

Varmt mogen och inbjudande riesling med päron, äpplen, vita persikor, vita blommor och mandariner. Stor smak med härlig citrus, äpplen, underbar syra, sälta och eleganta mineraler. Robert
Weil är en favoritproducent som konsekvent gör lysande och mycket prisvärda viner i olika kategorier. 2020 är en varm årgång och många producenters viner bär mer spår av tropisk frukt än vad de brukar. Så även Kiedrich Turmberg men det här är ändå ett lysande vin där mineral och citrustoner ger eftersmaken den behövliga kicken för att bära den lite yppigare frukten. 2019 Kiedrich Turmberg Riesling (den tidigare årgången) finns i beställningssortimentet. Varför inte beställa en flaska och servera dessa två viner bredvid varandra en vacker vårdag?

Von Winning Ozyetra 2019 (92589), Pfalz, 1029 kr

Härligt strama, väldefinierade aromer av blommor, päron och persika kombinerat med rena, eleganta nya fat. Underbart med välmejslade flintigt rena smaker av granit, gråpäron, passionsfrukt, grillade citroner, våta stenar, vanilj, massor med mineraler, laserren syrastruktur och sagolik balans. Ett störthäftigt vin som i allt utom i eftersmaken påminner om en stor Corton-Charlemagne. Men det här är en hyperelegant ekfatslagrad riesling - och vi vet ju alla att riesling inte ska, inte får, lagras på ekfat men vi vet ju också alla att vi ibland har fel! MONUMENTALT och trots prislappen klarar vinet fyndnivå med marginal.

Bassermann-Jordan Grauer Burgunder "S" Orange Trocken 2020 (94327), Pfalz, 249 kr

Stor doft med blodapelsin, citrusskal, persika, blommor och granatäpplen. Smaken är lite kärv, med blodgrape, tranbär, kalk, rökiga mineral och välbalanserad. Ett ovanligt men välgjort vin med energi och spänst som ligger i någon utkant av kategorin orange vin.

Josef Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2020 (95427), Wachau, 173 kr

Ung, frisk och lätt aromatiskt riesling med med päron, persika, grapefrukt, äpplen, kalk, bra syra, mineral, sälta, balans och längd.

Italien och Grekland

Benanti Etna Bianco 2020 (92701), 199 kr

Ett ungt och friskt vin med vita perikor, vita blommor och mandlar. Stram, elegant smak med äpplen, päron och typiska vulkaniska drag med aska och rökiga mineraler, snygg sälta, bra balans och längd.

Estate Argyros Assyrtiko 2020 (94350), Santorini, 229 kr

Frisk doft med äpplen, citrus, melon, mandlar och blommor. Sram lite krispig smak med mineral, sälta, bra syra och imponerande balans och komplexitet. SNYGGT!

Ungern och Sydafrika

Furmint Istvan Szepsy 2017 (90329), Tokaj, 289 kr

Ett friskt, ungt och lite rustikt vin med äpplen, citrus, vita persikor och ylle. Överraskande krispig och ren smak med citrus, grapefrukt, bra syra och mineraler.

Simonsig Estate The Grapesmith Mediterraneo 2018 (78765), Stellenbosch, 199 kr

Stor varm doft med gula äpplen, ananaspastill, apelsin, persika och äpplen. Stor smak med varmt mogna citrusfrukter, mandlar, honungsmelon och fat. Gjort på en blandning av 70% roussanne, 14% marsanne, 7% grenache blanc, 7% clairette blanc och 2% verdelho.

Orange vin från Tjeckien

Oragech Milan Nestarec 2020 (92839), Tjeckien, 189 kr

Stor doft med aprikos, persika, päron, passionsfrukt och hjortron. Frisk, energipumpad smak med citrusskal, vinteräpplen och sälta. Ett välgjort orange vin som passar till fish and chips

[drinklist id="98932"]

Läs mer om samtliga nyheter och recensioner i tillfälligt sortiment

Tillfälligt sortiment röda viner - 11 februari

Tillfälligt sortiment mousserande viner - 11 februari